Świeta - Wigilia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Świeta - Wigilia

hej. Zastanawiam się by nie iść do rodziców na wigilie (mieszkam z chłopakiem, on nie chce iść bo wkurza go moja rodzina przez to jak mnie traktują).
Jak często bywa faworyzowany jest mój starszy jedyny brat (jest nas dwoje). Co jego to lepsze.
Ja jestem spychana wiecznie na bok na potwierdzenie podam przykłady od zakupu laptopa na studia, poprzez remont pokoju za ok 20tys, oddanie obu obrączek dla niego i żony po działke pod budowę domu.
Nie licze się jako córka ani jako kobieta, moje sukcesy czy osiągnięcia sa spuszczane w kanał, bokiem - ok przyjęto do wiadomości.
Oboje z bratem mamy rodziny patchworkowe, on ma żonę starszą od siebie jej córkę i ich wspólną córkę a ja mam chłopaka starszego jego 2 córki wspolnych nie mamy. Rodzice akceptują przysposobioną wnuczkę, nie porożniają z rodzoną a u mnie ich nawet nie chca poznać, mam czasami wrażenie że jakbym urodziła dziecko nie było by tak zakceptowane i kochane jak córka mojego brata. Mama powiedziała że nie przyjedzie do nas tak o na kawe wgl bo to nie jest nasz dom (jak w przypadku brata -wspólna budowa) tylko dom jest mojego chłopaka a nie mój czy nasz.
mieszkając sama za granica usłyszałam że moja mama woli jecha do kolezanki na kilka dni niz do mnie - dosłownie powiedziała tak.

PYTANIE:
Czy powiedzieć że nie przyjadę na święta ani sama ani z rodziną, skoro na co dzień jestem tak traktowana?
Czy to będzie coś nie tak? Napewno się wszyscy poobrażają, będę tą najgorszą bo nikt nie widzi problemu w takim traktowaniu mnie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Świeta - Wigilia

Mamy dopiero 5 paździenika. Do grudnia to mogą jeszcze odwołać święta wink Czym Ty się przejmujesz ? Nie chcesz to nie jedziesz. Obecnie to zawsze możesz zwalić na covid, albo, że po prostu jesteś chora, albo sobie chcesz wykupić wycieczkę do ciepłych krajów.

3

gemmata napisał/a:

hej. Zastanawiam się by nie iść do rodziców na wigilie (mieszkam z chłopakiem, on nie chce iść bo wkurza go moja rodzina przez to jak mnie traktują).
Jak często bywa faworyzowany jest mój starszy jedyny brat (jest nas dwoje). Co jego to lepsze.
Ja jestem spychana wiecznie na bok na potwierdzenie podam przykłady od zakupu laptopa na studia, poprzez remont pokoju za ok 20tys, oddanie obu obrączek dla niego i żony po działke pod budowę domu.
Nie licze się jako córka ani jako kobieta, moje sukcesy czy osiągnięcia sa spuszczane w kanał, bokiem - ok przyjęto do wiadomości.
Oboje z bratem mamy rodziny patchworkowe, on ma żonę starszą od siebie jej córkę i ich wspólną córkę a ja mam chłopaka starszego jego 2 córki wspolnych nie mamy. Rodzice akceptują przysposobioną wnuczkę, nie porożniają z rodzoną a u mnie ich nawet nie chca poznać, mam czasami wrażenie że jakbym urodziła dziecko nie było by tak zakceptowane i kochane jak córka mojego brata. Mama powiedziała że nie przyjedzie do nas tak o na kawe wgl bo to nie jest nasz dom (jak w przypadku brata -wspólna budowa) tylko dom jest mojego chłopaka a nie mój czy nasz.
mieszkając sama za granica usłyszałam że moja mama woli jecha do kolezanki na kilka dni niz do mnie - dosłownie powiedziała tak.

PYTANIE:
Czy powiedzieć że nie przyjadę na święta ani sama ani z rodziną, skoro na co dzień jestem tak traktowana?
Czy to będzie coś nie tak? Napewno się wszyscy poobrażają, będę tą najgorszą bo nikt nie widzi problemu w takim traktowaniu mnie.

Rozumiem, ze jestescie oboje dorosli, utrzymujecie sie sami, nie studiujesz juz, pracujesz normalnie i jestes samodzielna jednostka?
W takiej sytuacji zamiast robic wielka drame powiedzialabym po prostu, ze wigilie w tym roku zrobicie sobie we wlasnym rodzinnym gronie, a do rodzicow najwyzej w 1 albo 2 dzien swiat przyjedziecie na kawe i ciasto.
Wtedy nikt sie nie poobraza.

4

Masz swoją rodzinę, więc nawet bez żadnych wymówek każdy powinien zrozumieć, że chcesz spędzić czas tylko z nimi.

5

Ja nie jestem za tym by kłamać. Powiedz prawdę dlaczego nie przyjedziesz. Jeśli chcesz naprawić stosunki to usiądź z rodzicami (może nawet z każdym z osobna) i na spokojnie, bez gniewu powiedz co Cię boli. natomiast jeśli Ci nie zależy, to po prostu im powiedz np. przez telefon i nie przyjeżdżaj.
Tylko uprzedzam - źle się to może skończyć. Mój mąż dokładnie z takich samych powodów (faworyzowanie jego siostry) urwał kontakt z rodzicami juz wiele lat temu.

6

Nie jechalabym i nie chcialabym jechac. Jednak ja potrafie swieta pod tym samym dachem spedzac osobno.
Nie chcialoby mi sie szukac probaty i latac wokolo takich ludzi.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024