Czy spowiadz konieczna? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czy spowiadz konieczna?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

Temat: Czy spowiadz konieczna?

Czy osoba uzależnieniona od onanizmu która potrafi wytrzymać kilka dni a potem musi to zrobić bo nie wytrzymuje napięcia i które po kilku dniach abstynencji samo nie spada i pomaga tylko rozładowanie poprzez onanizm musi spowiadać się z tego czy to już jest grzech lekki?

Zobacz podobne tematy :
Odp: Czy spowiadz konieczna?

Ostatnio taki fragment przeczytałem

1 List do Tymoteusza 2:5
"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus,"

Tak więc mam nadzieję, że nie chodzi Ci o spowiedź przez Księdza bo to nie byłoby zgodnie z Nowym Testamentem smile

3

Rumunski_Zolnierz napisał/a:

Ostatnio taki fragment przeczytałem

1 List do Tymoteusza 2:5
"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus,"

Tak więc mam nadzieję, że nie chodzi Ci o spowiedź przez Księdza bo to nie byłoby zgodnie z Nowym Testamentem smile

Zdaje się że zacytowales Pawła który Jezusa na oczy nie widział.

Ja ci zacytuję samego Jezusa.

Wieczorem owego pierwszego dnia tygodnia, tam gdzie przebywali uczniowie, gdy drzwi były zamknięte z obawy przed Żydami, przyszedł Jezus, stanął pośrodku i rzekł do nich: Pokój wam! A to powiedziawszy, pokazał im ręce i bok. Uradowali się zatem uczniowie ujrzawszy Pana. A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane".

I tyle w temacie. Moje pytanie nie dotyczyło czy spowiedź jest słuszna czy nie bo w to nie wątpie ale dotyczyło pytanie konkretnego grzechu.

Jehowym, protestantom podziękuję jednak za odpowiedź. Poproszę o głos katolików.

4

Artur@1 napisał/a:

Czy osoba uzależnieniona od onanizmu która potrafi wytrzymać kilka dni a potem musi to zrobić bo nie wytrzymuje napięcia i które po kilku dniach abstynencji samo nie spada i pomaga tylko rozładowanie poprzez onanizm musi spowiadać się z tego czy to już jest grzech lekki?

A walczysz w jakikolwiek sposób? Bo jest coś takiego jak mocne postanowienie poprawy. Czy robisz coś konkretnego, żeby się od onanizmu odciąć? Żeby przestać? Żeby wytrzymać za kolejnym razem kilka dni więcej?
Jeżeli nie to nie ma mocnego postanowienia poprawy więc i spowiedź jest nieważna. Jeżeli tak to tak, jest to grzech lekki.
Natomiast do walki z uzależnieniami dobry jest stały spowiednik.

5 Ostatnio edytowany przez balin (2019-12-25 22:42:41)

Nadużycie. W ewangelii janowej czytamy:

Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane

Lady Loka napisał/a:

A walczysz w jakikolwiek sposób?

Pytanie klucz.

6 Ostatnio edytowany przez Rumunski_Zolnierz (2019-12-26 19:28:59)

Artur@1
Co z tego, że nie widział go na oczy? a to każdy go widział na oczy? W ogóle co to za argument: ,,Zdaje się że zacytowales Pawła który Jezusa na oczy nie widział."
Tzn., że jego słowa są jakieś gorsze?

Zauważ, że Jezus mówił to do swoich uczniów a nie do Księży Kościoła Katolickiego smile - Czy może się mylę? Jezus mówił to do Swoich uczniów czy do Księży?

Skąd masz pewność, że Ksiądz, któremu się spowiadasz ma w sobie Ducha Świętego? Jak to sprawdzić czy nie jest oszustem?

Mam jeszcze dwa pytania:

1) Gdzie w Piśmie Świętym jest podział grzechów na: lekkie i ciężkie?
2) Gdzie w Biblii jest wzmianka o czyśćcu?

