Witam jak skutecznie zmniejszyc poziom cholesterolu.. Oprócz diety?
Witam jak skutecznie zmniejszyc poziom cholesterolu.. Oprócz diety?
Nie ma innego naturalnego sposobu, statyny są szkodliwe.
ewcia 80 napisał/a:Witam jak skutecznie zmniejszyc poziom cholesterolu.. Oprócz diety?
A te tabletki ziolowe nie działają co mają w aptekach?
wieka napisał/a:ewcia 80 napisał/a:Witam jak skutecznie zmniejszyc poziom cholesterolu.. Oprócz diety?
A czemu tak bardzo nie chcesz zmienić sposobu odżywiania?
wieka napisał/a:ewcia 80 napisał/a:Witam jak skutecznie zmniejszyc poziom cholesterolu.. Oprócz diety?
W jakim jesteś wielu i jaki masz poziom cholesterolu? Warunkują to głównie predyspozycje genetyczne. Niewielki wzrost ponad normę nie robi różnicy.
Ważniejszy jest prawidlowy poziom trójglicerydów i tu też dieta robi swoje.
Jakby były pomocne ziołowe tabletki to nikt by nie zażywał statyn.
Ja jestem bardzo szczupła a cholesterol mam zawsze za wysoki ponad 230 a nie pamiętam jaka jest norma. Słyszałam że ostropest pomaga, chyba sama będę musiała spróbować .
Ja jestem bardzo szczupła a cholesterol mam zawsze za wysoki ponad 230 a nie pamiętam jaka jest norma. Słyszałam że ostropest pomaga, chyba sama będę musiała spróbować .
To genetycznie możesz tak mieć, nie jest taki wysoki, żeby coś brać, ostropest wg mnie przereklamowany, ale spróbować możesz, z tym, że jak coś zaczniesz stosować to jak przestaniesz, wszystko wraca do swojej normy.
Możesz taki poziom mieć przez całe życie i nie powinnaś się tym przejmować, bo taka Twoja norma, w niczym Ci nie zaszkodzi.
Wystarczy zdrowe odżywianie.
Ja też jestem szczupła no może nie az bardzo ale waga w normie cholesterol mam 250,lekarka mówiła że ldl cholesterol w normie i miażdżyca mi nie grozi jestem po 40 odżywiam się w miarę zdrowo piłam herbatkę na cholesterol nic nie dało a się jeszcze podwyższyło
ewcia 80 napisał/a:wieka napisał/a:Nie ma innego naturalnego sposobu, statyny są szkodliwe.
Ja caly czas na diecie
Lady Loka napisał/a:ewcia 80 napisał/a:A te tabletki ziolowe nie działają co mają w aptekach?
Ja caly czas na diecie
Ale to nie chodzi o dietę, a o zdrowy sposób odżywiania. Można być na diecie, a ze zdrowiem to nie będzie miało nic wspólnego.
11 2023-04-07 08:39:11 Ostatnio edytowany przez display (2023-04-07 08:41:55)
display napisał/a:Ja jestem bardzo szczupła a cholesterol mam zawsze za wysoki ponad 230 a nie pamiętam jaka jest norma. Słyszałam że ostropest pomaga, chyba sama będę musiała spróbować .
To genetycznie możesz tak mieć, nie jest taki wysoki, żeby coś brać, ostropest wg mnie przereklamowany, ale spróbować możesz, z tym, że jak coś zaczniesz stosować to jak przestaniesz, wszystko wraca do swojej normy.
Możesz taki poziom mieć przez całe życie i nie powinnaś się tym przejmować, bo taka Twoja norma, w niczym Ci nie zaszkodzi.
Pewnie masz rację, takie geny. Mój dziadek miał miażdżyce i umarł na wylew w wieku 52lat mam nadzieje ze nie podzielę jego losu.
Ja zresztą też mam podeyzszony poziom tego "dobrego" cholesterolu ale to chyba marne pocieszenie:D
12 2023-04-07 12:37:54 Ostatnio edytowany przez Tamiraa (2023-04-07 17:22:35)
Wysoki cholesterol dziś nie jest rzadkością., Kojarzy się na ogół z nadwagą, a, to nie zawsze jest tak. Wpływa na to stres i stany zapalne czy choroby. Lekarze polecają statyny, które trzeba ciągle zażywać.Ja na razie mam w normie, ale przecież nie wiem, co będzie za rok. Sama jestem ciekawa, co robicie, żeby obniżyć poziom cholesterolu oprócz zdrowego żywienia.
Tylko dieta, z naturalnych sposobów.
Ale nie ma co się przejmować podwyższonym cholesterolem
Można przez całe życie mieć książkowy lipidogram i skończyć z bajpasami, a podwyższony 240-270 i nie mieć miażdżycy.
Medycyna nie wie, co tak faktycznie na to wpływa, bardziej złożony problem.
ewcia 80 napisał/a:wieka napisał/a:Nie ma innego naturalnego sposobu, statyny są szkodliwe.
W jakim jesteś wielu i jaki masz poziom cholesterolu? Warunkują to głównie predyspozycje genetyczne. Niewielki wzrost ponad normę nie robi różnicy.
