Dzieci bez duszy - temat religijny. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Dzieci bez duszy - temat religijny.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

1

Temat: Dzieci bez duszy - temat religijny.

Na początku kwietnia ma się zacząć proces suspendowanego księdza.
Ów ksiądz w kazaniu, które wygłosił stwierdził, że dzieci poczęte metodą in vitro nie są ludźmi tylko zwierzętami ponieważ nie mają duszy.
Według orędzi, które dostaje mieszkająca z księdzem kobieta - prorokini, Pan Bóg duszę daje tylko dzieciom poczętym tradycyjnie w normalnym akcie seksualnym.
Natomiast dzieci poczęte sposobem wprowadzenia plemnika do komórki jajowej na szkle przy pomocy człowieka, mikroskopu już tej duszy nie otrzymują.
Ciekawa jestem jak to się zakończy. Bo nikt nie jest w stanie udowodnić czy człowiek duszę ma czy jej nie ma.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2022-03-26 12:48:32)

Odp: Dzieci bez duszy - temat religijny.
Kleoma napisał/a:

Ów ksiądz w kazaniu, które wygłosił stwierdził, że dzieci poczęte metodą in vitro nie są ludźmi tylko zwierzętami ponieważ nie mają duszy.
Według orędzi, które dostaje mieszkająca z księdzem kobieta - prorokini, Pan Bóg duszę daje tylko dzieciom poczętym tradycyjnie w normalnym akcie seksualnym.
Natomiast dzieci poczęte sposobem wprowadzenia plemnika do komórki jajowej na szkle przy pomocy człowieka, mikroskopu już tej duszy nie otrzymują.
Ciekawa jestem jak to się zakończy. Bo nikt nie jest w stanie udowodnić czy człowiek duszę ma czy jej nie ma.

Przecież to logiczne ;-) i zapewne ma głęboki związek z fizyką kwantową. Skoro sam obserwator może zmieniać ruch cząsteczek (eksperyment podwójnej szczeliny), to może też blokować dostarczenie duszy do zapłodnionej komórki :-/

3

Dlaczego to temat religijny? W każdej grupie ludzi jest jakiś procent idiotów. Zdarza się, że ci idioci dostają się do władzy i mogą szerzyć na większą skale swoje często przerażające idiotyzmy. Wielokrotnie prowadziło to do wojen, czy eliminacji tych, którym odbierano godność człowieka.

4

MagdaLena1111 napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Przecież to logiczne ;-) i zapewne ma głęboki związek z fizyką kwantową. Skoro sam obserwator może zmieniać ruch cząsteczek (eksperyment podwójnej szczeliny), to może też blokować dostarczenie duszy do zapłodnionej komórki :-/

Żarty sobie stroisz Magdaleno a to jest taki poważny problem.
Od tego jakie decyzje i wyroki wyda sąd zależy między innymi los dzieci poczętych in vitro.
Jeżeli sąd przyzna rację księdzu, że te dzieci są zwierzętami to czy ich rodzice będą mogli legalnie dokonać aborcji w razie stwierdzenia wad wrodzonych/chorób  płodu?

5

Legat napisał/a:

Dlaczego to temat religijny? W każdej grupie ludzi jest jakiś procent idiotów. Zdarza się, że ci idioci dostają się do władzy i mogą szerzyć na większą skale swoje często przerażające idiotyzmy. Wielokrotnie prowadziło to do wojen, czy eliminacji tych, którym odbierano godność człowieka.

Podkreśliłam, że to temat religijny gdyż tytuł mógłby sugerować, że chodzi o dzieci nie mające serca/empatii do swoich rodziców.

6

Kleoma napisał/a:
MagdaLena1111 napisał/a:
Kleoma napisał/a:

Żarty sobie stroisz Magdaleno a to jest taki poważny problem.
Od tego jakie decyzje i wyroki wyda sąd zależy między innymi los dzieci poczętych in vitro.
Jeżeli sąd przyzna rację księdzu, że te dzieci są zwierzętami to czy ich rodzice będą mogli legalnie dokonać aborcji w razie stwierdzenia wad wrodzonych/chorób  płodu?

