Czy to już czas zmienić pracę? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Czy to już czas zmienić pracę?

Witajcie,

Piszę tutaj, bo chciałabym zasięgnąć rady kogoś innego, osoby trzeciej, patrzącej na to z boku. Od 5 miesięcy pracuję w korporacji w 4 osobowym zespole. To jest moja pierwsza praca i dołączyłam do zespołu, który zna się od kilku lat. Wiem, że osoby przede mną zwalniały się, ale ta grupa trzyma się cały czas. Wykonuje swoje obowiązki, klienci są ze mnie zadowoleni, "góra", centrala też (miałam kilka testów w trakcie tych kilku miesięcy, gdzie ktoś z zewnątrz badał w jaki sposób pracuję) niestety szef tego zespołu jak i cały zespół mnie nie lubią. Miałam operację i zwolnienie 30 dniowe nikt z pracy do mnie nie zadzwonił. W ciągu dnia słyszę tylko krytykę od całego zespołu. Nikt mnie za nic nie chwali, nie docenia. Mimo, że klienci i te osoby z centrali są ze mnie zadowoleni. Jak o coś się zapytam (to jest moja pierwsza praca i zdarza się, że się o coś zapytam) od razu dostaję opierdziel przy całym zespole. Jak nie ma szefa, to "sympatyczna" koleżanka potrafi mnie opierdzielić za coś i jeszcze na drugi dzień donieść szefowi, aby powtórzył opierdziel- oczywiście przy całym zespole. Czuję się beznadziejnie, jak kupa. Ta praca  była moją wymarzoną i chciałabym się dalej w niej rozwijać. Rozważam przeniesienie do innego działu, albo innej placówki. Jednak potrzebuję komentarza od osoby trzeciej, czy to co się dzieje jest normalne. Mam umowę podpisaną na rok czasu, ale każdego dnia myślę o wypowiedzeniu. Czuję się niedoceniona, ciągle się mnie o coś czepiają, krytykują. Ostatnio szef wziął mnie na godzinną rozmowę, gdzie krytykował moje hobby. Według niego po pracy powinnam uczyć się zagadnień branżowych i moje inne zainteresowania są niepotrzebne. Skrytykował mnie, że się uczę języka obcego i że chcę iść na studia podyplomowe. Według niego to jest mi do niczego potrzebne. Dodam, że z tego zespołu nikt nie zna żadnego języka obcego. Ja znam dwa na poziome B2 i uczę się dodatkowo francuskiego.
Czy naprawdę człowiek po pracy nie może czasu wolnego poświęcać na swoje hobby? czy szef ma prawo mówić mi, co powinnam robić w wolnym czasie? Dodam, że u nas nie ma nadgodzin, to jest zwykła praca po 7 godzin.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy to już czas zmienić pracę?

Hej
Tak zacznę troszkę od końca smile Jak rozumiem praca to 8 godzin i masz normalnie umowę o pracę?
To co robisz po pracy to twoja prywatna sprawa, tylko i wyłącznie. Szef, może z ciekawości zapytać, czym sie zajmujesz po pracy, czym sie interesujesz, i zazwyczaj tak sie dzieje jak się ma w miarę koleżeńskie relacje. Czy powinnaś uczyć sie zagadnień branżowych? Może wymagać abyś posiadała taką wiedzę, ale nie może ci poweidzieć że masz się tego uczyć zamiast np rozwiązywać krzyżókę w domu smile
Z jednej strony mogłabym ci doradzić, że skoro to jest twoja wymarzona praca to może warto sie przemęczyć, a z drugiej strony jeśli zzespół cię nie szanuje, szef też nie, to nie warto się męczyć. Nie pracowałam nigdy w typowej korporacji, ale pracowałam w firmie gdzie miałam wymagające stanowisko a do tego współpraccowałam z wieloma działami. Mimo, że jak u ciebie, klienci i osoby z innycn działów byli zadowoleni ze współpracy tak niestety kilka osób z mojego działu już nie do końca. 2 razy w miesiącu byłam na dywaniku u szefostwa o pierdoły, które były wyolbrzymiane. Ewidentnie widziałam, że te kilka osób specjalnie podkłada mi "nogę", czyli np szefostwo kazało im mnie coś przekazać abym zrobiła to w taki sposób, oni przekzali cos innego. Ostatecznie wg szefostwa źle wykonałam swoje obowiązki, a ja robiłam dokładnie tak jak zostało mi to przekazane.
Więc z doświadczenia wiem, że może to nie była najcięższa moja praca, ale na pewno najbardziej wyczerpująca psychicznie. Już tam nie pracuję i bardzo się z tego cieszę.

