Zazdrość o jej ex - to ze mną coś nie tak?? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Zazdrość o jej ex - to ze mną coś nie tak??

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

Temat: Zazdrość o jej ex - to ze mną coś nie tak??

Nie do końca wiem, czego oczekuję od tego wątku. Oceny sytuacji, przywrócenia mnie do pionu, a może po prostu wygadania się.
Poznałem fantastyczną dziewczynę, mógłbym rzec, że ze wszystkich poznanych do tej pory osób jest dla mnie bratnią duszą. Spotykaliśmy się przez pewien czas, po czym wyznaliśmy sobie, że chcemy zbudować zdrowy związek.

Wraz z postępem czasu rozmawialiśmy na różne kwestie coraz więcej. W tym na temat naszej przeszłości. Niestety tu wypływa na wierzch moja ogromna wada, z którą nie jestem w stanie sobie poradzić. To zazdrość i przeszłych partnerów w szczególności tych stricte partnerów seksualnych.
Tu chciałbym się po prostu wygadać. Czuję się zazdrosny o jej przeszłe relacje. Podłożem tej historii jest jej epizod depresyjny, który przeszła po rozstaniu z byłym facetem w czerwcu zeszłego roku. Psychiatra, leki i z czasem się poprawia. Niemniej w trakcie tego 'epizodu' jej liczba partnerów seksualnych wzrosła kilkukrotnie. O ile relacje fwb jestem w stanie zrozumieć, tak one night standy trochę mnie odrzucają. Będę hipokrytą, możecie mnie zrugać, ale sami uprawialiśmy seks na drugiej randce. Dziwne było jej wyznanie, że no cóż, przez chwilę myślała, że jestem kolejnym, który ją przeleci i powie cześć.
Dodam do tego relacje z facetem o 30 lat starszym, o którym wspominała, że zmienił jej spojrzenie na świat. Odnośnie tego faceta no to cóż, powiem co myślę - po jej wyznaniu chodziłem struty dobre dwa dni, bo poczułem obrzydzenie do tego wszystkiego. Sama powiedziała, że siebie się brzydzi po tej 'akcji' ale to już niczego nie zmieni.

Wygadałem się, a teraz chciałbym usłyszeć Wasze zdanie, czy ja szukam dziury w całym, a może to ze mną jest coś nie tak? Generalnie dziewczyna bardzo dużo wspomina o swoich byłych partnerach. Jakby to nie jest temat tabu, ale nie czułem nigdy potrzeby wyciągania takich informacji, moje ex też nigdy nie wspominały o byłych partnerach i ja również. Dodając do tego moje skłonności do zazdrości nie czułem się po niektórych rozmowach dobrze. Jakby po cholerę mi ta wiedza, co obecna dziewczyna lubi w łóżku, a co nie na przykładzie byłych partnerów.
Może po prostu wolałem tego nie słyszeć, że 'lubiłam jak Marcel mnie łapał tak i tak' pff. Mało tego podczas, któregoś tam razu w łóżku poprosiła aby ją nagrać, bo ją to strasznie kręci. Chwaliła się nudesami, które jak śmiała się z tego - 'ooo, a tego wysłałam kiedyś Bartkowi!' : |

O tym też z nią porozmawiałem i sam przyznałem się co czuję, kiedy tak opowiada i miało nie być takich tematów. Niestety to nic nie zmieniło. Może się czepiam, a może tak wygląda do zdrowym związku, że rozmawiamy dosłownie o wszystkim. Prezenty i jakieś pluszaki, które dostała od swoich ex również trzyma, jakby nie mam nic przeciwko temu, choć po prostu pierwszy raz się z tym spotkałem. Dodała kiedyś, żebym nie czuł się zazdrosny, bo to przeszłość, ALE... wszystkich swoich partnerów nadal kocha, nie tak jak mnie, ale nadal kocha. No rozumiem, że nie każdy rozstawał się w gniewie i urywał kontakt, ale po mi ta wiedza.
Czuję się jak emocjonalna zapchajdziura, jak plasterek na rany. Po prostu intuicja podpowiada mi, że razem utknęliśmy w jej 'epizodzie depresyjnym' cokolwiek to dla Was będzie znaczyć, mam nadzieję, że zrozumiecie. No i cały czas siedzi mi ta sprawa z tym starszym facetem, zauroczyła się nim, zauroczyła się krajem, do którego ją zabrał, żyje cały czas tymi wspomnieniami. Nie bronię jej tego, bo prawdopodobnie był to najlepszy okres dla niej choć dla mnie to wszystko wygląda w tym związku jakbym był gdzieś z boku, a nie przy niej.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez MagdaLena1111 (2022-02-18 13:53:45)

