Asperger - nie wiem jak reagować. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Asperger - nie wiem jak reagować.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 19 ]

1 Ostatnio edytowany przez Jola1978 (2019-11-30 19:27:15)

Temat: Asperger - nie wiem jak reagować.

Witajcie. Mam 36 lat, jestem nadal wolna i bezdzietna. Kilka miesięcy temu na gruncie zawodowym  poznałam wspaniałego mężczyznę. Niebywale zdolny i mądry w swej dziedzinie czkowiek, który dodatkowo stworzył fantanstyczną dużą firmę.  Ponieważ mamy dużo tematów zawodowych, to godzinami rozmawiamy i nie możemy prawie skończyć. Jestem nim oczarowana i wydaje mi się, że z wzajemnością. Często jednak powtarza, ze ma Aspergera. A ja nie wiem wtedy jak zareagować, bo nie dosterzegam żadnych zachowań, które by o tym świadczyły. Sporo przeczytałam o spektrum autyzmu, ale nadal nie dostrzegam żadnych objawów. Jeżeli jest po 40, singiel, to może faktycznie jakieś trudności w relacjach na głębszej płaszczyźnie były/ są. Pytanie jednak do doświadczonych - czy Aperger jest stopniowalny ? Tzn. czy rozni ludzie w róznym stopniu je maja /odczuwają ? Nigdy nie znałam innej osoby z ZA, stąd pytania. W moim odczuciu to fascynująca osoba. Ogarnięta, mega sympatyczna, z dużym dorobkiem zawodowym i dająca odczuć, że rozmowy ze mną są przyjemne. To pierwszy od lat facet, który mnie fascynuje. Nie wiem jednak, czy mam drążyc wątek ZA, czy go ingorować i na co być przygotowaną.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez emphatic25 (2019-11-30 21:44:28)

Odp: Asperger - nie wiem jak reagować.

To dziwne bo osoby z zespołem aspergera przejawiają objawy które da się zauważyć.

1) trudności z poznawaniem nowych osób i poszerzaniem kręgu znajomych – osoby z ZA zazwyczaj nie mają wielu przyjaciół. Nie oznacza to, że nie mają potrzeby kontaktu z drugim człowiekiem – swoje relacje z innymi opierają jednak nie na poczuciu bliskości i więzi emocjonalnej, lecz wspólnych pasjach i zainteresowaniach. Ponieważ interesują się bardzo specyficznymi, wąskimi dziedzinami wiedzy (często naukami ścisłymi i przyrodniczymi), trudno znaleźć im osoby, które podzielają ich entuzjazm dotyczący np. astronomii czy paleontologii.

2) trudności z podtrzymywaniem kontaktu – dla otoczenia osoby z zespołem Aspergera mogą wydawać się zarozumiałe, niedostępne, a nawet wyniosłe. Wynika to z faktu, że mają problemy z komunikowaniem się na poziomie pozawerbalnym. Nie umieją poprawnie interpretować gestów i min swojego rozmówcy, często nie rozumieją ironii, gier słownych, metafor, rozbudowanych porównań itp. Przekaz słowny rozumieją bardzo dosłownie, dlatego preferują jasne, zwięzłe, konkretne komunikaty. Podczas bezpośredniej rozmowy rzadko wysyłają sygnały służące podtrzymaniu kontaktu z drugą osobą i zapewniające o swoim zainteresowaniu (np. potakiwanie, zadawanie pytań, kontakt wzrokowy) – wszystko dlatego, że skupiają się przede wszystkim na temacie rozmowy, a nie kontakcie z drugim człowiekiem. Z tego powodu zachowanie osób ZA często błędnie odczytuje się jako wyraz zarozumiałości, przez co spychane są na margines oraz pozostają w izolacji od grupy.

Jest tego dużo więcej, oczywiście zapewne mogą być mniej lub bardziej nasilone objawy choroby.

3

Skoro o tym sam wspomina, to jego bym zapytała, czy może chciałby o tym pogadać z czym to się wiąże u niego. Powiedziałabym, że niewiele wiem na ten temat, to co wiem może nie być prawdą. A jakby nie chciał wchodzenia w szczegóły to nie kontynuowałabym tematu.