7 Ostatnio edytowany przez Artur@1 (2019-12-26 22:25:56)

Do Rumuński Żołnierz.

Jest różnica pomiędzy tym co powiedział Paweł a co Jezus. To Jezus jest założycielem chrzescijanstwa i poslancem, prorokiem Bożym dla wierzących. Jak dla kogoś słowa Pawła są ważniejsze niż Jezusa to nie mam raczej o czym dyskutować.

Są grzechy przynoszące śmierć i nie przynoszące. Dobrze chyba to wyróżnia przykładowo stary testament: za ci ukarać śmiercią poprzez kamienowanie a za co przeprosić Boga w świątyni. Jezus podawał przykłady potępienia pamięć 10 przykazań, jako grzechy ciężkie. Czy więc są grzechy lekkie? Nawet jeśli nie ma to są czyny które są nieładne i nie przystoi czynić porządnym ludziom. Na myśl przykładowo mi przychodzi brzydkie słowo. Co prawda Biblia nie potępia za brzydkie słowo choćby na K, tylko przyklejanie kogoś... Ale czy np stojąc w sklepie wśród dzieci jest ładnym zachowaniem jakby nam upadł telefon na ziemię krzyknąć k.., m...c? Niby za to potępienia nie ma i grzechu ciężkiego ale czy jednak nie trzeba pracować nad sobą i starać się takich słów unikać? Takich przykładów można mnożyć. Nie wiem czy jest czysciec, ale wiem że są grzechy ciężkie które prowadzą do piekła i grzechy może nie ciężkie ale nieładne zachowania nad którymi trzeba pracować.

Ksiądz zastępuje apostołów, księdzem staje się poprzez święcenia. ''sluchajcie ich, ale czynów ich nie nasladujcie'' mają oni władze do ustanowiania prawa, choćby jak apostołów pytano czy obrzezać czy nie obrzezać, ale także proroctwo mówi że ciężary będą duże i sami księża będą grzeszni. Poprzez święcenia mają prawo sprawować posługę, chrzcić spowiadać ale za swe złe czyny będą surowo ocenieni.

Dywagować można na tematy o których Jezus nie wspomniał, i wtedy opinię choćby sw Pawła są ważne, ale nauczycielem był Jezus i to co powiedział jest najważniejsze, o ile na dany temat mówił.

8

Lady Loka napisał/a:
Artur@1 napisał/a:

A walczysz w jakikolwiek sposób? Bo jest coś takiego jak mocne postanowienie poprawy. Czy robisz coś konkretnego, żeby się od onanizmu odciąć? Żeby przestać? Żeby wytrzymać za kolejnym razem kilka dni więcej?
Jeżeli nie to nie ma mocnego postanowienia poprawy więc i spowiedź jest nieważna. Jeżeli tak to tak, jest to grzech lekki.

Przy nałogu czuje się przymus.

Mam do was jeszcze jedno pytanie, czy dotykanie się i osiąganie przyjemności ale opamiętanie się w ...ostatniej chwili lub poradzenie sobie z pokusa w danym momencie, mam konkretnie na myśli że nie doszło do finału (wytrysku) to też jest onanizmem z którego trzeba się wyspowiadać? Może śmieszne zabrzmi ale Wikipedia pisze że onanizm to sprawianie sobie przyjemności seksualnej i nie musi dojść do orgazmu ale na pewnym filmie pana S o ksiezach, ksiądz powiedział że dopóki nie ma wytrysku nie ma grzechu.. wiem że to śmiesznie brzmi ale to dla mnie ważne. Ty jeśli zacznę i jest fajnie ale się opamiętam przed końcem i przestanę czy to podlega spowiedzi jako pełny onanizm?

9

Naprawdę chciałbym z kimś na serio tu pogadac. Przed świętami byłem u spowiedzi u zakonnika, w sumie nie ocenił moich czynów tylko powiedział że z takim grzechem nie powinienem stanąć przed Bogiem a może to zdarzyć się choćby w nocy poprzez zawał czy w dzień przez wypadek. I albo kończę z grzechem albo musze częściej się spowiadac, chyba miał na myśli po każdym takim czynię. I co mam co kilka dni lecieć do spowiedzi jeśli zgrzesze?

