Dlaczego faceci chca mna rzadzic? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Dlaczego faceci chca mna rzadzic?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

1 Ostatnio edytowany przez fab_iola (2021-04-18 11:44:30)

Temat: Dlaczego faceci chca mna rzadzic?

Jestem niezalezna kobieta, mam swoja prace, na ktorej sie skupiam, jest obecnie dla mnie najwazniejsza. Poza tym drzemie we mnie ogromna potrzeba autonomii, ktorej nie boje sie wyrazac. Mam jednak problem. Facetom, nawet tym, ktorych znam ze studiow, z liceum czy z osiedla, wydaje sie, ze mozna mna rzadzic. Ostatnio tylko blokuje kolejne osoby na portalach spolecznosciowych. Na przyklad ostatnio nasz kolega ze studiow napisal do mnie, jak mam sie ubrac na spotkanie, na ktorym bedzie. Pomimo ze ostro po nim pojechalam za taki tekst, on sie tym nie przejal. Wczesniej inny kolega ze studiow zobaczyl moja fote i zaczal wypisywac, ze mam zle ustawiona szafe i on wpadnie, aby ja przestawic. Pomimo tego, ze zaznaczylam mu wyraznie, ze to moja sprawa i nie zycze sobie, aby w cokolwiek ingerowal, takze nie dawal za wygrana. W koncu go wszedzie zablokowalam.  Takie sytuacje spotykaja mnie coraz czesciej. Inni kolesie chca decydowac o kolorze pomadki czy lakieru. Najlepsze jest to, ze ja w ogole nie utrzymuje z nimi blizszych relacji. Nie jestem nimi zainteresowana. Nie rozumiem, jakim prawem w ogole cokolwiek mi sugeruja. Moja przyjaciolka ma podobnie. Jest niezalezna, a mimo to co chwile jakis typ jej cos sugeruje. Pisze, co powinna nosic, jakie spodnie, buty etc.  Pomimo tego, ze ich splawia, to oni jeszcze bardziej sie nakrecaja. Czy ktos jest w stanie wyjasnic, dlaczego tak sie dzieje?

Zauwazylam, ze u mnie najczesciej kolesie pisza, bo by powiedziec na zywo nie sa tak odwazni, ze mam zakladac obcisle spodnie i szpilki. Nie lubie ani jednego, ani drugiego, jasno pisze, ze nie bedzie nikt decydowal za mnie. Ja juz nawet sie nie szczypie i na takie teksty reaguje bardzo ostro, tak, ze normalny czlowiek, by sie obrazil. Ale ich to tylko bardziej nakreca.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez aniuu1 (2021-04-18 12:02:14)

Odp: Dlaczego faceci chca mna rzadzic?

Myślę, że co najmniej część z tych facetów tak wyraża zainteresowanie ;-) Ten od szafy chyba szukał pretekstu aby Cię odwiedzić. Reszta - wiesz jak to działa, ludzie uważają, że kobieta ma ładnie wyglądać, więc dają sobie prawo do komentowania. Na stronach znanych osób też to widać i kobiety też tak robią :-( Jest to bez wątpienia nietaktowne, nieuprzejme

3 Ostatnio edytowany przez Janix2 (2021-04-18 12:22:17)

Może zmień wirtualne życie na realne. Wszystko co opisujesz dzieje sie na FB, Insta itp. Mogę Cię zapewnić że w realu całkowicie inaczej to wygląda. Tu nie ma photoshopa.

4

Rzeczywiście, może warto przenieść życie prywatne do realnego świata a nie ciągle siedzieć w wirtualu. Z drugiej strony takie teksty wydają się sposobem na wzbudzenie zainteresowania czy po prostu zagadanie do drugiej osoby..

5

Niezależna osoba przyjęłaby zacytowane uwagi facetów jako ich opinie na dany temat (z nimi można się zgodzić, można je odrzucić, można część opinii uznać za swoje); osoba przeczulona, traktuje te same uwagi jako zamach na swą wolność i samostanowienie.

6 Ostatnio edytowany przez Janix2 (2021-04-18 12:40:20)

bagienni_k napisał/a:

Rzeczywiście, może warto przenieść życie prywatne do realnego świata a nie ciągle siedzieć w wirtualu. Z drugiej strony takie teksty wydają się sposobem na wzbudzenie zainteresowania czy po prostu zagadanie do drugiej osoby..

Inaczej jest klepać coś, nawet bzdurnego komuś pod zdjęciami na portalu a inaczej siedząc w kawiarni, popijając kawę powiedzieć: na następne spotkanie umaluj usta taką to a taką szminką bo ta jest brzydka i ci nie pasuje. Inna sprawa to to że nie bardzo wierzę że zawalona jesteś komentarzami co masz poprawić w sobie czy swoim pokoju. Może było kilka a Ty nie potrzebnie się nimi przejmujesz?