Ważniejszy jest prawidlowy poziom trójglicerydów i tu też dieta robi swoje.Jakby były pomocne ziołowe tabletki to nikt by nie zażywał statyn.
Mam 42 lata. Trójglicerydy 60,cukier 80, ldl też w normie lekarka mówi że nie mam się przejmować do 50 takie wyniki mogę mieć nic narazie mi nie grozi.. No ale jednak bym chciała troche zmniejszyc
wieka napisał/a:ewcia 80 napisał/a:A te tabletki ziolowe nie działają co mają w aptekach?
Ważniejszy jest prawidlowy poziom trójglicerydów i tu też dieta robi swoje.Jakby były pomocne ziołowe tabletki to nikt by nie zażywał statyn.
Mam 42 lata. Trójglicerydy 60,cukier 80, ldl też w normie lekarka mówi że nie mam się przejmować do 50 takie wyniki mogę mieć nic narazie mi nie grozi.. No ale jednak bym chciała troche zmniejszyc
Spokojnie do 80 - tki możesz takie mieć, nic nie zmniejszaj, bo przedobrzysz.
Same książkowe wyniki nie zapewniają zdrowia do starości, więc się nie przejmuj odchyleniami i za często ich nie badaj, bo widzę, że za bardzo przejmujesz się, a to gorzej wpływa na zdrowie niż odchylenia w wynikach.
ewcia 80 napisał/a:wieka napisał/a:W jakim jesteś wielu i jaki masz poziom cholesterolu? Warunkują to głównie predyspozycje genetyczne. Niewielki wzrost ponad normę nie robi różnicy.
Spokojnie do 80 - tki możesz takie mieć, nic nie zmniejszaj, bo przedobrzysz.
Same książkowe wyniki nie zapewniają zdrowia do starości, więc się nie przejmuj odchyleniami i za często ich nie badaj, bo widzę, że za bardzo przejmujesz się, a to gorzej wpływa na zdrowie niż odchylenia w wynikach.
OK, dzięki,
display napisał/a:Ja jestem bardzo szczupła a cholesterol mam zawsze za wysoki ponad 230 a nie pamiętam jaka jest norma. Słyszałam że ostropest pomaga, chyba sama będę musiała spróbować .
OSTROPEST biorę tak profilaktycznie " dla zdrowia" chyba z 5 lat, a cholesterol mam podwyższony
Jak LDL jest w normie to nic tu nie trzeba robić przecież.
Mam genetyczne predyspozycje do wysokiego cholesterolu
Nie jem nic tłustego, ale mam wysoki cholesterol
jak można to zmniejszyć?
Jak nie piszesz pod reklamę, to wystarczy jak przeczytasz ten wątek.
Ja na diecie roslinnej cholesterol mam zawsze w normie. Dalam sie nabrac,bo sie nasluchalam glupot o niedoborach jak sie miesa NIE je I,stosowalam diete keto tez cholesterol za wysoki mialam. Na szczescie poszlam po rozum do glowy I wrocilam do diety roslinnej
Ja na diecie roslinnej cholesterol mam zawsze w normie. Dalam sie nabrac,bo sie nasluchalam glupot o niedoborach jak sie miesa NIE je I,stosowalam diete keto tez cholesterol za wysoki mialam. Na szczescie poszlam po rozum do glowy I wrocilam do diety roslinnej
Zależy, u mnie roślinna się nie sprawdza, tzn wegańska. Za dużo chemii.
JuliaUK33 napisał/a:Ja na diecie roslinnej cholesterol mam zawsze w normie. Dalam sie nabrac,bo sie nasluchalam glupot o niedoborach jak sie miesa NIE je I,stosowalam diete keto tez cholesterol za wysoki mialam. Na szczescie poszlam po rozum do glowy I wrocilam do diety roslinnej
Zalezy jaka roslinna stosujesz? Sa rozne odmiany? Jezeli jesz zanienniki miesa typu wege burgery wege sery plus wege slodycze to owszem jest chemia. Natomiast jezeli masz na mysli,ze wcwarzywach I owocach jest chemia to jest to nic w porownaniu z chemia w miesie I zawsze milion razy lepiej zjesc sobie pryskany owoc niz ciasto czy schabowego z kurczaka ze sklepu z masowej hodowli
Tamiraa napisał/a:JuliaUK33 napisał/a:Ja na diecie roslinnej cholesterol mam zawsze w normie. Dalam sie nabrac,bo sie nasluchalam glupot o niedoborach jak sie miesa NIE je I,stosowalam diete keto tez cholesterol za wysoki mialam. Na szczescie poszlam po rozum do glowy I wrocilam do diety roslinnej
Zalezy jaka roslinna stosujesz? Sa rozne odmiany? Jezeli jesz zanienniki miesa typu wege burgery wege sery plus wege slodycze to owszem jest chemia. Natomiast jezeli masz na mysli,ze wcwarzywach I owocach jest chemia to jest to nic w porownaniu z chemia w miesie I zawsze milion razy lepiej zjesc sobie pryskany owoc niz ciasto czy schabowego z kurczaka ze sklepu z masowej hodowli
Teraz nie stosuję i jest ok.
Co do mięsa, to nie zaszkodziło mi, natomiast owoce, zdarzało się. Nie kupuję schabowego z kurczaka, pewnie chodzi o filet?