Maski wielokrotnego użytku - jak dbacie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Maski wielokrotnego użytku - jak dbacie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1

Temat: Maski wielokrotnego użytku - jak dbacie?

Maski wielokrotnego użytku - jak dbacie? jak często wymieniacie np. musząc nosić podczas kilkugodzinnej pracy? Pierzecie, wygotowujecie?
Podzielmy się doświadczeniem, postrzeżeniami, patentami.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Maski wielokrotnego użytku - jak dbacie?
Senshi napisał/a:

Maski wielokrotnego użytku - jak dbacie? jak często wymieniacie np. musząc nosić podczas kilkugodzinnej pracy? Pierzecie, wygotowujecie?
Podzielmy się doświadczeniem, postrzeżeniami, patentami.

Mam kilka na zmianę. Mąż tak samo.  Bawełniane z delikatnej tkaniny. Piorę w pralce z bluzkami, koszulami męskimi.  Temp 40 - 60 stopni, prasuję żelazkiem, przytrzymuję dłużej żelazko na masce, oprócz gumki.
Mąż w pracy używa też jednorazowe, pracodawca dostarcza.

Uszyłam sobie też maskę z jedwabiu ale się nie sprawdza bo przy oddychaniu wciąga się do ust gdy się mówi. Bawełniane najlepsze.

3

Mam jedną od końca kwietnia. Raz uprana, bo posłużyła za ścierkę. Na co dzień leży w kieszeni drzwi samochodu razem ze starymi paragonami. Nie śmierdzi, wygląda całkiem, całkiem...

4

Ja moje maseczki piorę przy okazji prania ręczników w 60 st. Potem prasuję gorącym żelazkiem, wszystkie są z bawełny. Co kilka dni biorę świeżą.  W zasadzie noszę tylko na zakupy. W pracy mam jednorazówki.

5

Ja swoje wygotowuję we wrzątku - zalewam je w miednicy z proszkiem do prania, mieszam czymkolwiek metalowym. Nie piorę w pralce, bo podobno zarazki. Słyszałam też, że nie należy ich prać z innymi rzeczami. W pracy używam też wielokrotnego użytku, ale zmieniam je co 3 godziny. Jednak te bakterie namnażają się na nich. Tylko z prasowaniem nie mam cierpliwości i olewam temat.

6

Na początku kupiłam 10 bawełnianych, nosiłam na zmianę, prałam w 60 stopniach i prasowałam. Obecnie kupiłam zapas jednorazowych - jedno wyjście z domu = 1 maseczka i tylko po to, by nie dostać mandatu. Potem wywalam do kosza.

7

W szpitalu używam jednorazowych i przyłbicy. W ciągu dnia wychodzi nawet kilkanaście.

8

Cyngli napisał/a:

Na początku kupiłam 10 bawełnianych, nosiłam na zmianę, prałam w 60 stopniach i prasowałam. Obecnie kupiłam zapas jednorazowych - jedno wyjście z domu = 1 maseczka i tylko po to, by nie dostać mandatu. Potem wywalam do kosza.

Szanuję! Naprawdę wam się chce. Moja bawełniana jak pisałem przeżyła jedno pranie, a tak poza tym wala się w samochodzie. Mam w schowku jeszcze taką jednorazową, przechodnią jak któreś z dzieci idzie ze mną do sklepu.
Skuteczność antymandatowa 100 %.

9

A wiecie jak męczycie środowisko tymi jednorazówkami? Serio tak średnio dba się wam o czystość? ;/

10

kaktusek napisał/a:

A wiecie jak męczycie środowisko tymi jednorazówkami? Serio tak średnio dba się wam o czystość? ;/

Ojojoj... a Ty nie używasz plastikowych opakowań, reklamówek? Masz na dachu baterie słoneczne, by nie nadużywać prądu? Podcierasz tyłek listkami z lasu i zjadasz pewnie tylko to, co samo spadło z drzewa/krzaka? Nie używasz żeli, dezodorantów i perfum? Segregujesz śmieci i masz własny kompostownik?

11

Cyngli napisał/a:
kaktusek napisał/a:

Ojojoj... a Ty nie używasz plastikowych opakowań, reklamówek? Masz na dachu baterie słoneczne, by nie nadużywać prądu? Podcierasz tyłek listkami z lasu i zjadasz pewnie tylko to, co samo spadło z drzewa/krzaka? Nie używasz żeli, dezodorantów i perfum? Segregujesz śmieci i masz własny kompostownik?

Nie mam wplywu na to w co zapakuje produkt producent, za to nie uzywam plastikowych reklamówek.

12

piorę w pralce z innymi rzeczami w 90st, nigdy nie zakładam jednej maseczki dwa razy pod rząd i tyle w sumie

13 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2020-09-10 14:29:38)

Niezwiązany z tematem wątku off top.

14

patrzcie na proszki i na płyty też jakie dodajecie, bo mnie strasznie wysypywało po nich, gdzie codziennie mam inna maskę i piorę je systematycznie. nie ma opcji by nałożyć maskę dwa razy pod rząd. ale trzeba uważać smile

15

Ja po prostu piorę w pralce i tyle, mam kilka wiec zawsze jest na zmianę.
Wcześniej używałam tych jednorazowych, ale zapach mnie odrzucał wiec jednak wolę prać

16 Ostatnio edytowany przez adiafora (2020-10-25 19:06:25)

gotować?? A co to kartofle? wink

Mam dwie wielorazowe a reszta jedno. Wszystkie porozsiewane gdzieś a to w torebce a to w kieszeni płaszcza a to w kieszeni kurtki a to w spodniach, w siatce na zakupy nawet znajduję ;-) W samochodzie mamy przechodnie, awaryjne, kto zapomni jakimś cudem, ten zakłada ;-)
Najczęściej noszę jednorazówki, ale dbam o środowisko, jedna mi wystarcza na długo :-))
Raz prałam - białą. Normalnie namydliłam przy okazji mycia rąk, spłukałam, położyłam na kaloryferze  i tyle. W gotowanie ani prasowanie się nie bawię. Szkoda mi czasu.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Maski wielokrotnego użytku - jak dbacie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024