Odp: Zazdrość o jej ex - to ze mną coś nie tak??

Wszystko z Tb ok. Każdy jest inny i to, co Tb przeszkadza, to przecież Twojemu koledze nie musi. Tylko po co co związałeś się z dziewczyną, której przeszłość nie odpowiada Tb.
Ogólnie nie babram się w przeszłości partnera, na nic nie jest mi to potrzebne, ale też by mi przeszkadzała wyjątkowo bujna przeszłość mojego faceta, dlatego z takim bym się nie wiązała i w tym punkcie trudno mi Cb zrozumieć. Może lubisz ten stan „rwania sobie włosów z głowy z bezsilności” ;-)

3

Powiem tylko tyle... Uwierz w swoją intuicję. Jeśli ktoś zbyt często wspomina przeszłość zamiast budować nową przyszłość u boku kogoś nowego tzn że ta osoba nie jest gotowa na nowy związek a wszystko co się dzieje to właśnie takie czasoumilanie, zapchajdziura, plaster na rany z przeszłości

4

Ona może mówić ci co tam sobie chce. Ale w jej głowie to co robiła, to nie jest przeszłość, to ciągle trwa i nie jest powiedziane, że nie wróci.

5

ruknamesta napisał/a:

ALE... wszystkich swoich partnerów nadal kocha, nie tak jak mnie, ale nadal kocha.

Tu chyba nie ma co już więcej doradzać po takim wyznaniu. Sam byłem w podobnym związku i wiele próbowałem, psycholog, praca nad sobą itd. Pomogło rozstanie, bo nie można budować czegokolwiek jak przeszłość w taki sposób bombarduje teraźniejszośc. Jeśli pytałeś i ci to wyznała to nawet plus za szczerość, zawsze mogła ci wkręcać że taka nie jest a jej liczne grono adoratorów liczących na fwb i wakacje to tylko koledzy.
Ale w twoim przypadku doradzalbym intuicję, to nie minęło, w tym momencie jesteś ty, ale za miesiąc dwa wpadnie w rutynę i zacznie przychylniej patrzeć na propozycje "kolegów" skoro nawet będąc z tobą idealizuję niedawno minione relacje

6 Ostatnio edytowany przez 123Sprawdzam (2022-02-18 15:15:51)

Pamiętaj, że wszystko co usłyszysz od ludzi przed "ALE", to nic nie warte słowa.

Liczy się tylko to, co usłyszysz PO "ale"!

7

Mnie to wygląda na bordeline, poczytaj sobie o tym zaburzeniu osobowości.

8

Wydaje mi się że dziewczyna jeszcze nie do końca pozbierała się po depresji. Jej bujne życie seksualne też pewnie było rezultatem depresji.

Rozumiem Cię dlaczego nie czujesz się dobrze słuchając o jej przeszłości. Jeśli tak Cię to boli, to lepiej odpuść ten związek. Ona jeszcze nie w pełni wyszła z depresji, zaburzeń emocjonalnych, jest duża szansa, że jesteś dla niej plastrem, uczy się na Tobie jak to jest być w normalnym związku.

9

"Poznałem fantastyczną dziewczynę" - "poczułem obrzydzenie do tego wszystkiego". Nie szukaj na siłę bratniej duszy w drugim człowieku.

