Hej kobietki,
Nie mam niestety doswidczenia w tym jak postepowac w przypadku dziecka znajomych z pracy, ktore to ma przystapic do Komuni swietej i dlatego prosze Was o pomoc.
Po pierwsze kiedy dac ten upominek rodzicom dziecka w pracy, przed komunia czy po komuni? Kupilam pamiatke, bombonierke, torebke i kartke. Czy to bedzie ok? Co napisac na kopercie od zyczen? Neokomunikantka i imie i nazwisko czy Komunikantka??? Bardzo prosze o pomoc !!!!! Nie mam pojecia o tym a komunia juz w wten weekend....
Za pomoc serdecznie dziekuje !!!!!
Jeśli jesteś zaproszona na jakieś przyjęcie to ja bym dał ten prezent po przybyciu na miejsce, przy powitaniu gości przez dziecko i rodziców. Jeśli idziesz tylko do kościoła to po mszy. A w kartce nie ma chyba sensu używać takich słów, których nikt normalnie nie używa. To ma być miła pamiątka dla dziecka, które za ileś tam lat weźmie tą kartkę i ją przeczyta. Ważniejsze jest to by było to od serca a nie poprawne pod względem formalnym.
Pamietam, ze u mnie sasiedzi i znajomi przychodzili dzien przed, w sobote. Uroczystosc byla w niedziele. Ale to bylo 24 lata temu. W sobote byla uroczysta Pierwsza Spowiedz i caly dzien byl taki "podniosly". Jesli juz chcesz wreczyc upominek to postaraj sie go wreczyc dziecku, a nie rodzicom. Jesli nie masz opcji dzien przed/dzien po (wiele osob kiedys organizowalo tzw. poprawiny dla dalszych znajomych) - to najlepiej po mszy w kosciele. Jesli i to odpada - to moze po prostu przekaz w pracy na krotko przed komunia - jesli to Twoi znajomi?