Dowiedziałam się ostatnio od partnera, że w jego rodzinie pojawił się kiedyś rak jajnika, i on się boi że może mnie zarazić jak nie będziemy używać prezerwatyw. Wg mnie to nierealne bo przecież on nie ma jajnika to skąd ma mnie zarazić, do tego w mojej rodzinie babcia zmarła na raka piersi i pewnie tez jestem obciążona. chciałam się spytać o opinię ginekologa ale nie wiem czy mnie nie wyśmieje
2 2020-07-28 19:20:03 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2020-07-28 19:22:16)
Choinko, rak obciąża genetycznie. Nie można się nim zarazić, ale obciążone mogą być Twoje dzieci, jeżeli zdecydujesz się na nie z tym partnerem.
edit.
Jeszcze 4 dni temu nie uprawiałaś seksu bo nie wiedziałaś czy w czasie seksu będzie łapał Cię skurcz.
W takim wypadku też jednak doradzałabym użycie prezerwatyw z partnerem.
3 2020-07-28 19:32:48 Ostatnio edytowany przez choinka321 (2020-07-28 19:34:23)
Choinko, rak obciąża genetycznie. Nie można się nim zarazić, ale obciążone mogą być Twoje dzieci, jeżeli zdecydujesz się na nie z tym partnerem.
edit.
Jeszcze 4 dni temu nie uprawiałaś seksu bo nie wiedziałaś czy w czasie seksu będzie łapał Cię skurcz.
W takim wypadku też jednak doradzałabym użycie prezerwatyw z partnerem.
W dalszym ciągu informacja, że nie uprawiałam nigdy seksu jest aktualna. Mój partner również jest prawiczkiem. Tylko tak zaczęliśmy sobie rozmawiać o raku, i mi powiedział. Zaczęłam się nad tym zastanawiać "na przyszłość" jeśli doszłoby między nami do pierwszego razu, a pewnie prędzej czy później dojdzie, a nie chciałabym rezygnować z posiadania dzieci z nim "tylko" z tego powodu
Podejrzewam że chłopakowi może chodzić o wirus HPV, który może odgrywać istotną rolę w rozwoju raka szyjki macicy. Odsyłam do przeglądarki. Oczywiście możecie już teraz oboje się przebadać w kierunku HPV, aczkolwiek będzie miało to sens jedynie jeśli będziecie dla siebie jedynymi partnerami, wtedy jest to wiarygodne Bo jeśli partner lub Ty byście uprawiali seks z innymi partnerami bez użycia prezerwatywy to istnieje ryzyko. Poczytaj sobie. Natomiast samym rakiem (żadnym) się nie zarazisz. Spokojnie. Najlepiej zawsze się jednak zabezpieczyć jeśli nie masz pewności co do partnera i polecam już zawsze :-)
Również pomyślałam, że zapewne chłopakowi chodzi o wirusa HPV, który jest zaraźliwy i jeśli zakażenie nie zostanie w porę wykryte ani pokonane samoistnie, przechodząc w zakażenie przewlekłe, może być odpowiedzialny za poważne konsekwencje, włącznie z rozwinięciem się nowotworów złośliwych szyjki macicy (u kobiet), raka prącia (u mężczyzn) lub głowy i gardła (u wszystkich, czyli bez względu na płeć).
Rakiem piersi i jajnika można być obciążonym genetycznie (mutacje BRCA1 i BRCA2 odpowiedzialne za 90% przypadków dziedzicznego raka jajnika i piersi), jeśli w rodzinie zdarzały się przypadki jego występowania. Niemniej zarazić się nim nie można.
Skąd w ogóle pomysł, że można zarazić się rakiem?? o.O Przeciez to tak nie działa..
brak podstawowej wiedzy mam wrażenie, może poczekajcie jednak ze stosunkiem
8 2020-08-15 01:13:38 Ostatnio edytowany przez Znerx (2020-08-15 01:14:35)
Skąd w ogóle pomysł, że można zarazić się rakiem?? o.O Przeciez to tak nie działa..
Oczywiście, że można.
Co najmniej na 2 sposoby:
- np.: onkogennymi wirusami - typu wspominane HPV, czy np. nowotwór pyska u diabłów tasmańskich, bo to dość gruntowanie przebadany przypadek. Gryzą się i w efekcie się nawzajem zarażają.
- No i bezpośrednio przez transfer komórek rakowych np.: z tkankami osoby chorej itd. dlatego osoby które chorują/owały na raka nie mogą być dawcami krwi/organów.
Chociaż to raczej nie tyczy się autora tematu.
Na weneryki można sobie zrobić badania. I tak warto sobie zrobić, przynajmniej na ten najgroźniejsze.
Co to za pytanie... Chłopakowi autorki raczej nie chodziło o wirusa HPV, bo w takim wypadku jakie znaczenie miało to, że ktoś w rodzinie miał raka? Nawet jeśli powiedzmy mama chłopaka miała takiego raka z powodu wirusa to nie jest tak, że chłopak też go ma. Tym tak łatwo się nie można zarazić jak koroną Ogólnie jestem w szoku, że komuś mogło przyjść takie coś do głowy...
Nowotwory nie są chorobami roznoszonymi poprzez zakażenie, spokojnie.
Gdyby jego ex miała HPV to ryzyko jest duże. Genetyczne skłonności mogą pojawić się dopiero u waszych dzieci. I to tyle z medycznego punktu widzenia.
Nie można się zarazić rakiem przez współżycie Możesz się zarazić HIV lub HPV ale nie rakiem.
Oczywiście, że nie można się tym zarazić
14 2021-02-20 04:34:15 Ostatnio edytowany przez Renii82 (2021-02-20 04:34:44)
Żadnym nowotworem ani łagodnym ani złośliwym nie da się zarazić. Część jest dziedziczna a część nie. Ten akurat chyba jest dziedziczny.
oczywiście, że nie
To przerażające, że świadomość ludzi jest tak niska
to prawda
o boże, nie
o kurcze xd
Tylko przy przeszczepie takiego jajnika