Dla mnie to nie jest poważny temat. Sorry.
W ogóle masz jakąkolwiek wiedzę, czego dotyczy ta sprawa? Chyba nie za bardzo. Szybkie luknięcie do googla mnie o tym przekonuje.

Ludzie gadają różne rzeczy, kierują się przy tym swoimi poglądami i kryteriami.
Biden powiedział o Putinie, że jest bez duszy. Myślisz, że Putin jest z probówki czy nic wspólnego z in-vitro to nie ma?
Niewiele mnie obchodzi zdanie jakiegoś suspendowanego księdza, ale jak rodziców dzieci urodzonych w skutek zapłodnienia in-vitro tak bardzo bolą słowa idioty i chcą się o to procesować, to nie widzę przeciwskazań. Mają do tego prawo. To jednak, wbrew temu, co tu twierdzisz, nie będzie miało żadnego większego przełożenia na prawo do aborcji. Szkoda pary.

7

Nie będzie żadnego wyroku za ani przeciw, bo przecież nie da się tego udowodnić, jest to sprawa wiary, a wierzyć można we wszystko i w nic.
Jedynie sąd może uznać, że te dzieci niczym się nie różnią.

8

MagdaLena1111

Wiedzę na temat całej tej sprawy mam. Wiem kto kogo podał i z jakiego paragrafu. Ale nie o to mi chodziło.
Dałam ten wątek w tematy religijne bo między innymi interesuje mnie to co sądzą na ten temat osoby wierzące w Boga.
Czy ich zdaniem dzieci poczęte in vitro dusze mają czy nie?
Bo ja sama mimo, że jestem osobą niewierzącą to jednak uważam, że jeśli duszę mają osoby urodzone po naturalnym poczęciu to i te urodzone za pomocą in vitro też duszę mają. Czyli albo wszyscy urodzeni powstali z ludzkiego plemnika i ludzkiej komórki jajowej ją mają albo nikt nie ma niezależnie id metody poczęcia.

9

Kleoma napisał/a:

MagdaLena1111

Wiedzę na temat całej tej sprawy mam. Wiem kto kogo podał i z jakiego paragrafu. Ale nie o to mi chodziło.
Dałam ten wątek w tematy religijne bo między innymi interesuje mnie to co sądzą na ten temat osoby wierzące w Boga.
Bo ja sama mimo, że jestem osobą niewierzącą to jednak uważam, że jeśli duszę mają osoby urodzone po naturalnym poczęciu to i te urodzone za pomocą in vitro też duszę mają. Czyli albo wszyscy urodzeni powstali z ludzkiego plemnika i ludzkiej komórki jajowej ją mają albo nikt nie ma niezależnie id metody poczęcia.

I dobrze myślisz, więc jakie znaczenie ma, że ktoś uważa tak czy inaczej, jego broszka...
Fanatyka nie przekonasz.

10

Ksiądz jest suspendowany i nie reprezentuje stanowiska Kościoła. Kościół jest krytycznie nastawiony do procedury in vitro, to jest prawda. Ale nie jest prawdą, że Kościół głosi, że dzieci poczęte z in vitro duszy nie mają.

11

Kleoma napisał/a:

To już wchodzisz nie w obszary religijne, tylko filozoficzne. smile

12

Legat napisał/a:
Kleoma napisał/a:

To już wchodzisz nie w obszary religijne, tylko filozoficzne. smile

Religia i filozofia to podobne obszary. Czasami trudno je oddzielić.

13 Ostatnio edytowany przez paslawek (2022-03-26 14:59:37)

Kleoma napisał/a:

ks.Natanek ? chyba tak ,jakiś czas siedział w miarę w cicho

14

Kleoma napisał/a:

W religii powinna wystąpić taka postać jak Bóg. smile Jak sama twierdzisz, jesteś niewierząca, więc pozostaje filozofia.
Co do argumentu o plemniku i komórce jajowej. Zapytaj tego księdza o Jezusa, jak on został poczęty. smile

15

Legat napisał/a:
Kleoma napisał/a:

W religii powinna wystąpić taka postać jak Bóg. smile Jak sama twierdzisz, jesteś niewierząca, więc pozostaje filozofia.
Co do argumentu o plemniku i komórce jajowej. Zapytaj tego księdza o Jezusa, jak on został poczęty. smile

Niestety nie mam możliwości dyskusji z tym księdzem.
A nawet miałabym wiele pytań.
Choćby takie czy jeśli jedno z rodziców będzie z in vitro a drugie tradycyjnie poczęte to czy ich dziecko dostanie duszę przy swoim tradycyjnym poczęciu?