4

Emphatic25 - dziękuję Ci za proste i rzeczowe wyjaśnienie smile Coś w tym chyba jest, bo oboje zajmujemy się trudną, wąską dziedziną, która i dla mnie jest fascynująca. Rzeczywiście poziom jej drążenia jest głęboki, ale ta osoba jest mega ciekawa moich doświadczeń i wciąż o nie pyta. Jest natomiast powszechnie uważana za bardzo pewną siebie. Akurat w kontakcie ze mną dzieli się wątpliwościami i słabościami. Być może flow wynika z tego, że ja jestem bardzo ciekawa ludzi, otwarta na nich, a zwłaszcza na ludzi niepowtarzalnych,  nietypowych i niebanalnych. Ajko -  masz rację, po prostu zapytam. Jeżeli osoba sama o sobie  mówi, to raczej nie ma z tym problemu. A skąd macie wiedzę o ZA ? Z autopsji, od znanych Wam osób, czy z innych źródeł ? Pozdrówka wieczorne

5

Jola1978 napisał/a:

Witajcie. Mam 36 lat, jestem nadal wolna i bezdzietna. Kilka miesięcy temu na gruncie zawodowym  poznałam wspaniałego mężczyznę. Niebywale zdolny i mądry w swej dziedzinie czkowiek, który dodatkowo stworzył fantanstyczną dużą firmę.  Ponieważ mamy dużo tematów zawodowych, to godzinami rozmawiamy i nie możemy prawie skończyć. Jestem nim oczarowana i wydaje mi się, że z wzajemnością. Często jednak powtarza, ze ma Aspergera. A ja nie wiem wtedy jak zareagować, bo nie dosterzegam żadnych zachowań, które by o tym świadczyły. Sporo przeczytałam o spektrum autyzmu, ale nadal nie dostrzegam żadnych objawów. Jeżeli jest po 40, singiel, to może faktycznie jakieś trudności w relacjach na głębszej płaszczyźnie były/ są. Pytanie jednak do doświadczonych - czy Aperger jest stopniowalny ? Tzn. czy rozni ludzie w róznym stopniu je maja /odczuwają ? Nigdy nie znałam innej osoby z ZA, stąd pytania. W moim odczuciu to fascynująca osoba. Ogarnięta, mega sympatyczna, z dużym dorobkiem zawodowym i dająca odczuć, że rozmowy ze mną są przyjemne. To pierwszy od lat facet, który mnie fascynuje. Nie wiem jednak, czy mam drążyc wątek ZA, czy go ingorować i na co być przygotowaną.

Mój syn ma ZA.
Wcale nie żyje w "swoim świecie", może czasami; uwielbia mieć kontakt z innymi i widać, że go potrzebuje. Syn został zdiagnozowany w wieku lat 3, obecnie ma 6, robi ogromne postępy i przypuszczam, że za jakiś czas nikt go nie będzie nawet podejrzewał o ZA.
Podobno nie ma dwóch takich samych osób z ZA. Cech aspergerowskich jest sporo, nie u każdego występują wszystkie i te same.

6

Cyngli - dziękuję za odp. Świetnie, że dzielisz się swoim pozytywnym  doświadczeniem. Czasem jak piszą w necie o jakimś zjawisku, to generalizacja i stawianie zasadniczych tez. Cieszę się, że Twój synek jest przykładem zdiagnozowanej osoby, która nie ma większych trudności w normalnym funkcjonowaniu. Bardzo to dla mnie budujące.

7

Jola1978 napisał/a:

Cyngli - dziękuję za odp. Świetnie, że dzielisz się swoim pozytywnym  doświadczeniem. Czasem jak piszą w necie o jakimś zjawisku, to generalizacja i stawianie zasadniczych tez. Cieszę się, że Twój synek jest przykładem zdiagnozowanej osoby, która nie ma większych trudności w normalnym funkcjonowaniu. Bardzo to dla mnie budujące.

Dziękuję za miłe słowo.
Wracając do tematu i Twoich wątpliwości.
Myślę, że sama najlepiej będziesz wiedziała, jak postępować z "kolegą". Im będziecie bliżej, tym więcej się o nim dowiesz. Mogą wystąpić delikatne problemy w sferze bliskości, ale też nie muszą. W sumie doradzić można to, co w każdej innej relacji z całkiem "zdrową" osobą - powoli i cierpliwie poznawajcie się wzajemnie, jego zaburzenia nie muszą się okazać znaczne, może nie będą w niczym przeszkadzać.

