Czy jestem tym gorszym dzieckiem ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Czy jestem tym gorszym dzieckiem ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

Temat: Czy jestem tym gorszym dzieckiem ?

Bardzo dziwnie czuje sie w swoim własnym domu

Odnosze wrazenie że rodzice uważaja że jestem pod każdym aspekcie gorsza od mojego brata

Krótko o moim bracie : programista, uwielbia sport dziennie biega albo silownia / basen, zero uzywek, dobrze gotuje, dobrze zarabia

A ja studentka dodatkowo tylko na UE mimo ze mam stypendium to jednak to nie politechnika nie jestem tak pewna siebie jak mój brat
Nie zarabiam jeszcze takich pieniedzy jestem na stażu.

Rodzice ciagle wychwalaja tylko mojego brata rozumiem że doceniaja jego zasługi ale nie zwracaja na mnie zupelnie uwagi
ciagle tylko
"Tomek czy smakuje Ci obiad ?"
"Tomek czy moze byc taki deser ?"

Dodatkowo brat lubi podreślac fakt gdzie on nie pracuje czego on nie umie i ze JA tego nie mam i tego nie umiem

Wiem ze jako człowiek mam inne pozytywne zalety których nie ma mój brat, ale mimo wszystko czuje sie przytłoczona tymi ciaglymi
przechwałkami: samochodem mieszkaniem projektami w pracy

Ponieważ ja nie moge sie tym pochwalić

A moze po prostu ja jestem zazdrosna i szukam dziury w całym ?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy jestem tym gorszym dzieckiem ?
Studentkaaa22 napisał/a:

Bardzo dziwnie czuje sie w swoim własnym domu

Odnosze wrazenie że rodzice uważaja że jestem pod każdym aspekcie gorsza od mojego brata

Krótko o moim bracie : programista, uwielbia sport dziennie biega albo silownia / basen, zero uzywek, dobrze gotuje, dobrze zarabia

A ja studentka dodatkowo tylko na UE mimo ze mam stypendium to jednak to nie politechnika nie jestem tak pewna siebie jak mój brat
Nie zarabiam jeszcze takich pieniedzy jestem na stażu.

Rodzice ciagle wychwalaja tylko mojego brata rozumiem że doceniaja jego zasługi ale nie zwracaja na mnie zupelnie uwagi
ciagle tylko
"Tomek czy smakuje Ci obiad ?"
"Tomek czy moze byc taki deser ?"

Dodatkowo brat lubi podreślac fakt gdzie on nie pracuje czego on nie umie i ze JA tego nie mam i tego nie umiem

Wiem ze jako człowiek mam inne pozytywne zalety których nie ma mój brat, ale mimo wszystko czuje sie przytłoczona tymi ciaglymi
przechwałkami: samochodem mieszkaniem projektami w pracy

Ponieważ ja nie moge sie tym pochwalić

A moze po prostu ja jestem zazdrosna i szukam dziury w całym ?

Wiesz, powiem Ci, że ja szczerze uważam, że równe traktowanie rodzeństwa to jest mit.
Nie znam ani jednego przypadku, w którym jedno z dzieci nie byłoby traktowane lepiej.
Tak już w życiu jest, tak było i będzie.

Proponuję, żebyś pogodziła się z tą sytuacją. Rodzice nie kochają bardziej brata dlatego, że Ty jesteś gorsza - jesteście różni, nie ma lepszych, czy gorszych. Ucz się i ulepszaj siebie tylko, i wyłącznie dla własnej przyjemności, własnego komfortu. Nie rób tego dla innych. Pokochaj siebie. Jeśli Ty siebie pokochasz i zaakceptujesz, akceptacja innych osób nie będzie Ci do niczego potrzebna.

3

Nie ma równego traktowania, jedne dziecko jest bardzo problemowe a inne pomocne. Mam taką siostrę, darła koty zamiast matce pomóc jak to dziewczyna w latach 90 w domu. Wieczne kłótnie. Mam za to też brata, ktory z kazdym sie dogaduje i nie klocił z rodzicami. Taka pociecha. Które dziecko byś faworyzowała?