Jezus pojawił się na świecie bez współdziałania plemnika a także chyba  Jan Chrzciciel i sama Matka Boska. I Adam z Ewą. smile

16

W czasach niewolnictwa kościół twierdził, że murzyni nie mają duszy. To pozwalało traktować ich jako osobników równych zwierzętom.
Głosiciel przytoczonego hasła o dzieciach z in vitro   ma za cel świadome krzywdzenie jakiejś grupy ludzi, podpinając to pod  religię.

17 Ostatnio edytowany przez DeepAndBlue (2022-03-30 10:46:30)

A czy wg tych „bystrych” ludzi mają dusze dzieci poczęte w grzechu?
Nad czym tu się w ogóle zastanawiać? Napewno nie nad samą kwestią ale nad zdolnościami umysłowymi owej prorokini, owego księdza i ludzi (nie)myślących podobnie.

Edit: „bystrych” tylko wezmę w cudzysłów

Zacytuje z innego forum kolege
"te kretyny w sukienkach wpie*dalają się wszędzie gdzie nie powinni:
-w seks (antykoncepcja, współżycie, jego zasady itd)
-w medycynę  (przykład tu, aborcje, in vitro itd)
-w politykę
Opłaceni lalkarze, do sterowania ciemnym ludem. Tylko mogło to działać przed mediami. Przed netem. Wtedy to było dla wielu jedyne źródło "informacji", ale żeby dziś dalej wspierać tych zboczeńców w sukienkach to nie czaję. Jesteś wierzący? Powieś sobie krzyżyk na ścianie i gadaj z Bogiem. Jeśli on jest taki jak go sobie wyobrażasz to powinien usłyszeć, bez kupowania proboszczowi kolejnego garażu i bentleya. Bardzo dziwne, że księża, którzy powinni najbardziej wierzyć w życie w chmurkach i te wszelkie łaski i dobra tam, tak bardzo skupiają się na dobrach materialnych tu, na tym ziemskim padole"

19

W kolejnych kazaniach ten ksiądz przytoczył objawienia od "Nieba" do jego prorokini, że przeszczepy narządów też są grzechem bo ciało ludzkie jest święte.
Zarówno za życia jak i po śmierci.
Nie wolno więc ciała ludzkiego pozbawiać jego części i korzystać z nich.
Tak samo nie wolno palić zwłok, dokonywać kremacji bo dusza skremowanego człowieka do nieba nie pójdzie.
Czyli jak to jest? Osoby, które zginęły w pożarach, na stosach albo te spalone w obozach koncentracyjnych życia wiecznego nie dostąpią nawet jeśli żyłyby jak święte?
A co z relikwiami świętych? W każdej parafii zapewne są relikwiarze z doczesnymi cząstkami zmarłych świętych, które wierni muszą całować.

A w temacie wątku to ksiądz zalecił aby jeśli kto ma zamiar zawrzeć małżeństwo to powinien sprawdzić czy partner nie jest przypadkiem z in vitro.
Czy przypadkiem nie zawiera związku z ludzkim zwierzęciem.
Poprzez sprawdzenie drzewa genealogicznego, dokumentów medycznych.
Ksiądz ma kilka tysięcy zwolenników z kraju i zagranicy, którzy wspierają go finansowo a także uczestniczą aktywnie w jego dziełach.
Sprawa sądowa wyznaczona jest na 11 kwietnia.
Na poczet obrony ksiądz wspólnie ze swoją prorokinią napisali i wydali kilkuset stronicową książkę z dowodami słuszności jego twierdzenia, że dzieci z in vitro duszy nie mają.

20

Dlaczego zajmujesz się farmazonami tego księdza?

