Czy jest tu może ktoś - albo się znajdzie po założeniu tematu
- kto ma dziecko z autyzmem, uczęszczające do szkoły masowej? ![]()
A może nauczyciele, którzy mają styczność z takim uczniem?
Syn wczoraj zrobił mi niespodziankę - właściwie szkoła specjalna, co do której byłam przekonana, że to jego przyszłość. Nikt wcześniej nie zwrócił uwagi, że mamy sam autyzm i do szkoły specjalnej się nie kwalifikujemy
Paniom w przedszkolu wybaczam, bo nie miały wglądu do wszystkich dokumentów, sobie trochę mniej, bo mogłam się bardziej zainteresować, ale mi to do głowy nie przyszło... no, ale teraz jestem w kropce, bo w ogóle sobie go nie wyobrażam w normalnej szkole i klasie
a może ja jestem nadopiekuńcza po prostu i przesadzam?
Uprzedzając ewentualne pytania - tak, mogę pomyśleć o szkole z oddziałami integracyjnymi, ale u nas takie oddziały mają po 20 uczniów, w tym 3-5 dzieci niepełnosprawnych, do których jest 1 nauczyciel wspomagający. A z uzyskanych wczoraj informacji wynika, że w szkole masowej (liczebność klasy podobna, do 25 dzieci) przysługuje nam "prywatny" nauczyciel wspomagający, tylko dla syna, dodatkowo obowiązkowo musi mieć wykształcenie w odpowiednim kierunku (autyzm). To jest informacja jeszcze do sprawdzenia, bo to tylko wiem od pani pedagog w szkole specjalnej, ale jeśli to prawda, to wydaje mi się to znacznie lepszą opcją. Ponadto szkoła z oddziałami integracyjnymi u nas akurat to wielki moloch z dużą ilością schodów ![]()
Jestem umówiona na rozmowę w szkole za dwie godziny, więc pewnie bardziej mi się rozjaśni (już wiem, że mają 5 dzieci z autyzmem, więc i pewne doświadczenie) - ale może ktoś coś, przy kawie, mógłby ze swojego doświadczenia napisać? ![]()
Jest w sumie opcja, że na kolejnym badaniu jednak zostanie stwierdzona niepełnosprawność intelektualna i "problemu nie będzie", ale z opinii specjalistów wynika, że to raczej mało prawdopodobne, skoro do tej pory było w tym temacie ok, a z synem jest coraz lepiej. Ale to dopiero w marcu, a ja muszę zdecydować, co z nim teraz zrobić
Czy zostajemy w przedszkolu, czy idziemy do szkoły, do jakiej itd... taka biurokracja ![]()