Hej, mam pytanie do obeznanych w temacie: jak długo trwa diagnoza ZA? Niedługo idę na kontrolę do psychiatry i zamierzam zawadzić o ten temat, ale zastanawia mnie jak daleka jest droga do otrzymania orzeczenia w tym temacie.
Według mojej wiedzy diagnozowanie jest procesem długotrwałym, trwa kilka tygodni lub miesięcy. Diagnoza jest stawiana przez lekarza psychiatrę lub zespół specjalistów w ośrodkach po wielu konsultacjach, testach, badaniach. Diagnozowanie ZA powinno być połączone z pełną diagnostyką z :badaniami słuchu i wzroku; badaniami krwi; badaniami neurologicznymi (EEG lub tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny); badaniami genetycznymi (w przypadku podejrzenia genetycznego podłoża zaburzeń); testami psychologicznymi; wywiadem rodziców, tak to przynajmniej wygląda u dzieci a czy u dorosłych inaczej to nie wiem? Całkiem możliwe, może ktoś się wypowie bo ma doswiadczenie, to będę mądrzejsza.
Z ciekawostek to warto wiedzieć, że we wprowadzonej w 2022 roku jedenastej rewizji Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób Światowej Organizacji Zdrowia (ICD-11) nie występuje zespół Aspergera. Wszystkie zaburzenia autystyczne objęto w niej bowiem wspólną nazwą „zaburzenie ze spektrum autyzmu” (ang. autism spectrum disorder, ASD).
Klasyfikacja WHO zawiera kilka rodzajów ASD, które różni stopień zaburzeń rozwoju intelektualnego i języka funkcjonalnego. Zgodnie z ICD-11 jednostka kliniczna nazywana dotąd zespołem Aspergera będzie najprawdopodobniej diagnozowana jako „zaburzenie ze spektrum autyzmu bez zaburzeń rozwoju intelektualnego i z łagodnymi zaburzeniami języka funkcjonalnego lub bez nich”.
... kurzatwarz... to w stolycy odwalają maniane... Psycholog dal 100000 pytan dla rodzica, nastepny psycholog co rozmawial z corka (nastolatka) nawet nie wiedzial ze corka ma orzeczenie na wzrok (w moim mniemaniu polowa jej cech zalezna jest od jej wzroku, bo nie rozpozna twarzy, nie utrzymuje kontaktu wzrokowego itp itd ).. juz wiemy ze jest rzekomo w spektrum.... Takim badaniem to sadze ze chyba kazdy by byl... nie bedziemy wyrabiac orzeczenia, nie wiem w jakim celu... Ale sam ados przyda sie na terapie nfz.. Moze... tanie toto nie jest...
Diagnoza - 1h rozmowa z corka, pani przylozyla szablon do odpowiedzi i mamy to, teraz tylko legende stworzy na podstawie dalszych pytan dla rodzica, owszem moge doplacic za dalsza diagnostyke... sztuka dla sztuki...
Cześko, bardzo mi przykro, że tak to u Was wyglądało : / Podejrzewam, że to co ja opisałam jest owszem- zgodne ze "sztuką" ale praktyka swoje, brak środków finansowych, brak dostępu i czasu do specjalistów i w praniu wygląda to właśnie tak jak u Was, a szkoda. Pytanie jeszcze czy prywatnie czy na NFZ. Znajomi znajomych na jedną wizytę diagnostyczną płacili około 400 PLN, a mieli ich wiele, przebadali im dzieciaka wzdłuż i wszerz i diagnozę postawili owszem, ale wszystko właśnie długo trwało i... kosztowało słono : ( Swoją drogą mogę podpytać ile córka ma lat/ w jakim wieku została z diagnozowana?
17, jeszcze w trakcie "diagnozy", prywatnie - juz poszlo ponad tysiac.. 390 zl to kosztuje nas sama konsultacja psyxhiatry dzieciecego (bez diagnozy, bez ruszania tematu asd, itp tylko konsultacja i ewentualnie recepty).
Szukam terapii dla rodzin (zalecone przez powyzszego) - obdzwonilam tylko dzis 3 polecone punkty, wszedzie jestesmy na liscie rezerwowej... Dramat i.. dobry biznes..
6 2023-01-30 22:02:20 Ostatnio edytowany przez R_ita2 (2023-01-30 22:09:05)
Rozumiem. Chciałabym Ci pomóc i np. podesłać fundacje, które wspierają rodziny z dziećmi dotkniętymi tego rodzaju spektrum autyzmu ale jak tylko się wczytuję to wszędzie jest przedział wiekowy i wszystko skupia się na małych dzieciach : / Tym bardziej, że fundacje działają lokalnie a nie wiem skąd jesteście. A czytałaś może pozycję "Mam dziecko z Zespołem Aspergera : )" autorstwa Grzegorza Całka, Haliny Łuszczak i Haliny Jankowskiej? Tam jest o terapii komunikacji, jak przebiegają terapie i inne takie... ale kto wie, czy nie skupione także na małych dzieciach : /
7 2023-01-30 22:21:19 Ostatnio edytowany przez cześka8 (2023-01-30 22:22:20)
Wlasnie oferta i obserwacje sa raczej dla malych (choc my od przedszkola pod opieka ppp) .. Zdobedziemy ten papier i wtedy mozna na terapie dedykowana dla aspergerowvow, moze sie tam odnajdzie, moze jakos jej to pomoze..
Dzieki za tytuly, poszukam
Hej, mam pytanie do obeznanych w temacie: jak długo trwa diagnoza ZA? Niedługo idę na kontrolę do psychiatry i zamierzam zawadzić o ten temat, ale zastanawia mnie jak daleka jest droga do otrzymania orzeczenia w tym temacie.
M