4

A czy świadomość, że jesteś tym gorszym dzieckiem coś zmieni, czy tylko Cię dodatkowo zdołuje?
Ja jestem tym gorszym, mam 40 lat, i gwizda mi to i powiewa, że tak jest.

5

Tylko Ty, nikt na forum, wiesz czy jesteś zazdrosna o brata, czy szukasz dziury w całym.

Dlaczego jednak porównujesz się do niego?
Dlaczego on stanowi dla Ciebie punkt odniesienia?
Dlaczego nie jesteś ważną sama dla siebie?

6

Współczuję Ci, bo wiem jak taka sytuacja wpływa na samoocenę. Nie z autopsji, ale moja kuzynka była podobnie traktowana jak Ty - jej brat był na pierwszym miejscu i zawsze miał pierwszeństwo.
Podejścia rodziców raczej nie zmienisz (a przynajmniej kuzynka tego nie zdołała uczynić), możesz jedynie robić swoje i olać to, choć to trudne i pewnie zawsze będzie bolało.

7

A ja mam wrażenie, że każdemu dziecku się wydaje, że jest tym gorszym. Jak w rodzinie. Każde dziecko może znaleźć argumenty na poparcie tej tezy. Z kim bym nie rozmawiała, to każdy z moich znajomych ma dokładnie ten sam problem.

8

Te gorsze dzieci zazwyczaj na starość wygadują rodzicom faworyzowanie innych. Czasu to nie cofnie, ale wspólne zamieszkiwanie osób się nie lubią jest męczące. Nadal uwazam, ze ma to swoją definicję w tym, ze jedne dzieci pomagają a inne przysporzają zmarszczek. Na przykładzie mojego brata ktory pomagal rodzicom i siostry ktora wiecznie darla o wszystko koty, a dziewczynka w latach 80tych pomagala zazwyczaj rodzicom.

9

Takie faworyzowanie przez rodziców jednego z dzieci to jest coś strasznego. Potem całe życie człowiek z tym walczy, czuje się gorszy, próbuje zasłużyć na wszystko. Wyobrażam sobie, jak jest Ci przykro. Możesz spróbować porozmawiać z rodzicami, powiedzieć o swoich uczuciach i tym, że czujesz się odrzucona. JEśli nie ma u Was takiej możliwości rozmowy a czujesz się bardzo źle, możesz zawsze skorzystać z pomocy psychologa.
Dzieci są różne zgodzę się z tym , ale zadaniem rodziców jest wychowanie w duchu miłości i akceptacji. Dla większości rodziców łatwiej kocha się dziecko z dobrą pracą, mieszkaniem, dziecko posłuszne i przymilne, takie którym można się pochwalić społeczeństwu. Musisz nauczyć się budować swoją samoocenę na tym, jakim dobrym człowiekiem jesteś i na swoich nawet drobnych osiągnięciach o których Ty sama wiesz. Szkoda , że rodzice nie potrafią Cię docenić, z jakiś powodów wybrali sobie brata na cudowne dziecko, ale to nie oznacza że Ty jesteś zła. Ich strata.

10

Lady Loka napisał/a:

A ja mam wrażenie, że każdemu dziecku się wydaje, że jest tym gorszym. Jak w rodzinie. Każde dziecko może znaleźć argumenty na poparcie tej tezy. Z kim bym nie rozmawiała, to każdy z moich znajomych ma dokładnie ten sam problem.

No właśnie niekoniecznie. Moja matka zawsze mówiła, że to brat, średnie dziecko, jest jej najukochanszym dzieckiem, a ja i siostra nie miałyśmy z tym problemu. Bo to i nielogiczne: jaki ma wpływ  i odpowiedzialność dziecko na/za uczucia rodzica? Akurat jemu to było obojętne, nam w sumie też. No i nie wyobrażalismy sobie i nadal tak myślę, że można czuć wrogość i zazdrość o bliską osobę. Były wojny, fochy, kłótnie, nadal miewamy sprzeczne opinie w wielu sprawach, ale między rodzeństwem  jednak nie powinno być wyżej opisanych antagonizmow. Moje córki też są za sobą i nigdy nie usłyszałam od żadnej, by czuła się gorsza czy mniej kochana. A już zwłaszcza jako osoby dorosłe.