3

alien_isolation napisał/a:

Witajcie,

Piszę tutaj, bo chciałabym zasięgnąć rady kogoś innego, osoby trzeciej, patrzącej na to z boku. Od 5 miesięcy pracuję w korporacji w 4 osobowym zespole. To jest moja pierwsza praca i dołączyłam do zespołu, który zna się od kilku lat. Wiem, że osoby przede mną zwalniały się, ale ta grupa trzyma się cały czas. Wykonuje swoje obowiązki, klienci są ze mnie zadowoleni, "góra", centrala też (miałam kilka testów w trakcie tych kilku miesięcy, gdzie ktoś z zewnątrz badał w jaki sposób pracuję) niestety szef tego zespołu jak i cały zespół mnie nie lubią. Miałam operację i zwolnienie 30 dniowe nikt z pracy do mnie nie zadzwonił. W ciągu dnia słyszę tylko krytykę od całego zespołu. Nikt mnie za nic nie chwali, nie docenia. Mimo, że klienci i te osoby z centrali są ze mnie zadowoleni. Jak o coś się zapytam (to jest moja pierwsza praca i zdarza się, że się o coś zapytam) od razu dostaję opierdziel przy całym zespole. Jak nie ma szefa, to "sympatyczna" koleżanka potrafi mnie opierdzielić za coś i jeszcze na drugi dzień donieść szefowi, aby powtórzył opierdziel- oczywiście przy całym zespole. Czuję się beznadziejnie, jak kupa. Ta praca  była moją wymarzoną i chciałabym się dalej w niej rozwijać. Rozważam przeniesienie do innego działu, albo innej placówki. Jednak potrzebuję komentarza od osoby trzeciej, czy to co się dzieje jest normalne. Mam umowę podpisaną na rok czasu, ale każdego dnia myślę o wypowiedzeniu. Czuję się niedoceniona, ciągle się mnie o coś czepiają, krytykują. Ostatnio szef wziął mnie na godzinną rozmowę, gdzie krytykował moje hobby. Według niego po pracy powinnam uczyć się zagadnień branżowych i moje inne zainteresowania są niepotrzebne. Skrytykował mnie, że się uczę języka obcego i że chcę iść na studia podyplomowe. Według niego to jest mi do niczego potrzebne. Dodam, że z tego zespołu nikt nie zna żadnego języka obcego. Ja znam dwa na poziome B2 i uczę się dodatkowo francuskiego.
Czy naprawdę człowiek po pracy nie może czasu wolnego poświęcać na swoje hobby? czy szef ma prawo mówić mi, co powinnam robić w wolnym czasie? Dodam, że u nas nie ma nadgodzin, to jest zwykła praca po 7 godzin.

Jak masz umowę to siedź i nie narzekaj.
Z pracą niedługo będzie bardzo ciężko.

4

To jest zwyczajny mobbing, a Ty dałaś sobie wejść na głowę. Jeśli następnym razem koleżanka będzie na Ciebie krzyczeć, co jest absolutnie niedopuszczalne, przypomnij jej że mobbing jest karany. Nie daj sobie tego robić, to jest Twoja pierwsza praca i jak teraz dasz się zastraszyć to już zawsze będziesz wchodzić w rolę ofiary. Szukaj sobie na spokojnie nowej posady, a szefowi powiedz że nie ma prawa komentować Twojego życia prywatnego. Wierz mi, że sytuacje o których piszesz nie są normalne i można trafić na naprawdę fajną pracę. Zespół zrobił sobie z Ciebie kozła ofiarnego. Każdego dnia w pracy masz prawo o coś dopytać, nie myli się tylko ten kto nic nie robi.

5

Gdyby nie to, co dzieje się teraz na świecie, pandemia, etc., to doradziłabym Ci zmianę pracy, bo po co się męczyć. Ale „za chwilę” może być naprawdę ciężko o pracę, warto może więc zagryźć zęby i wytrzymać.

6

To jest mobbing. Bardzo czeste w korporacjach.

7

Dokładnie. Czas wolny to czas wolny i nie powinno być tutaj nic niejasnego dla Twojego pracodawcy.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024