Czy lek przeciwdepresyjny pomoże na taki objaw depresji jak obniżenie sprawności intelektualnej?
2 2022-12-07 14:43:57 Ostatnio edytowany przez Misinx (2022-12-07 14:44:11)
Może pomóc. Chociaż lepiej zapytać psychiatrę.
Betixa, czy Ty chodzisz gdzieś do psychiatry? W jaki sposób leczysz depresję poza tematami, które tu zakładasz?
Betixa, czy Ty chodzisz gdzieś do psychiatry? W jaki sposób leczysz depresję poza tematami, które tu zakładasz?
Byłam 2 razy u psychiatry, jestem jeszcze na pierwszych lekach które mi przepisała i one na mnie nie działają, byłam też na oddziale psychiatrycznym ale po 2 tygodniach wypisałam się na własne żądanie bo nie miałam tam tego po co przyjechałam czyli psychoterapii z psychoterapeutą (było tylko 2 psychiatrów i 2 psychologów, a dla mnie psycholog jest za słaby, ja potrzebuję psychoterapeuty), a także nie mogłam tam wytrzymać przez moją fobię społeczną. To wszystko działo się od końcówki grudnia 2021 do połowy marca 2022, od tamtego czasu nigdzie nie byłam ale nadal przyjmuję leki. Jak dobrze pójdzie to od stycznia 2023 znów zacznę chodzić do psychiatry
Lady Loka napisał/a:Betixa, czy Ty chodzisz gdzieś do psychiatry? W jaki sposób leczysz depresję poza tematami, które tu zakładasz?
Byłam 2 razy u psychiatry, jestem jeszcze na pierwszych lekach które mi przepisała i one na mnie nie działają, byłam też na oddziale psychiatrycznym ale po 2 tygodniach wypisałam się na własne żądanie bo nie miałam tam tego po co przyjechałam czyli psychoterapii z psychoterapeutą (było tylko 2 psychiatrów i 2 psychologów, a dla mnie psycholog jest za słaby, ja potrzebuję psychoterapeuty), a także nie mogłam tam wytrzymać przez moją fobię społeczną. To wszystko działo się od końcówki grudnia 2021 do połowy marca 2022, od tamtego czasu nigdzie nie byłam ale nadal przyjmuję leki. Jak dobrze pójdzie to od stycznia 2023 znów zacznę chodzić do psychiatry
Skoro leki, które obecnie bierzesz na Ciebie nie działają to na wizycie w styczniu poproś o ich zmianę.
Psycholog może być też psychoterapeutą.
Najlepiej pogadać z lekarzem, powinien doradzić.
However, poczytaj sobie o takim leku Brintellix, ma inny mechanizm działania niż SSRI, badania pokazują że likwiduje głównie objawy zwizane z intelektem. Dodatkowo, nie masakruje libido
Zgłoś to lekarzowi, może tak się zdarzyć, chociaż nie powinno.
Natomiast kwestia badań jest tu istotna, czy zmagasz się z jakimiś niedoborami? Szczególnie chce zwrócic Twoją uwagę na ferrytyne, magnez i witaminy B i D. Oraz zwróć uwagę czy z układem trawiennym wszystko dobrze?
Depresja wielokrotnie zaczyna się w układzie trawiennym, przy niedoborach. Do tego obniżenie sprawności intelektualnej też jest tym często spowodowane. Stosujesz poza lekami coś więcej?
Przyjrzyj się wyżej wspomnianym aspektom, zwróć też uwagę na dietę, dbaj o siebie, czyli i dieta bogata w witaminy, ryby, mięso, zdrowe tłuszcze, ruch ( przynajmniej codzienny spacer), badania, polecam też psychobiotyki, takie probiotyki z tym że szczepy ukierunkowane na zdrowie psychiczne.