Witam kochane Panie.
Przeglądałam już podobne wątki, ale nigdzie nie znalazłam tego co mnie interesuje...ale od początku:
Mam 16 lat, z powodu wykrytej niedawno torbieli na jajniku wielkości 3,5 na 2,5 cm jestem umówiona do ginekologa na kontrolę i ewentualne skierowanie na "wycinkę".
O samej torbieli dowiedziałam się przypadkiem.
Generalnie nie mam żadnych problemów zdrowotnych, jedynie od kilku miesięcy cierpię na przewlekłe nudności. Żadnego bólu brzucha, żadnych innych objawów gastrycznych, tylko te mdłości. Występują one ok. 2-3 h po jedzeniu, po każdym posiłku, a najbardziej nasilone są wieczorem (nie dają mi spać...). I tak codziennie, od ok. 5 miesięcy...
Od razu mówię - byłam zdiagnozowana na dziesiątą stronę w kierunku zaburzeń układu pokarmowego. Gastroskopia, test na h. pylori, badania krwi, markery, w końcu to usg - na którym wyszła li i jedynie torbiel jajnika.
I narazie jest to jedyny trop moich nieustających nudności. Co najgorsze, ŻADEN lek przeciwwymiotny, nawet te stosowane przy mdłościach po chemioterapii, nie przynosi mi ulgi.
Od razu informuję, że ciąża wykluczona.
Próbowałam różnych diet - lekkostrawna, beztłuszczowa, wysokobiałkowa, ketogenna, zakwaszanie żołądka, odkwaszanie, cuda na kiju - zero efektów...
Dodatkowo, z tego powodu, apetytu nie mam prawie wogóle, schudłam już 10 kg w trzy miesiące, włosy mi lecą jak głupie, przetłuszczają się okrutnie - naprawdę bardzo się męczę.
Zrobiłam marker na raka jajnika i wszystko jest w normie.
I teraz pytanie do Pań:
Czy któraś z Was miała takie nudności przy torbieli?
Czy torbiel w tym wieku jest niebezpieczna?
Czy może mieć wpływ na płodność?
Czy może ma któraś z Was pomysł, jaka inna przyczyna może leżeć u podstaw moich nudności?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc, nikt kobiecie nie doradzi tak jak druga kobieta...
Pozdrawiam
2 2023-12-21 19:01:25 Ostatnio edytowany przez wieka (2023-12-21 19:06:30)
Nie chciałabym Cię straszyć, ale objawy masz niepokojące.
Moja kuzynka miała podobnie, mdłości i chudnięcie, co tłumaczyła sobie powikłaniami po antybiotyku i tak "leczyła* się, a bardziej męczyła kilka miesiecy.
Dopiero po badaniach w szpitalu wyszedł rak jajnika, dodać do tego procedury w naszych szpitalach...nieciekawie.
Dlatego koniecznie bierz skierowanie do szpitala, bo markery, też nie zawsze pokażą raka
Nie jest powiedziane, że u Ciebie będzie tak samo, więc naprzód się nie przejmuj. .
Tak jajnika też jest wyleczalny.
Moja kuzynka miała torbiel jajnika nie wiedząc o tym.
Miała 25 lat, od 2 lat starali się o dziecko, nie udawało się.
Po badaniu okazało się, że ma torbiel.
Wycięli, po rekonwalescencji szybko zaszła w ciążę.
Sprawdź wątrobę (próby wątrobowe) i tarczycę.
Takie badania na pewno były robione z bilirubiną włącznie.
Nie chciałabym Cię straszyć, ale objawy masz niepokojące.
Moja kuzynka miała podobnie, mdłości i chudnięcie, co tłumaczyła sobie powikłaniami po antybiotyku i tak "leczyła* się, a bardziej męczyła kilka miesiecy.
Dopiero po badaniach w szpitalu wyszedł rak jajnika, dodać do tego procedury w naszych szpitalach...nieciekawie.Dlatego koniecznie bierz skierowanie do szpitala, bo markery, też nie zawsze pokażą raka
Nie jest powiedziane, że u Ciebie będzie tak samo, więc naprzód się nie przejmuj. .
Tak jajnika też jest wyleczalny.
Jejku. Jejku. Jejku.
Mam nadzieję że to nie rak. Mam dopiero 16 lat:(
Dzięki za odpowiedź, trzeba będzie to sprawdzić...
Wszystko sprawdzone .
Wątroba w idealnym stanie, tarczyca - jest stwierdzony stan zapalny (immunologia) ale to generalnie mam od bajtla i nigdy nie dawało żadnych objawów, a tsh, ft3 i ft4 w normie.
Musisz szybko do lekarza na wizyte, bo albo doszlo do pekniecia torbieli albo skretu jajnika to sie tez wlasnie nudnosciami objawia. Nowotwor jajnika w pierwszym etapie jest trudno wykrywalny, zazwyczaj w 3 stadium choroby
Jak będziesz miała skierowanie do szpitala to za darmo, od ręki będziesz miała wszystkie badania, rezonans z kontrastem włącznie, a to będzie chyba najbardziej miarodajne badanie.
Nie czekaj, bo czas, co by nie było działa na niekorzyść.
Musisz szybko do lekarza na wizyte, bo albo doszlo do pekniecia torbieli albo skretu jajnika to sie tez wlasnie nudnosciami objawia.
Do pęknięcia nie doszło, bo usg z wykryciem torbieli miałam tydzień temu, a mdłości utrzymują się od ok. 5 ciu miesięcy...
Tylko czy taka mała torbielka (3,5 na 2,5) może dawać takie objawy?
JuliaUK33 napisał/a:Musisz szybko do lekarza na wizyte, bo albo doszlo do pekniecia torbieli albo skretu jajnika to sie tez wlasnie nudnosciami objawia.
Do pęknięcia nie doszło, bo usg z wykryciem torbieli miałam tydzień temu, a mdłości utrzymują się od ok. 5 ciu miesięcy...
Tylko czy taka mała torbielka (3,5 na 2,5) może dawać takie objawy?
Moze idz do innego lekarza dla pewnosci, to tez objaw skretu jajnika
12 2023-12-21 22:07:05 Ostatnio edytowany przez wieka (2023-12-21 22:14:28)
Na usg dobrze nie widać, nie wiadomo czy to jest torbiel czy guzek, oby torbiel.
Poza tym nie jest mała, bo mniej więcej wielkości jajnka, chyba, że podawałaś w mm.
Edit.
Przy skręcie jajnka byłby ból brzucha.
Na usg dobrze nie widać, nie wiadomo czy to jest torbiel czy guzek, oby torbiel.
Poza tym nie jest mała, bo mniej więcej wielkości jajnka, chyba, że podawałaś w mm.Edit.
Przy skręcie jajnka byłby ból brzucha.
Podawałam w cm. Na usg wyszło że nie pękła ani nic, jajnik też cały
Pisałam Ci, że na usg nie widać dobrze, dlatego koniecznie jak najszybciej powinnaś mieć TK lub RM z kontrastem, żeby wiedzieć co to jest.