W Tatrach Wysokich na Słowacji byłem z 15 lat temu i bardzo mi się podobało. Ale to było jeszcze przed wprowadzeniem Euro na Słowacji. Jak tam jest teraz ? Czy ten kierunek na wyjazdy weekendowe jeszcze opłacalny cenowo ? Tatry mają swoją magię, ale Zakopane mnie odstręcza.
Podpinam się pod temat:)
3 2023-01-07 10:57:57 Ostatnio edytowany przez Misinx (2023-01-07 11:05:39)
Sama bardzo lubię Tatry Słowackie i nie lubię Zakopanego : )
Nie tak dawno przeglądałam info na ich temat i wyskoczył mi artykuł z lipca (więc mogę mieć nieaktualne dane), że Słowacja dalej jest na kieszeń Polaków i nie odstaje aż tak cenami, bo choć obowiązuje euro a inflacja bazowa przekroczyła 12 proc. (Na tamten moment) to wciąż jest to kraj na polską kieszeń. Ceny podstawowych produktów żywnościowych jednak miały wzrosnąć, średnio o 15 proc. W słowackich sklepach było tylko nieco drożej niż w Polsce (była porównywarka cen, ale nie spamiętałam). Porównywalne do polskich są na Słowacji ceny w barach i restauracjach za żywność. Jeśli dobrze pamiętam to za obiad w restauracji zapłacisz średnio 15 euro. Ale wiadomo jak to z uśredniomymi cenami. Gdzieś znajdziesz lokal za 6 euro, gdzieś za 30 ; )
Z tego co wiem to pociągi są tańsze od autobusów ale nie znam, nie pamiętam cen. Jak byś jechał samochodem to na pewno paliwo jest droższe, niż w PL. W lipcu dochodziło do 9 zł, nie wiem jak teraz. Warto zapytać na grupach typu Polacy na Słowacji albo w stylu "tanie podróżowanie" czy coś, tam zawsze mają w miarę aktualne dane.
Tylko tyle wiem.
Paliwo to akurat nie jest problem, bo ja jestem z Krakowa, więc na "swoim" paliwie spokojnie bym obrócił. Ale właśnie mnie zastanawiało jak jest z cenami pobytu, pokojów, wyżywienia.
Z samym Zakopanem nie miałbym problemu, poza tym, że jest tam po prostu za tłoczno. Poza tym to teraz ponoć stolica "disco polo" A ja nie jestem kompatybilny z tą muzyką.
Odpaliłem sobie teraz Tatry Wysokie na Booking i są ciekawe cenowo oferty.
Uwielbiam słowackie Tatry
ceny w Polsce jak dla mnie powoli zaczynają dorównywać tym na Słowacji, tam jest droższe paliwo i trochę jedzenie, ale np. w noclegach można już sobie przebierać, zależy czego się oczekuje. parkingi ceny jak w Polsce.
Jedyne co to fajnie się ubezpieczyć na te parę dni, niewiele to kosztuje a różnie bywa, potem jest drogo
Może ktoś napisze,ile kosztuje tygodniowy pobyt na Słowacji?
Uwielbiam góry, ale lubię poznawać nowe pasma. Teraz czas na Gruzję i piękny azjatycki pejzaż. Lecimy z Konsorcjum.pl z mężem i nie możemy się doczekać! 9 dni zwiedzania i poznawania nowego kontynentu przed nami!
A to już nie do Izraela?
Uwielbiam spontaniczne wyjazdy! Ostatnio mój mąż, zrobił mi niespodziankę i kupił wycieczkę do Izraela z biura Konsorcjum.pl. Przed nami kilka dni intensywnego zwiedzania z najlepszymi przewodnikami!
Ogólnie, to nie wiem jak Ty to robisz, że potrafisz być równocześnie w pięciu lub więcej miejscach.
A tak poważnie, to spamować też trzeba umieć, w tym robić to z głową .
Uwielbiam góry, ale lubię poznawać nowe pasma. Teraz czas na Gruzję i piękny azjatycki pejzaż. Lecimy z Konsorcjum.pl z mężem i nie możemy się doczekać! 9 dni zwiedzania i poznawania nowego kontynentu przed nami!
Jak się nie zna polskiego, to średnio wychodzi. Konsorcjum.pl nie może się doczekać 9 dni zwiedzania z Wrotką