11

Studentkaaa22
Jeśli chodzi o moją sytuacje to pomimo ogromnych równic miedzy rodzeństwem, żadne z nas nie odczuło faworyzowania(rozmawiałem o tym szczerze z siostrą). Zaciekawiony Twoim wpisem, rozmawiałem też o tym z najlepszym kumplem który jest osobą strasznie szczerą, do tego najbardziej egoistyczną i sarkastycznym chamem jakiego znam(ma oczywiście też zalety, ale nie korzysta z nich zbyt często), który ma ułożonego brata(są w zasadzie przeciwieństwem). W ich przypadku rodzice też nikogo nie faworyzowali(wspomnę też, że mój kumpel, jego brat i rodzice są piekielnie inteligentni).
Teraz przykład moich kuzynów. Ich rodzice(w zasadzie ich mama , która nie jest zbyt bystra) faworyzuje  zamiennie, jeden jest najlepszy, drugi jest zły. Aktualnie nie jestem na bieżąco, który teraz jest tym najlepszym.
Kolejny kumpel i jego  brata ma akurat totalnie odwrotnie niż ja, ponieważ oboje rodzice niedocenianą żadnego dziecka, a są to najbardziej uzdolnionych fizycznie goście jakich znam. Pół mieszkania zawalone medalami i pucharami, ale to za mało dla  ambicji ich rodziców. Raz stałem na mecie ze znajomymi i jego rodzicami, kumpel przebiegł, zrobił życiówkę, a w swojej kategoria był bardzo wysoko. Ja ciesze się jak powalony ze znajomymi, że mój kumpel zrobił coś niesamowitego i widzę, że nawet jego mama podchodzi mu pogratulować... a ona: "XXX miał lepszy czas" i odchodzi niepocieszona.

Studentkaaa22 Na pewno jest Ci smutno, ale nie wydaje mi się, byś była temu winna. Takie zachowanie rodziców świadczy nie źle o Tobie, a o nich. Co do brata, to cymbał, bo co to za brat co nie broni siostry.

Pozdrawiam i odpisz coś, jestem ciekawy Twojej opinii:)

12 Ostatnio edytowany przez nokiaaa (2020-01-27 09:06:43)

pozostaje mi przypomniec historię do powyższej wypowiedzi, jak to w mojej klasie jakies 20 lat temu dziewczynka wylądowała u psychologa bo zawaliła konkurs na znaki drogowe, taka byla ambitna:( olimpiada z matematyki,chór, te nieszczęsne znaki i konkurs poetycki w szkole, wszedzie musiala byc lepsza i pierwsza.chore to wszystko i makabryczne, jakby nie mozna bylo byc dobrym sprzedawcą albo kims po szkole zawodowej.

13

Ciężko mi się tutaj wypowiadać, bo jestem jedynakiem. Ale gdzieś słyszałem,że bardzo często matki faworyzują synów a ojcowie z kolei rozpieszczają córki.. Nie wiem, czy inni coś takiego kiedyś zaobserwowali..

14 Ostatnio edytowany przez madoja (2020-01-28 19:07:02)

Sama nie mam dzieci, do tego jestem jedynaczką, ale zawsze powtarzałam że po prostu jest niemożliwe, by kilka osób kochać DOKŁADNIE TAK SAMO.
Wiecie co, może to durny przykład, ale widzę to po swoich zwierzętach. Kocham wszystkie, o wszystkie dbam, nie dałabym im zrobić krzywdy, ale mam jedno swoje ulubione.

Jednak! Mądry rodzic po prostu tego nie pokazuje, nie faworyzuje, stara się nie traktować jednego z dzieci wyjątkowo.

bagienni_k - moja przyjaciółka bardziej moim zdaniem kocha swoją córkę (choć ona nigdy do tego się nie przyzna i bardzo dobrze! traktuje ją i syna tak samo, ja po prostu widzę to po sposobie w jaki o niej mówi, jak często o niej mówi itd). Za to jej mąż... hmmm... Po narodzinach córki był oczywiście szczęśliwy, ale dopiero gdy urodził się syn, odczuł pełnię szczęścia.
Myślę więc, że to chyba nie do końca że matki bardziej kochają synów, a ojcowie córki.

