aguś55 napisał/a:To teraz pytanie , jak nie myśleć ? I dodam, że wydaje mi się że plaster emocjonalny to nie jest, bo jak byłam w związku to na początku jeszcze niestety moje myśli gdzieś tam krążyły o nim. Ale widzę , że wasze przesłanie to ,, 2 razy nie wchodzi się do tej samej rzeki'' ? Po prostu mi się wydaje, że to jakiś duży sentyment z lat młodzieńczych. Co nie zmienia faktu, że teraz już jesteśmy dorośli i wszystko mogłoby potoczyć się inaczej . On się do mnie ostatnio odezwał, trochę pogadaliśmy ale tyle na tym się skończyło. Przez to właśnie, że się odezwał pewnie moje myśli zawirowały.
Zawirowały i tyle ".Stary" chłopak odezwał się i trafił na jakiś grunt u Ciebie w tym momencie życia,przyjrzyj się temu czy Ci dobrze ze sobą i jak się czujesz w swoim życiu ,czy potrzebujesz tego plastra i do czego ma się to przydać ,czy tylko trochę emocji Ciebie interesuje po prostu
Nie ma sensu temu zawirowaniu nadawać znaczenia ,czy walczyć z tym .
Pomyślisz poczujesz i koniec ,na siłę nie ma co podtrzymywać myślenia, tak samo na siłę nie ma co zwalczać jakichś uczuć ,które się pojawiają pod wpływem skojarzeń rozmowy wtórnych wspomnień,echa z przeszłości ,to co się z Tobą dziej to nic niezwykłego i niestosownego ,możesz dobrowolnie wybrać jak chcesz się czuć nawet jeżeli niektóre myśli i uczucia wydają się niby pojawiać bez Twojego udziału zgody ,czasem w przeświadczeniu że nie masz na to pojawianie się wpływu tak bywa ,co z tym dalej zrobisz jest istotne ,czy nadasz temu bieg ,czy rozwiniesz ,czy nie ,pomyśl poczuj ,nie komentuj tego nie dowalaj sobie i obserwuj ,nie ma co się osadzać za to
że takie myślenie się pojawiło w Tobie ,to ani dobrze ani źle w gruncie rzeczy ,to jak będziesz się oceniać takim będzie i się stanie później.
Zdeterminujesz swój wybór jakimś rodzajem myślenia i pod wpływem emocji ,ale masz też rozum do ich filtrowania ,masz też intuicję jakieś doświadczenie ,nie wpadaj w panikę
nic się nie dzieje jeszcze i nic złego nie stało.