7

Wielokropek napisał/a:

Niezależna osoba przyjęłaby zacytowane uwagi facetów jako ich opinie na dany temat (z nimi można się zgodzić, można je odrzucić, można część opinii uznać za swoje); osoba przeczulona, traktuje te same uwagi jako zamach na swą wolność i samostanowienie.

Zgadzam się z Wielokropkiem
Przecież jak ktoś wygłasza swoją opinię, to ją wygłasza i tyle. Albo to po Tobie spłynie, albo będziesz cudze słowa traktować jak zamach na własną autonomię i wybór, bo tak naprawdę sama dajesz tej osobie władzę nad sobą, uznając jej słowa za istotne dla siebie.

A ktoś może wygłaszać swoje opinie, bo żyjemy w wolnym kraju, mamy wolność słowa i wyrażania własnych opinii.

8

To jest właśnie dla mnei ta różnica między realem a światem wirtualnym: w realu takie odzywki mogłyby nie być zbyt dobrze odebrane a w sieci już brzmią inaczej..Tak, jak z tą szafą: ewidentnie sposób na nawiązanie konwersacji a przy tym jeszcze przemycanie treści dotyczącej ofiarowania swojej pomocy, co do ciężkej fizycznej roboty. smile

9 Ostatnio edytowany przez jjbp (2021-04-18 13:10:41)

A z tymi szminkami i lakierami to nie są sytuacje które bardziej są komplementem (super Ci w czerwonej szmince, pasuje do Ciebie, powinnaś nosić ja jak najczęściej) aniżeli rozstawianiem Cię po katach? Byłam swego czasu na apkach randkowych i bardzo ciężko mi sobie wyobrazić że facet serio Ci pisze "maluj się tak a nie tak bo w tej drugiej wersji Ci brzydko" albo "ja wolę czerwony lakier u kobiet więc taki powinnaś nosić". Może na jednego takiego się trafi w czeluściach internetu ale i Ty i koleżanki co rusz? Nie znam Ciebie, nie znam detali ale też mi to brzmi trochę na przewrażliwienie

10

Każdy może mieć swego rodzaju kanon urody smile Osobiście lubię u kobiet lakier bezbarwny i jeśli bym tylko o tym wpsomniał w stylu tego faceta, to od razu dostałbym opier...  od Autorki?

11

Mnie bardziej chodzi o to, ze takie komentarze wysylaja kolesie, z ktorymi nie mam na co dzien kontaktu. W realu spotykam sie glownie z kobietami, plus paroma gejami i tutaj, jak jest jakas uwaga, to na zasadzie - patrz, jaka fajna sukienka, na mnie nie pasuje, ale tobie moglaby przypasc do gustu. I tego nie oceniam negatywnie. Wkurza mnie natomiast sytuacja, koles, ktorego widzialam na oczy 8 lat temu na swojej obronie, nagle pisze, co mam nosic, albo wpadnie mi do chaty poprzestawiac meble. To jest po prostu chamskie. Podobnie jak to, ze mowisz, ze masz inne zdanie, a ktos tego nie szanuje i nadal nadaje jak katarynka. Przypomina mi to swiadkow Jehowy, dlatego blokuje. Mam wrazenie, ze przez te pandemie ludzie stali sie tacy wyszczekani i przypomnieli sobie o ludziach, ktorych dawno nie widzieli. Czesto te same osoby, ktore najpierw pisaly do mnie, pisza do mojej przyjaciolki i tak samo ja irytuja tymi tekstami.

12

Wejdź sobie na dowolny profil dowolnej koleżanki, a zobaczysz pod zdjęciami podobne komentarze kanapowych przymułów.
Taki urok fb i koniec.
Nie ma to nic wspólnego z Twoją obsesją nt. rzekomej chęci rządzenia Tobą.

13

Co się przejmujesz paplaniem starego znajomego? Nudzi ci się?
Ignoruj typa jednego z drugim i więcej dystansu do siebie tongue

14

z wiekiem ostrożniej się dobiera otoczenia, relacji jest mniej ale są bardziej pogłębione, może to efekt pandemii, może kwestia komunikacji wirtualnej ale ogólnie dobrze że się nie dajesz podporządkować, niektórzy mężczyźni postrzegają kontakt z kobietami na zasadzie władzy gdzie wygrywa ten kto podporządkuję drugą stronę, takie przeciąganie liny, takie żarciki to też element tej gry bo tak się bada grunt , niemniej mając na uwadze że to nie jest relacja to faktycznie więcej dystansu wink , może kiedyś miałaś relację tego typu lub w Twoim otoczeniu i teraz jesteś wyczulona

15

Pomimo czasów, jakie mamy, czyli XXI wieku, warto nie brać tak bardzo do siebie tego, co się dzieje w wirtualnym świecie. Komentarze, lajki, emotki - czy to są naprawdę aż tak ważne rzeczy, aby się nimi przejmować?

