Witajcie. Sprawa nie dotyczy mnie ale mojej znajomej. Otóż ona ma syna z ojcem dziecka już nie są razem. Nie byli małżeństwem i nie mieszkali razem. Teraz jej były partner znalazł nową partnerkę która jest z nim w ciąży. Eks mojej znajomej mieszka na wsi i jest rolnikiem. Ma on zamiar zameldować na okres tymczasowy tą kobietę u siebie. Wiem że z automatu dziecko dostanie adres stały zamieszkania ojca. Chciałabym wiedzieć co po tym prawnie należy się tej kobiecie po zameldowaniu (nie sa malżenstwem) a co dla syna mojej koleżanki?
2 2018-04-23 16:53:13 Ostatnio edytowany przez Nirvanka87 (2018-04-23 19:38:25)
Zameldowanie o niczym nie decyduje. Np. w sytuacji śmierci Eksa, każde jego dziecko po nim dziedziczy, dziedziczy także żona.
Zakładając, że on ożeni się z ta nową partnerką, to ona po jego śmierci dostanie nie mniej niż 1/4 majątku męża, a reszta jest równo dzielona na wszystkie dzieci eksa.
aczkolwiek eks może za życia przekazać aktem darowizny swój dom jednemu dziecku, albo przepisac na kogokolwiek- jego wola, ale to nie ma żadnego związku z zameldowaniem.
A czy ta kobieta może pójść i sama bez wiedzy byłego mjej znajonej przedłużać pobyt tymczasowy?
A czy ta kobieta może pójść i sama bez wiedzy byłego mjej znajonej przedłużać pobyt tymczasowy?
Nie, nie może. Ale nawet gdyby mogła, to jaki to ma związek z dzieckiem znajomej?
Prosiła bym zapytała więc zapytałam i wszystko już jasne.