15

Jeśli tak czujesz to moim zdaniem tak jest. Doświadczyłam tego od matki, u mnie sytuacja była pokręcona, bo siostra była chyba oczekiwanym, ukochanym, ślicznym dzieckiem. Jak tylko się urodziła to moja matka była przeszczęśliwa. Jej ojciec też, jej dziadkowie też. Wszyscy mówili jaka ona jest śliczna. Ja byłam tym brzydkim dzieckiem z poprzedniego związku. Bardzo byłam zazdrosna o siostrę, nienawidziłam jej. Nie dość, że miała wszystko to jeszcze wciskano mi ją do opieki AAAAAAAAAA!!!!! (to uczucia tamtej dziewczynki). Po latach powiedziałam siostrze o moich uczuciach, a ona mnie zrozumiała, współczuła. Opowiadałyśmy sobie o naszych dzieciństwach jak się czułyśmy. Moja siostra okazała się fajną przyjaciółką. To dorośli swoim bezmózgowiem niszczyli nasze relacje.
Ja po tych przeżyciach bałam się mieć więcej niż jedno dziecko, bo obawiałam się, że któremuś zaserwują to co mi.
U mojego partnera znowu matka faworyzowała jego, a dla siostry była wredna. Nie wiem co się stało, ale doznała jakiegoś olśnienia i po latach przeprosiła córkę.
Ładnie napisał ci NEO24 "Studentkaaa22 Na pewno jest Ci smutno, ale nie wydaje mi się, byś była temu winna. Takie zachowanie rodziców świadczy nie źle o Tobie, a o nich. Co do brata, to cymbał, bo co to za brat co nie broni siostry." Wiem, że teraz może nie masz na to siły, ale odpuść sobie oczekiwanie na zmianę twoich rodziców, są z tych co mają klapki na oczach i nie potrafią sami dojść do tego, że cię ranią. Najważniejsze byś to ty zaczęła być dla siebie samej tym dobrym rodzicem, który dba o siebie i powie ci kochana wiem, że ci smutno, każdemu by było z tym źle, ale wiedz, że  jesteś wspaniała, idealna, taka jak masz być. Pamiętaj, że ty decydujesz czy czyjeś zachowanie cię będzie ranić, czy skupisz się na ważniejszych dla siebie sprawach. czy odpuścisz te które oprócz rozczarowania nic ci nie dają. Powodzenia  Studentko .

16

Wszystko ma swoje plusy i minusy
Moja środkowa siostra to pupilek rodziców ale powiem Ci że nie mam o to żalu czy nie jestem zazdrosna wiesz dlaczego? Bo dorastanie w cieniu pupilka ma swoje dobre strony masz więcej swobody, rodzice nie będą się tak bardzo wtrącać w twoje życie, możesz wybrać swoją droge. Dam Ci takie porównanie ja wyjechałam za granice i świetnie się tu czuje nauczyłam się biegle drugiego języka poznaje nowe kultury i rozwijam się zawodowo siostra wyjechała niedawno przeprowadziła się 100km dalej i kiedy tylko przyjedzie rodzice susza jej głowę że na pewno jest jej tam źle żeby wróciła że jej córeczka u dziadków czuje się lepiej A tam na pewno tylko płacze kocham i rozumiem rodziców i współczuję siostrze bo jest to bardzo demotywujace i upierdliwe że za wszelką cenę chcą ja zatrzymać przy sobie przy czym reszta rodzeństwa 1 syn i 3 córki sami budują swoje życie domy karierę

17

Lady Loka napisał/a:

Prawda
Mojej siostrze się wydawało, że ona jest poniewierana przez rodziców, a mnie się wydawało, że ją kochają bardziej

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Czy jestem tym gorszym dzieckiem ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024