Witajcie Netkobietki. Jestem w 6 tygodniu ciąży bylam u lekarza kazal brać kwas foliowy, witaminy i leki na ciśnienie bo mam za wysokie plus ten nieszczwsny acard 75.
Niepokoi mnie fakt brania acardu w ciazy ponieważ czytam ze moze wywoływać wady u płodu i juz zupełnie zglupialam teraz. Czy ktoras z was brała acard?
2 2020-03-22 17:40:55 Ostatnio edytowany przez Anma (2020-03-22 17:41:37)
Najlepiej skontaktuj się z innym lekarzem (albo dwoma). I jeszcze najlepiej podpytaj farmaceutę w aptece (oni czasami lepiej ogarniają niż niektórzy lekarze). Nie odwlekaj tego.
Jak tak poczytałam to nie należy tego brać w trzecim trymestrze, w pierwszych dwóch można ale pod nadzorem lekarza. Jednak może warto podpytać czy mógłby wymienić na coś bezpieczniejszego i skonsultować to z kimś jeszcze
Dzieki za odpowiedź. Narazie odstawiłam i czekam na wizyte panstwowa do 30.03 do zupelnie innego lekarza.Boje się brac acard bo kilku lekarzy na roznych forach pisze ze bezwzględnie zakazany w 1 trymiestrze ciazy... Mam nadzieję ze drugi pan doktor rozwieje moje wątpliwości
ErJt, a nie boisz się nadciśnienia przez te 10 dni? Zadzwoń gdzieś na konsultację przez telefon i porozmawiaj o swoich obawach. To lepsza opcja niż czekanie na wizytę.
5 2020-03-22 20:26:36 Ostatnio edytowany przez ErJt (2020-03-22 20:28:45)
ErJt, a nie boisz się nadciśnienia przez te 10 dni? Zadzwoń gdzieś na konsultację przez telefon i porozmawiaj o swoich obawach. To lepsza opcja niż czekanie na wizytę.
Na nadciśnienie dostalam od ginekologa leki typowo dla ciezarnych. Ten nieszczęsny Acard dal dodatkowo przeciw zakrzepowo
Lady Loka napisał/a:ErJt, a nie boisz się nadciśnienia przez te 10 dni? Zadzwoń gdzieś na konsultację przez telefon i porozmawiaj o swoich obawach. To lepsza opcja niż czekanie na wizytę.
Na nadciśnienie dostalam od ginekologa leki typowo dla ciezarnych. Ten nieszczęsny Acard dal dodatkowo przeciw zakrzepowo
No to tym bardziej lepiej zadzwonić jutro niż czekać 10 dni... Najpierw zadzwoń tam, gdzie Ci przepisali i dopytaj, a potem jak potrzebujesz, to upewnij się u kogoś innego.
Tylko, ginekolog który prowadzi Twoją ciążę wie lepiej niż samozwańczy specjaliści z internetu.
Masz racje zadzwonię jutro i zapytam. DZIEKI
Tak dla innych zainteresowanych kobiet powiem jeszcze tylko po konsultacji z 3 ginekologami ze acard podaja przy nadciśnieniu w ciazy i po poronieniu zapobiegawczo.