Czy ktoś zmaga się może z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego? Jak poradzić sobie z dopasowaniem diety, jak sobie pomóc? Chodzi o osobę powyżej 50 roku życia jeśli to ma znaczenie. Nie wiem czy wtedy jest jakoś inaczej niż w innym wieku.
była u lekarza? Jakie ma zalecenia co do diety? Czy lekarz coś przepisał?
To jest bardzo ciężka choroba, niewyleczalna, lekarz wszystko powie, wiem, że ludzie sobie radzą, latami mają remisję, ale trzeba ścisle przestrzegać zaleceń.
Dobrym rozwiązaniem jest wykonanie odpowiednich badań pod kątem witamin i minerałów w naszym organiźmie. Dalej odpowiednia dieta lub odbowiednie suplementy które nie doprowadzą do stanu w naszym organiźmie gdzie będzie brakowało jakiś pierwiastów lub minerałów.
Oj ciężki temat. Dieta lekkostrawna i przeciw zapalna, probiotyki. Oczywiście konsultacja i z lekarzem i z dietetykiem
Wszystkie badania były robione. Lekarz zalecił na razie dietę i mówił, że jeśli to nie pomoże to dopiero będzie można stosować farmakologię. Probiotyki nic nie pomagają, a dietę stara się trzymać. Co konkretnie powinna jeść?
7 2022-07-26 02:11:50 Ostatnio edytowany przez Istotka6 (2022-07-26 14:25:51)
Wszystkie badania były robione. Lekarz zalecił na razie dietę i mówił, że jeśli to nie pomoże to dopiero będzie można stosować farmakologię. Probiotyki nic nie pomagają, a dietę stara się trzymać. Co konkretnie powinna jeść?
Probiotyki należy dobrać pod względem flory bakteryjnej, można spróbować sanprobi ibs, lub probioticme. Aczkolwiek badania na florę i pod tym względem najlepiej dobrać szczepy bakterii. Natomiast zaznaczam, jest to kwestia indywidualna.
Jaki probiotyk był stosowany? I jak długo?
Dieta to kwestia indywidualna, nie da się w ciemno polecić, bo każdy organizm jest inny i należy się go słuchać, dlatego najlepiej wybrać się do dietetyka i o wszystkim opowiedzieć, po czym jak się czuje
Farmakologia hmm powiem tylko tyle, leki nie są obojętne organizmowi, na coś pomagają, z czasem na coś szkodzą.
Jest to schorzenie tak poważne, że nie należy go bagatelizować i zostawiać samemu sobie.
Wszelkie rzeczy takie jak dieta czy probiotyki, najlepiej stosować je dopiero po wszelkich badaniach. Dobrze jest zrobić badanie krwi, kału oraz na krew utajoną. Warto też zdecydowac się na kolonoskopię.
Wszelkie rzeczy takie jak dieta czy probiotyki, najlepiej stosować je dopiero po wszelkich badaniach. Dobrze jest zrobić badanie krwi, kału oraz na krew utajoną. Warto też zdecydowac się na kolonoskopię.
Sądząc po tym, że diagnoza postawiona to przypuszczam, że mamy to za sobą
Tak, już pisałam, że badania miałam robione. Lekarz stwierdził wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Trzymam dietę ale niestety sama dieta nie pomogła na tyle, żebym mogła żyć normalnie heh. Dostałam od lekarza jeszcze mesalazynę w takich granulkach do przyjęcia raz dziennie. Zaczynam panować powoli nad sytuacją.
I jak sytuacja ? Problemy z jelitem grubym to nie żarty Od czego się to wgl zaczęło ?