10

Nie wiem czy to depresja czy jakaś emocjonalna niedojrzałość, jesli dziewczyna w ten sposób rozmawia z Tobą o swoich ex.

Może po prostu wolałem tego nie słyszeć, że 'lubiłam jak Marcel mnie łapał tak i tak'

No dokładnie, po cholerę Ci ta wiedza. W moim odczuciu to coś, co bardzo zniechęca. Jest zasadnicza różnica między mówieniem, co nam sprawia przyjemność, a mówieniem, jak sprawiał nam przyjemność ktoś inny. Jeśli Twoja dziewczyna tego nie rozumie, to coś nie tak z  jej empatią. Trwanie w związku z taką osobą musi być ogromnie męczące.

11

O ile sama jestem cięta na ocenianie kobiet za ich przeszłość seksualną to ciagłe wspominanie o byłych faktycznie jest dziwne.

Ja rozumiem potrzebę wyrzucenia z siebie przeszłosci, by mimo to być zaakceptowana. Ale to trąci nieprzepracowanym tematem.

Ale samo to, że masz problem z tym, co było przed Tobą zwłaszcza, że sam nie miales problemu wlozyf jej na 2 randce wg mnie juz chore jest.

12

MagdaLena1111 napisał/a:

Wszystko z Tb ok. Każdy jest inny i to, co Tb przeszkadza, to przecież Twojemu koledze nie musi. Tylko po co co związałeś się z dziewczyną, której przeszłość nie odpowiada Tb.
Ogólnie nie babram się w przeszłości partnera, na nic nie jest mi to potrzebne, ale też by mi przeszkadzała wyjątkowo bujna przeszłość mojego faceta, dlatego z takim bym się nie wiązała i w tym punkcie trudno mi Cb zrozumieć. Może lubisz ten stan „rwania sobie włosów z głowy z bezsilności” ;-)

Związałem się przed usłyszeniem historii, które opisuję w tym wątku. Nie wchodziłem w to, nie dopytywałem i nie czułem potrzeby. Niemniej nie ominęło mnie to "szczęście", bo dziewczyna po jakimś tam czasie sama zaczęła się dzielić swoimi historiami i stąd to zmieszanie z mojej strony. Im mniej wiem, tym lepiej śpię;p

Legat napisał/a:

Ona może mówić ci co tam sobie chce. Ale w jej głowie to co robiła, to nie jest przeszłość, to ciągle trwa i nie jest powiedziane, że nie wróci.

Huh, odnoszę niestety podobne wrażenie. Przez chwilę analizowałem ten temat czysto matematycznie, tzn. wydawało mi się, że od czerwca upłynęło sporo czasu aby uporządkować sobie sprawy związane z rozstaniem. Coraz bardziej odnoszę wrażenie, że się myliłem.

PannaPruderia napisał/a:

O ile sama jestem cięta na ocenianie kobiet za ich przeszłość seksualną to ciagłe wspominanie o byłych faktycznie jest dziwne.

Ja rozumiem potrzebę wyrzucenia z siebie przeszłosci, by mimo to być zaakceptowana. Ale to trąci nieprzepracowanym tematem.

Ale samo to, że masz problem z tym, co było przed Tobą zwłaszcza, że sam nie miales problemu wlozyf jej na 2 randce wg mnie juz chore jest.

Odpowiadam na ostatnie zdanie. Wiem, że bardzo kiepsko to wygląda, mimo wszystko to mój sposób na przykrycie uczucia zazdrości, tzw. cope.

