Zameldowanie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Zameldowanie

Moja sytuacja wygląda następująco ..po ślubie mam zamiar zamieszkac u męża (dom jest jego własnością )podobnie jak ja jestem wlascicielem mojego domu rodzinnego w którym do tej pory mieszkam wraz z rodzicami .Wszystko zapisane  jest na mnie (rachunki its).Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda w tej sytuacji sprawa meldunku .Nie chciałabym wymeldowywac się z domu rodzinnego ..czy zameldowanie pozostać może w domu rodzinnym a zamieszkanie u męża? ..

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zameldowanie

Z tego,co się orientuję nie musisz się wymeldowywać

3

Możesz pozostać na starym meldunku.

4

Ale w dowodzie osobistym pozostawiam adres domu rodzinnego i zmieniam tylko nazwisko czy wtedy mimo przy pozostaniu na meldunku dotychczasowym zmieniam wszystkie dane na adres męża ?

5 Ostatnio edytowany przez display (2023-03-02 21:45:39)

W dowodzie osobistym nie ma wpisanego adresu, a po drugie nie ma obowiązku meldunkowego, nie musisz być tak naprawdę nigdzie zameldowana ale jeśli będziesz przebywać na stałe pod jakimś innym adresem (czyli mieszkać) u męża po ślubie to powinno się to zgłosić w urzędzie

Ps. Nie myl adresu zamieszkania z adresem korespondencyjnym

6 Ostatnio edytowany przez paslawek (2023-03-02 22:33:24)

https://obywatel.gov.pl/meldunek/obowia … ?isLogin=0

https://samorzad.gov.pl/web/miasto-chod … y-w-polsce

7

No tak ,nie ma adresu w dowodzie za bardzo się zamotalam w tym wszystkim .Miejsce zamieszkania i miejsce zameldowania to dwie osobne sprawy (z tego co doczytałam ).U męża będę mieszkała  i będę musiała to zgłosić w urzędzie ale czy wtedy z mojego miejsca zameldowania muszę się wymeldować ?bo nie chce tego robić tym bardziej że jestem właścicielem mojego domu rodzinnego

8 Ostatnio edytowany przez paslawek (2023-03-02 22:35:48)

"Nikt nie może być zameldowany w dwóch miejscach na pobyt stały lub czasowy, ale można równocześnie mieć meldunek stały i czasowy. Obowiązek meldunkowy można spełnić przez Internet, wystarczy mieć profil zaufany, certyfikat kwalifikowany lub e-dowód. Możliwe jest także zameldowanie się we właściwym urzędzie osobiście lub przy pomocy pełnomocnika. Chcąc zameldować się na pobyt stały lub czasowy dłuższy niż 3 miesiące, poza dokumentami potwierdzającymi tożsamość konieczne jest przedstawienie umowy cywilnoprawnej, np. umowy najmu nieruchomości, odpisu z księgi wieczystej, decyzji administracyjnej lub orzeczenia sądu. Do tego należy dołączyć także formularz zgłoszenia pobytu stałego lub czasowego. Usługa zameldowania jest bezpłatna."

9

W ogóle nie zawracaj sobie głowy zameldowaniem, jak nie ma takiej potrzeby.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024