Jestem AZSowcem i zdaje się, że uczuliłam się na bieliznę, a konkretnie - biustonosz. Pojawiła się wyjątkowo ostra reakcja alergiczna. Dermatolog orzekł, że to może być reakcja na nikiel w fiszbinach/haftkach itp., ale ja nie jestem przekonana, bo nie uczula mnie nikiel np. w biżuterii czy w guzikach od dżinsów.
Sprawdziłam więc skład bielizny, no i w większości jest to poliamid. Już byłam pewna, że znalazłam winowajcę, ale oświeciło mnie - przecież rajstopy są poliamidowe i jakoś mnie nie uczulają. Krążę w kółko i nie wiem już, co o tym myśleć. Czy zdarzyła się komuś podobna sytuacja?
proszek- może się nie wypłukuje dokładnie z biustonosza- spróbuj płatków mydlamych lub czegoś dla dzieci. zwiększ płukanie- moim zdaniem bielizny z fiszbinami ręcznie nie dopierzesz- ja tylko w pralce piorę i wyrzucam jak się zniszczą.
Jestem AZSowcem i zdaje się, że uczuliłam się na bieliznę, a konkretnie - biustonosz. Pojawiła się wyjątkowo ostra reakcja alergiczna. Dermatolog orzekł, że to może być reakcja na nikiel w fiszbinach/haftkach itp., ale ja nie jestem przekonana, bo nie uczula mnie nikiel np. w biżuterii czy w guzikach od dżinsów.
Sprawdziłam więc skład bielizny, no i w większości jest to poliamid. Już byłam pewna, że znalazłam winowajcę, ale oświeciło mnie - przecież rajstopy są poliamidowe i jakoś mnie nie uczulają. Krążę w kółko i nie wiem już, co o tym myśleć. Czy zdarzyła się komuś podobna sytuacja?
Rajstopy nie zawsze są poliamidowe, czasem są z lycry lub innego plastiku.
A ta alergia to jak wygląda i w jakich miejscach?
Bo to może być odparzenie częste przy dużym biuście w okolicach pod piersiami.
Nikielm mógłby być, gdyby uczulało Cię w miejscu, gdzie styka się ze skórą.
No i uczulenie na nikiel różnie się zaczyna, ja początkowo miałam uczulenie tylko w miejscu guzika od spodni, a potem przeszło na wszystko.
Próbowałaś biustonoszy bez fiszbin?
Hm... wszystkie moje rajstopy są w znacznej większości z poliamidu, dlatego sądzę, że to może jednak nie on mnie uczula.
Właśnie, muszę kupić coś bez fiszbinów, ale trochę się obawiam, bo mam duży biust - nie wiem, czy taki biustonosz go utrzyma. A zmiany skórne jak przy zaognionym AZS, no i dokładnie w miejscach pod biustonoszem, głównie na plecach i wokół pach.
Nikielm mógłby być, gdyby uczulało Cię w miejscu, gdzie styka się ze skórą.
No i uczulenie na nikiel różnie się zaczyna, ja początkowo miałam uczulenie tylko w miejscu guzika od spodni, a potem przeszło na wszystko.Próbowałaś biustonoszy bez fiszbin?
To samo powiedziałam dermatologowi, ale on twierdzi, że to jak najbardziej możliwe, np. przez przenoszenie alergenów z potem. Tak też wynika z relacji na różnych forach, bo czytałam trochę o tej reakcji na nikiel. Podobno nawet jeśli nie ma bezpośredniego kontaktu ze skórą, tylko np. przez materiał, to uczulenie nadal jest możliwe.
Lady Loka napisał/a:Nikielm mógłby być, gdyby uczulało Cię w miejscu, gdzie styka się ze skórą.
No i uczulenie na nikiel różnie się zaczyna, ja początkowo miałam uczulenie tylko w miejscu guzika od spodni, a potem przeszło na wszystko.Próbowałaś biustonoszy bez fiszbin?
To samo powiedziałam dermatologowi, ale on twierdzi, że to jak najbardziej możliwe, np. przez przenoszenie alergenów z potem. Tak też wynika z relacji na różnych forach, bo czytałam trochę o tej reakcji na nikiel. Podobno nawet jeśli nie ma bezpośredniego kontaktu ze skórą, tylko np. przez materiał, to uczulenie nadal jest możliwe.
Gdybyś miała tak mocne uczulenie na nikiel, to na pewno byś o tym wiedziała.
Ja mam dosyć mocne uczulenie, a nigdy przez materiał się nie uczuliłam. A musiałam zmieniać oprawki okularów i modele zegarków przez uczulenie ![]()
Ja jak już to bym proszek obwiniała... Tam gdzie się zacierasz wchodzi chemia i przez to może cię swędzieć.
to może być
- materiał z którego jest wykonana bielizna
- jeśli stanik ma silikon (czasami jest cienki pasek, by lepiej się trzymał) - to moze być silikon
- to moze być też proszek lub płyn do płukania