21

wieka napisał/a:

Dlaczego zajmujesz się farmazonami tego księdza?

Po pierwsze chciałam poznać zdanie osób wierzących na ten temat. Czy osoby wierzące też tak sądzą, że dzieci z in vitro duszy nie mają.
A po drugie jestem ciekawa jak ustosunkuje się do tego sąd. Bo możliwości jest kilka.

22

Jacyś fanatycy może i wierzą, ale przecież temu nie ma co nawet poświęcać uwagi.

Sąd za poglądy wiary też mu nic nie zrobi, jednie zakaz wyglaszania herezji, ale w obecnych czasach nie każe się za herezję.

23

wieka napisał/a:

Jacyś fanatycy może i wierzą, ale przecież temu nie ma co nawet poświęcać uwagi.

Sąd za poglądy wiary też mu nic nie zrobi, jednie zakaz wyglaszania herezji, ale w obecnych czasach nie każe się za herezję.

Ale fajnie by było gdyby sąd kazał mu przeprosić publicznie dzieci i ich rodziców a także dowalił grzywnę na cele charytatywne i dodatkowo prace społeczne.

24 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-04-06 17:25:21)

Kleoma napisał/a:
wieka napisał/a:

Jacyś fan

atycy może i wierzą, ale przecież temu nie ma co nawet poświęcać uwagi.

Ale fajnie by było gdyby sąd kazał mu przeprosić publicznie dzieci i ich rodziców a także dowalił grzywnę na cele charytatywne i dodatkowo prace społeczne.

Przeproszenie może... zależy jaki sędzia będzie sądził, grzywna też by się przydała.

Z tą herezją to się zapędziłam, bo tak nazywano kiedyś głoszenie prawd przeciwko wierze pojmowanej przez hierarchów.

25

Według nauk sw Tomasza  z Akwinu, dziewczynka otrzymuje dusze po 90 dniach od zapłodnienia, a chłopiec po 40. To jest święty KK. Chcecie  z nim dyskutować?

26

Rozpoczął się proces.
Oglądałam migawki z ichniejszej telewizyjki.
ksiądz powiedział, ze będzie bronił honoru Boga jako naukowiec z tytułami w dziedzinie humanistyki, teologii.
Kilkakrotnie ogłosił się też prorokiem.
A jego prorokinię, która rozmawia z Bogiem i Matką Boską jakaś kobieta pocałowała w rękę.
Sprawa trwała  ok. 2,5 godziny, niestety bez publiczności.
To nazwanie się prorokiem to pewnie taka linia obrony aby zostać uznany za psychicznie chorego i nie ponieść kary, nie przepraszać,

27 Ostatnio edytowany przez Legat (2022-04-12 09:18:28)

Czarna Kotka napisał/a:

Według nauk sw Tomasza  z Akwinu, dziewczynka otrzymuje dusze po 90 dniach od zapłodnienia, a chłopiec po 40. To jest święty KK. Chcecie  z nim dyskutować?

Ale wg ciebie, to nie jest bardzo ciekawe zagadnienie? Dlaczego chcesz ucinać o tym rozmowę?
Jeżeli ciało jest ściśle związane z duszą już od poczęcia, no to co dzieje się z duszą po jego śmierci? Tez umiera? Z prochu powstałeś i w proch się obrócisz - to o człowieku, czy tylko o jego ciele?

28 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2022-04-15 11:13:58)

Legat napisał/a:

Jeżeli ciało jest ściśle związane z duszą już od poczęcia, no to co dzieje się z duszą po jego śmierci? Tez umiera? Z prochu powstałeś i w proch się obrócisz - to o człowieku, czy tylko o jego ciele?

Wg mnie wszystko, co duchowe jest jeszcze jedną z form manifestacji materii. Zatem dusza umiera wraz z ciałem.

Za czasów Sokratesa rozróżniano 4 dusze i wbrew pozorom to nie były tylko brednie dawnych filozofów i myślicieli, bo w pewien sposób nadąża ta narracja z 4 duszami za rozwojem, ale to na inną opowieść :-)

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Dzieci bez duszy - temat religijny.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024