Moja sytuacja wygląda następująco ..po ślubie mam zamiar zamieszkac u męża (dom jest jego własnością )podobnie jak ja jestem wlascicielem mojego domu rodzinnego w którym do tej pory mieszkam wraz z rodzicami .Wszystko zapisane jest na mnie (rachunki its).Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda w tej sytuacji sprawa meldunku .Nie chciałabym wymeldowywac się z domu rodzinnego ..czy zameldowanie pozostać może w domu rodzinnym a zamieszkanie u męża? ..
Z tego,co się orientuję nie musisz się wymeldowywać
Możesz pozostać na starym meldunku.
Ale w dowodzie osobistym pozostawiam adres domu rodzinnego i zmieniam tylko nazwisko czy wtedy mimo przy pozostaniu na meldunku dotychczasowym zmieniam wszystkie dane na adres męża ?
5 2023-03-02 21:44:21 Ostatnio edytowany przez display (2023-03-02 21:45:39)
W dowodzie osobistym nie ma wpisanego adresu, a po drugie nie ma obowiązku meldunkowego, nie musisz być tak naprawdę nigdzie zameldowana ale jeśli będziesz przebywać na stałe pod jakimś innym adresem (czyli mieszkać) u męża po ślubie to powinno się to zgłosić w urzędzie
Ps. Nie myl adresu zamieszkania z adresem korespondencyjnym
6 2023-03-02 22:30:48 Ostatnio edytowany przez paslawek (2023-03-02 22:33:24)
No tak ,nie ma adresu w dowodzie za bardzo się zamotalam w tym wszystkim .Miejsce zamieszkania i miejsce zameldowania to dwie osobne sprawy (z tego co doczytałam ).U męża będę mieszkała i będę musiała to zgłosić w urzędzie ale czy wtedy z mojego miejsca zameldowania muszę się wymeldować ?bo nie chce tego robić tym bardziej że jestem właścicielem mojego domu rodzinnego
8 2023-03-02 22:35:22 Ostatnio edytowany przez paslawek (2023-03-02 22:35:48)
"Nikt nie może być zameldowany w dwóch miejscach na pobyt stały lub czasowy, ale można równocześnie mieć meldunek stały i czasowy. Obowiązek meldunkowy można spełnić przez Internet, wystarczy mieć profil zaufany, certyfikat kwalifikowany lub e-dowód. Możliwe jest także zameldowanie się we właściwym urzędzie osobiście lub przy pomocy pełnomocnika. Chcąc zameldować się na pobyt stały lub czasowy dłuższy niż 3 miesiące, poza dokumentami potwierdzającymi tożsamość konieczne jest przedstawienie umowy cywilnoprawnej, np. umowy najmu nieruchomości, odpisu z księgi wieczystej, decyzji administracyjnej lub orzeczenia sądu. Do tego należy dołączyć także formularz zgłoszenia pobytu stałego lub czasowego. Usługa zameldowania jest bezpłatna."
W ogóle nie zawracaj sobie głowy zameldowaniem, jak nie ma takiej potrzeby.