Najstarsi górale takiej nie pamiętają.
Bez święconych palm i jajek, bez tłumnej procesji o poranku, bez gości i odwiedzin, bez wyjazdów do rodziny czy do pensjonatów, bez lanego poniedziałku...
Jak zamierzacie spędzić te dni?
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Wielkanoc 2020
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Bez święconych palm i jajek, bez tłumnej procesji o poranku, bez gości i odwiedzin, bez wyjazdów do rodziny czy do pensjonatów, bez lanego poniedziałku...
Jak zamierzacie spędzić te dni?
Bez święconych palm i jajek, bez tłumnej procesji o poranku, bez gości i odwiedzin, bez wyjazdów do rodziny czy do pensjonatów, bez lanego poniedziałku...Jak zamierzacie spędzić te dni?
Przypuszczam, że przy wspólnym stole z rodziną, jak zawsze. Mieszkam z teściami, mężem i synkiem, więc w tym gronie spędzę Święta. I oczywiście na skype z mamą i dziadkami. Jeśli będzie ładnie i ciepło, to może posiedzimy trochę w ogrodzie.
Brak święconki jakoś mnie nie przeraża. Mszę Św. można obejrzeć w TV, opowiedzieć o zmartwychwstaniu Jezusa dziecku, poczytać Pismo Św. Nie jestem jakoś specjalnie wierząca i przywiązana do tego, ale moja rodzina jest, więc nie kręcę noskiem.
Od lat, w lany poniedziałek robiliśmy grilla wspólnie z sąsiadami - w tym roku chyba tego nie będzie z racji braku możliwości wychodzenia.
Najstarsi górale pewnie nie, ale nsjstarsi Warszawiacy tak. W poniedzialek wielkanocny 1943 roku rozpoczeła sie likwidacja getta w Warszawie. Tyle historii, znacznie ciekawsze jest to na jakiej podstawie udzielona jest w tym roku dyspensa i dlaczego kojarzy sie ona z handlem ojpustami. Jesli kosciol wszelkie proby zmiany odrzuca podpierajac sie 2000 letnią tradycją to dlaczego tu idzie na ustepstwa. Epidemie w Europie bywały w poprzednich wiekach czeste i wtedy z tego powodu tradycji nie zmieniano.
Skoro wyjść nigdzie nie można, to w domu. Tak jak i poprzedzające Wielkanoc dni.
Ja przygotuję wszystko tak jak było w poprzednich latach, nawet koszyczek z jajkami, dekoracje mieszkania.
Ja pierwszy dzień spędziłam z partnerem. Chyba mało wielkanocnie , chociaż oczywiście uroczyste śniadanie było, pozostałe posiłki zresztą też. Graliśmy w Torchlight II i Wizards Unite (z domu, smuteczek), a wieczorem siedzieliśmy przy winie i zaczęliśmy wreszcie 3. sezon Stranger Things. W międzyczasie, jako że w mojej rodzinie na święta zjeżdżają się ludzie z pięciu domów, w cztery z nich (babcia z dziadkiem się nie załapali ;p) zrobiliśmy sobie wideokonferencję z prezentacją świątecznych stołów i tego, co właśnie robimy, wesoło było i przyjemnie. Żeńską część najbardziej rozbawiło to, że zamiast standardowej rewii mody królowały nieco zwyklejsze kiecki i niemal niewidoczne makijaże. Takie się leniwe zrobiłyśmy przez tę izolację. xD
A dzisiaj wybieram się do babci i dziadka, bo już wcześniej mój chłopak się ogłaszał, że kryzys, do poczucia bezpieczeństwa brakuje nam jeszcze ileś tam, więc on musi chociaż trochę z rana popracować. No to ja chyba zrzuciłam pozory dojrzałości, bo kryzys czy nie, moje święta trwają dwa dni i nikt mi świątecznego śniadanka nie odbierze. A na poważnie - jestem jedyną w rodzinie, która jest odizolowana w pełni, nie chodzę już po żadne zakupy, a mam do nich jakieś 5-7 min drogi, więc załapałam się na funkcję "kontrola babci i dziadka w stanie epidemii"; donoszę rękawiczki, maseczki, czasem zakupy i jako ukochana wnuczka robię dużo awantur podszytych manipulacją i wzbudzaniem poczucia winy, żeby dziadek się jednak stosował do zaleceń (bo babcia jest grzeczna sama z siebie, dziadkowi czasem trzeba w tym pomóc), więc skoro i tak raz na tydzień - dwa tam zaglądam, to tak sobie wszystko ustawiłam, żeby wyszło w Wielkanoc.
No i wreszcie mam okazję zrobić się na bóstwo. :s
Te święta spędzę tylko z mężem choć do rodziny mamy 100 km. Nie chcemy ryzykować. Przygotowałam skromny stół na śniadanie wielkanocne, potem krótki spacer na jakimś zadupiu bez ludzi, a wieczorem film
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Wielkanoc 2020
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024