8

Tak jak ktoś wcześniej napisał, nie ma dwóch takich samych Aspi.
Mój ex mąż ma Asp. Pomimo jego niepodważalnych zalet: oczytany, inteligentny, troskliwy, nie było można z nim żyć. Zero empatii, zero zrozumienia, forsowanie wszędzie swojego ja, mi, on, jemu, chorobliwe skupienie na swoich zainteresowaniach. Po paru latach wszystko stało się tak dużą męczarnią, że zdrowy by nie wytrzymał. Sama zachorowałam na nerwicę lękową.
Potem poznałam jeszcze innego mężczyznę. Nic mnie z nim nie łączyło, ale dokładnie znałam już te szczegóły. Zapytałam prosto z mostu, czy nie ma ASP. Miał.
To samo. Skupienie na sobie, na swoich zainteresowaniach, niebywała inteligencja, godzinami mogłam rozmawiać z nim przez telefon. Kultura, obycie, elokwencja.
I całkowita znieczulica w prozie życia. Tylko on, jemu, jego i on.
Na krótką metę całkiem wszystko miłe. Na dłuższą metę stanowczo odradzam.

9 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2019-12-01 11:47:04)

Tak właśnie będę robić smile w sumie to jedna z najbardziej otwartych i serdecznych osób, jakie zdarzyło mi się spotkać. I tym mnie chyba ujmuje. Faktem jest, że pomiędzy spotkaniami każdy kontakt inicjuje przez suche podesłanie linka do jakiejś branżowej ciekawostki wink  jakbym nie wiedziała o ZA, to pomyślałabym, że jakiś dziwny typ

evvva napisał/a:

Tak jak ktoś wcześniej napisał, nie ma dwóch takich samych Aspi.
Mój ex mąż ma Asp. Pomimo jego niepodważalnych zalet: oczytany, inteligentny, troskliwy, nie było można z nim żyć. Zero empatii, zero zrozumienia, forsowanie wszędzie swojego ja, mi, on, jemu, chorobliwe skupienie na swoich zainteresowaniach. Po paru latach wszystko stało się tak dużą męczarnią, że zdrowy by nie wytrzymał. Sama zachorowałam na nerwicę lękową.
Potem poznałam jeszcze innego mężczyznę. Nic mnie z nim nie łączyło, ale dokładnie znałam już te szczegóły. Zapytałam prosto z mostu, czy nie ma ASP. Miał.   
To samo. Skupienie na sobie, na swoich zainteresowaniach, niebywała inteligencja, godzinami mogłam rozmawiać z nim przez telefon. Kultura, obycie, elokwencja.
I całkowita znieczulica w prozie życia. Tylko on, jemu, jego i on.
Na krótką metę całkiem wszystko miłe. Na dłuższą metę stanowczo odradzam.

No to akurat rzeczywiście niefajne doświadczenia. Z mężem od początku było tak samo, czy to ewoluowało ?

10

A tak. Mój ex jest jedną z najbardziej ujmujących i serdecznych osób w otoczeniu. Kobiety go lubią, taki miły, pomocny nawet, sympatyczny. Z mężczyznami miał gorszy kontakt, przyjaciół w zasadzie zero.
On był taki zawsze. Z wiekiem negatywne cechy tylko narastały, ewulowaly w kolejne wady.
Tyle że wówczas gdy się pobieraliśmy jego wyalienowanie , zainteresowania, odbierałam jako dobrą monetę. Potem gdy dosięgła szara rzeczywistość, problemy dnia codziennego, zaczął się koszmar życia z mężczyzną z ASP.

11

Zastanawiam się, czy zmiana u osób, które na początku znajomości lub w stosunku do obcych, ale potrafią być serdeczne i troskliwe, to z biegiem czasu/poznania faktycznie zasługa Asp, czy po prostu, jak u innych .... proza życia i wypałka. Myślałam, ze ZA to nieumiejętnośc empatii i odczytywania emocji / przekazu osób trzecich, ale  obiektywna. Jeśli są sytuacje, w których dana osoba umie udawać, a w innych tego nie robi, to pytanie, czy to Asp, czy po prostu inne przyczyny, takie same jak u każdego innego człowieka.

12

Jolu, podejrzewam że jesteś w fazie pozytywnych emocji i szukania plusów w potencjalnym partnerze. Tak wszystkie mamy.
Ja robiłam dokładnie tak samo i zachwycałam się na przekór oczywistym oczywistościom.
To Twój wybór i Twoje życie czy wejdziesz w związek z Aspergerem. Nic mi do tego.
Ja tylko mogę  odradzić, ostrzec. Bo w swoim życiu troszkę ich poznałam i potrafię opisać dość realny obraz przyszłości takiego związku. I konsekwencji jakie że sobą niesie.