16

Wyrzucanie takich gości z fb, insta, blokowanie swojego profilu że mogą wchodzić tylko znane osoby - powinno wystarczyć. Nawet nie ma co wchodzić w dyskusję, bo jak mocno reagujesz to znaczy, że mocno cię poruszyło - a to takiego delikwenta nakręca. Wielkie emocje uruchamiają w nas znaczące osoby - przez swoją reakcję nadajesz tym ludziom znaczenie, pokazujesz im, że mają władzę na twoimi reakcjami, zobacz, do czego cię doprowadzili, sterują twoimi emocjami.

Ignoruj, wywróć oczami, westchnij i nie karm ich poczucia "władzy". Tym bardziej nie dawaj im tej władzy - masz swoje fajne życie i ludzi, których opinie są ważne, dokonuj wyboru kto ma prawo mieć opinię o Tobie i komu dajesz prawo, żeby ta opinia była znacząca.

17

fab_iola napisał/a:

Mnie bardziej chodzi o to, ze takie komentarze wysylaja kolesie, z ktorymi nie mam na co dzien kontaktu. W realu spotykam sie glownie z kobietami, plus paroma gejami i tutaj, jak jest jakas uwaga, to na zasadzie - patrz, jaka fajna sukienka, na mnie nie pasuje, ale tobie moglaby przypasc do gustu. I tego nie oceniam negatywnie. Wkurza mnie natomiast sytuacja, koles, ktorego widzialam na oczy 8 lat temu na swojej obronie, nagle pisze, co mam nosic, albo wpadnie mi do chaty poprzestawiac meble. To jest po prostu chamskie. Podobnie jak to, ze mowisz, ze masz inne zdanie, a ktos tego nie szanuje i nadal nadaje jak katarynka. Przypomina mi to swiadkow Jehowy, dlatego blokuje. Mam wrazenie, ze przez te pandemie ludzie stali sie tacy wyszczekani i przypomnieli sobie o ludziach, ktorych dawno nie widzieli. Czesto te same osoby, ktore najpierw pisaly do mnie, pisza do mojej przyjaciolki i tak samo ja irytuja tymi tekstami.

Masz rację to jest irytujące zwłaszcza jeśli się powtarza (mnie się nie zdarzyły takie sytuacje na portalach). U mnie w trochę innych sytuacjach, kiedy ktoś mnie zdenerwuje, ale nie chcę wchodzić w dyskusje często sprawdza się chłodna, stanowcza ale kulturalna odpowiedź. Natomiast jeśli ktoś by mi wrzucał tego typu komentarze publicznie to bym go zablokowała, w każdym razie na pewno jeśli powtórzyłoby się to po mojej reakcji w prywatnej wiadomości.

18

Monoceros napisał/a:

Wyrzucanie takich gości z fb, insta, blokowanie swojego profilu że mogą wchodzić tylko znane osoby - powinno wystarczyć. Nawet nie ma co wchodzić w dyskusję, bo jak mocno reagujesz to znaczy, że mocno cię poruszyło - a to takiego delikwenta nakręca. Wielkie emocje uruchamiają w nas znaczące osoby - przez swoją reakcję nadajesz tym ludziom znaczenie, pokazujesz im, że mają władzę na twoimi reakcjami, zobacz, do czego cię doprowadzili, sterują twoimi emocjami.

Ignoruj, wywróć oczami, westchnij i nie karm ich poczucia "władzy". Tym bardziej nie dawaj im tej władzy - masz swoje fajne życie i ludzi, których opinie są ważne, dokonuj wyboru kto ma prawo mieć opinię o Tobie i komu dajesz prawo, żeby ta opinia była znacząca.

Z jednej strony masz racje, z drugiej jestem choleryczka i czesto wybucham w ciagu paru sekund, jak cos mnie zirytuje.  O ile w pracy staram sie trzymac nerwy na wodzy, o tyle w zyciu prywatnym z reguly od razu mowie, co mysle, nie kalkulujac, czy to daje komus poczucie wladzy czy nie. Po prostu mnie to irytuje.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Dlaczego faceci chca mna rzadzic?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024