Dodając jeszcze w temacie coś, co mnie zbiło dodatkowo z tropu to posiadanie przez nią całkiem pokaźnej kolekcji zabawek pewnego gatunku zwierzaka. Naprawdę niedużo było potrzeba, aby połączyć kropki, że to zwierzaki, które uwielbiał jej były (ten właśnie z którym ostatnio się rozstała). Chyba nawet był ich opiekunem w ZOO z naszego miasta, czy coś w tym rodzaju na kształt akcji charytatywnej.
Sam z czystej ciekawości dopytałem dlaczego je lubi, nie mając w ogóle pojęcia od kogo one są. Dostałem taką dziwną i wymijającą odpowiedź, że po prostu je lubi.
Jakby nic nie mam przeciwko trzymaniu kilku pierdół po byłych partnerach, choć sam posiadane rzeczy po mojej ex wyrzuciłem np. do kosza PCK. Mimo to dziwnie się śpi z tą dziewczyną w jednym łóżku wraz z paroma rzeczami od jej byłego.
Nie wiem co powiecie na ten temat. Przeczytałem jeszcze raz powyższą wypowiedź i to brzmi już mocno naciąganie, ale no. Wiecie, śpię w jednym łóżku z zabawkami od jej byłego (nie powinno, ale zaczyna mnie to bawić:D).

13

Z tobą jest ok a babka przegina. Pewnych rzeczy partnerowi po prostu się nie mówi, a ona sobie zrobiła z ciebie przyjaciela-terapeutę i mówi ci o wszystkim. W związku mówi się o wszystkich (ew. prawie wszystich) bieżących sprawach, ale szczegóły poprzednich związków się zazwyczaj przemilcza.

Klauss napisał/a:

Z tobą jest ok a babka przegina. Pewnych rzeczy partnerowi po prostu się nie mówi, a ona sobie zrobiła z ciebie przyjaciela-terapeutę i mówi ci o wszystkim. W związku mówi się o wszystkich (ew. prawie wszystich) bieżących sprawach, ale szczegóły poprzednich związków się zazwyczaj przemilcza.

Jestem tego samego zdania.

Niestety w wielu wypowiedziach użytkowników można przeczytać, że obecny partner ma prawo wypytywać o szczegóły intymnego pożycia z przeszłości a brak odpowiedzi na pytania o przeszłość, to nie zachowania prawa do własnej prywatności i intymności, czy zwyczajnie dyskrecji, lecz zwykła nieszczerość.

15

wieka napisał/a:

Bardzo lubimy stawiać diagnozy.
Zatem postawię i ja.
Moim zdaniem dziewczyna może być uzależniona od seksu.

Cytat:
"Dodała kiedyś, żebym nie czuł się zazdrosny, bo to przeszłość, ALE... wszystkich
swoich partnerów nadal kocha, nie tak jak mnie, ale nadal kocha."

Hmmmm.... kochać wszystkich, to chyba nie kochać żadnego.

16

wieka napisał/a:

cisza to ja napisał/a:
wieka napisał/a:

Bardzo lubimy stawiać diagnozy.

Na śmierć zapomniałem odpowiedzieć na to w ostatnim poście. Stety, czy niestety to fakt. Tzn., wyszło to w żartach i przypadkiem, ale dziewczyna, o której jest ten wątek przyznała, że na terapii usłyszała, że ma "rys osobowości" borderline. Nie przejmowałem się tym, bo jak sama zapewniała to raz, że jest na terapii i pracuje nad sobą, dwa to tylko "rys osobowości" i nie spełnia wszystkich 9 kryteriów wg. psychologa, a trzy znam osobę z borderline i nie dostrzegam żadnych, powiedzmy to, alarmujących sygnałów.

17

Ja myślę, że po prostu nie akceptujesz jej przeszłości. Całe życie będziesz do tego wracał i przy pierwszej lepszej kłótni to wypominał.

18

To nie jej przeszlość jest problemem, ale fakt, że ciągle o tym opowiada.

Ja mam eksów, jak wiele innych ludzi, lecz nie czuje potrzeby trucia mózgu mojemu partnerowi co, kiedy, i z kim robiłam. Dla mnie to jest prywatna sprawa, pomiędzy mną i tymi mężczyznami, a nie cos o czym sie wrzeszczy z megafonu. Poza tym, mój partner ma zero zwiazku z tymi związkami. On podobnie nie opowiada mi o byłych, bo jaki tego bylby cel?

Ona wygląda na kogoś bardzo niestabilnego.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Zazdrość o jej ex - to ze mną coś nie tak??

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024