13

evvva napisał/a:

Jolu, podejrzewam że jesteś w fazie pozytywnych emocji i szukania plusów w potencjalnym partnerze. Tak wszystkie mamy.
Ja robiłam dokładnie tak samo i zachwycałam się na przekór oczywistym oczywistościom.
To Twój wybór i Twoje życie czy wejdziesz w związek z Aspergerem. Nic mi do tego.
Ja tylko mogę  odradzić, ostrzec. Bo w swoim życiu troszkę ich poznałam i potrafię opisać dość realny obraz przyszłości takiego związku. I konsekwencji jakie że sobą niesie.

Evvva -dziękuję !  może masz i rację. Jak sobie  przypominam moje dwie relacje, które wyglądały tak, jak opisujesz, jednak  z osobami, które nie miały ZA, to się zastanawiam.... Jak odróżnić Asp od egoisty, egocentryka i narcyza. Przecież właśnie podkreśla się, że osoby z Asp są niesłusznie podejrzewane o takie cechy. Dla partnera to chyba wszystko jedno, bo i tak emocjonalna pustka. Niemniej  patrząc na czysto badawczo, z zaciekawienia tym syndromem dobrze byłoby wiedzieć jak takich ludzi rozpoznać. Mogą przecież towarzyszyć nam wszędzie, w pracy, w szkole, w rodzinie, nie tylko w bliższym związku. Na na pewno będę ostrożnie obserwować.

14 Ostatnio edytowany przez sosenek (2019-12-01 19:44:43)

Nie daj się zwieść, Aspi potrafią być powierzchownie uroczy, porywający, ale w bliskich relacjach nie do zniesienia.
Mój partner jest Aspi, z zewnątrz tego nawet nie widać na gruncie koleżeńskim ale w bliższych relacjach już nie jest tak kolorowo.

edit: właśnie przyszedł do mnie z jakąs elektroniką którą majstruje (robi róże elektroniczne rzeczy hobbistycznie, jak to w ZA big_smile) i opowiadał mi o tym 15 min, w ogóle nie przychodzi mu do głowy, że kompletnie nie rozumiem co on mi o tym mówi, ale oczywiście słucham go z uwagą i zainteresowaniem smile Generalnie mam wrażenie ze z Aspi to troche jak z dziećmi. Jak się ma duże pokłady cierpliwości to da się żyć-chyba.

15

sosenek napisał/a:

edit: właśnie przyszedł do mnie z jakąs elektroniką którą majstruje (robi róże elektroniczne rzeczy hobbistycznie, jak to w ZA big_smile) i opowiadał mi o tym 15 min, w ogóle nie przychodzi mu do głowy, że kompletnie nie rozumiem co on mi o tym mówi, ale oczywiście słucham go z uwagą i zainteresowaniem smile Generalnie mam wrażenie ze z Aspi to troche jak z dziećmi. Jak się ma duże pokłady cierpliwości to da się żyć-chyba.

Sosenek - ubawiłaś mnie tym opisem

16 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2019-12-01 21:02:46)

sosenek napisał/a:

A jakby ta elektronika była także Twoją życiową pasją ? Zmieniłoby to coś ?

17

Jola1978 napisał/a:
sosenek napisał/a:

A jakby ta elektronika była także Twoją życiową pasją ? Zmieniłoby to coś ?

nie, nie przeszkadza mi to że większość czas siedzi sam w swoim warsztacie i dłubie smile
przynajmniej mam wtedy troche spokoju bo generalnie bywa męczący w pozostałych aspektach codziennosci

18

Zobaczcie jakie to wszystko jest w życiu względne. Jedną kobietę facet bije, nęka, pije i jest źle. Inną zdradza, też niedobrze. Mój rodzony Tata natomiast nie ma żadnego hobby tylko nieustannie depcze Mamie  po piętach i wszystko negatywnie komentuje, doprowadzając do szału i złości każdego dnia. Też źle. Sama juz nie wiem, czy jest w życiu sens czekać na księcia z bajki, czy iść za wewnętrznym głosem. Chyba wybiorę to drugie. Bardzo mi pomogłyście/liście, za co każdemu z osobna dziękuję smile

19

Jola, zawsze warto spróbować żeby się przekonać. wycofać się można zawsze.

Posty [ 19 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Asperger - nie wiem jak reagować.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024