Handel internetowy wydaje się być jedną z tych niewielu branż które jako tako funkcjonują. Które jako tako dają sobie radę. Otwartym pytaniem jest organizacja tego wszystkie. A więc zarówno magazynowanie, sama sprzedaż, kontrolowanie stanów magazynowych, obsługa kurierów, płatności itd.
Sama idea wydaje się być fajna, pytanie jak to będzie wyglądało w praktyce?
W jakim sensie? Wszystko zależy co sprzedajesz, ile czasu w to wkładasz i zaangażowania, ile chcesz zapłacić za reklamę, jakie masz o tym pojęcie...
Dobrze, że myślisz o tym, aby działać w ramach własnego biznesu, zarabiać i pracować na siebie. Moim zdaniem handel internetowy to dobry kierunek. Wiele jeszcze zależy od tego, co planujesz sprzedawać i czy będzie na to zapotrzebowanie.
Zasada jest taka,: jeżeli chcesz osiągnąć sukces w handlu internetowym, to musisz zaoferować towar tańszy niż inni lub niszowy, niepowtarzalny.
Możesz mieć towar droższy i lepszy jakościowo i dobrze go promowac, nie zawsze cena jest ważna.
Deepla - Chcesz porozmawiać na ten temat to napisz. Sama zajmowałam się sprzedażą i mam wieloletnie doświadczenie
Ok, wysłałam priv
Pytanie jeszcze o to jak to zorganizować pod względem logistycznym, oprogramowania, stanów magazynowych itd. Szczerze mówiąc trochę mnie to przerasta. Czyli wybranie takiej opcji aby były w maksymalnym stopniu wydajne pod względem logistyczny, obsługi kurierskiej, przyjmowania zwrotów, kompletowania zamówienia itd.
Odpisałam, ale jakiś problem z pocztą jest.
"Widzę, po twoim kolejnym poście na forum, że nie masz o tym zielonego pojęcia, mylę się?
Zajmowałam się sprzedażą odzieży damskiej, z uwagi na koszta nie prowadziłam magazynu, ilości na stanie miałam w małych ilościach, ściągałam na bieżąco.
Zamknęłam działalność ponieważ nie wyrabiałam, pracowałam w tym samym czasie na pełen etat, zajmowałam się domem. Troszkę dużo jak na 1 osobę
Z doświadczenia wiem, że aby zacząć trzeba dużo czytać na ten temat, wiele kwestii przemyśleć. Nie jestem w stanie podać ci teraz wszystkiego, jakie kroki po kolei zacząć bo w każdym aspekcie zakładania firmy trzeba wszystko przemyśleć, przekalkulować, poszukać...Mogę ci krok po kroku napisać jak zacząć zakładanie firmy, czyli do jakich urzędów iść itp.
Na założenie firmy nie ma poradnika i nikt ci nie pomożę w taki sposób jaki ty byś chciała, czyli jaką branżą się zająć aby sie nie narobić a zarobić...takie coś nie istnieje
Pozdrawiam "
7 2020-03-26 15:30:11 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2020-03-26 16:04:23)
Najlepiej gdybyś się zgłosiła do kogoś kto rzeczywiście się na tym zna i ma doświadczenie. Z czasem samo przyjdzie, można będzie się tego nauczyć.
Dobrze by było skonsultować się z kimś kto taki sklep prowadzi i kto będzie mógł Ci przekazać know-how.
Skoro jesteś laikiem, to raczej nie ogarniesz samodzielnej instalacji skryptu. Możesz korzystać z pomocy kogoś z zewnątrz, ale to będzie generowało dodatkowe koszta.
Opcjonalnie skorzystaj z takich rozwiązań jakie oferuje spam - czyli wynajęcie skryptu na zasadzie abonamentowej.
Dlaczego post był edytowany? Przecież na tym forum, nie takie rzeczy były pisane, niż nazwa rozwiązania sklepowego ?
Dlaczego post był edytowany? Przecież na tym forum, nie takie rzeczy były pisane, niż nazwa rozwiązania sklepowego ?
Post został edytowany ze względu na złamanie regulaminu forum. Dokładnie punktu 9 postanowień szczególnych, podpunktu 'm'.
Nie kłóćcie się Nie musi być link, może być jakaś nazwa własna.
Aktualnie i tak nie mam za bardzo możliwości za zdobycie zaopatrzenia.