10

Artur@1 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:
Artur@1 napisał/a:

Mam do was jeszcze jedno pytanie, czy dotykanie się i osiąganie przyjemności ale opamiętanie się w ...ostatniej chwili lub poradzenie sobie z pokusa w danym momencie, mam konkretnie na myśli że nie doszło do finału (wytrysku) to też jest onanizmem z którego trzeba się wyspowiadać? Może śmieszne zabrzmi ale Wikipedia pisze że onanizm to sprawianie sobie przyjemności seksualnej i nie musi dojść do orgazmu ale na pewnym filmie pana S o ksiezach, ksiądz powiedział że dopóki nie ma wytrysku nie ma grzechu.. wiem że to śmiesznie brzmi ale to dla mnie ważne. Ty jeśli zacznę i jest fajnie ale się opamiętam przed końcem i przestanę czy to podlega spowiedzi jako pełny onanizm?

Ale znowu pytam o to czy walczysz z nałogiem. Bo walczyć mozna. Jezeli zakladasz ze nałóg super , grzech lekki i nic z tym nie robisz to take słabe podejście. Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą. Więc jak dla mnie jeżeli powstrzymujesz się w trakcie to jest jakiś progres.

Poszukaj stałego spowiednika, który mógłby Ci poradzić z nałogiem.

11

Lady Loka napisał/a:
Artur@1 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Ale znowu pytam o to czy walczysz z nałogiem. Bo walczyć mozna. Jezeli zakladasz ze nałóg super , grzech lekki i nic z tym nie robisz to take słabe podejście. Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą. Więc jak dla mnie jeżeli powstrzymujesz się w trakcie to jest jakiś progres.

Poszukaj stałego spowiednika, który mógłby Ci poradzić z nałogiem.

I chyba tak, tyle udało mi się osiagnac, opamiętywac się w trakcie. Większość moich ''onanizmow'' jest przerwana w trakcie, po wytrysku czuje się trochę jak szmata i procentowo rzadziej dochodzi do końca niz do praktyk niepełnych. Z pełnego onanizmu spowiadam się, bo już sam się z tym źle czuje, ale problem sprawiania sobie przyjemności pozostał. Takie sprawianie sobie przyjemności nadal jest onanizmem, (traktowany jak z wytryskiem)?

Ze stałym spowiednikiem może być problem, ponieważ nie wiedziałbym kogo wybrać że względu na ich różne indywidualnie podejscie, a ja nie wiem który na rację, i to odnośnie różnych grzechów, jeden mówi że ciężki a inny po co przyszedłem bo mam same lekkie ...!

12 Ostatnio edytowany przez balin (2019-12-27 13:58:52)

Zauważ, że Jezus mówił to do swoich uczniów a nie do Księży Kościoła Katolickiego smile - Czy może się mylę? Jezus mówił to do Swoich uczniów czy do Księży?

Przede wszystkim, to jesteś niekonsekwentny. Dlaczego przyjmujesz i cytujesz Biblię, która jest wytworem Tradycji Apostolskiej? Doboru ksiąg i ewangelii przecież nie dokonali apostołowie. Skoro kontynuatorzy apostołów, mogli przyjąć klucz doboru ksiąg Biblii, to też na podstawie słów Jezusa, mogli przyjąć zasady odpuszczania grzechów. 

Skąd masz pewność, że Ksiądz, któremu się spowiadasz ma w sobie Ducha Świętego? Jak to sprawdzić czy nie jest oszustem?

Nie musi mieć w sobie. Ważne, że moja spowiedź jest szczera. A zgodnie ze słowami Jezusa, taki księżulo ma moc odpuszczenia mi grzechów. Znaczy moc odpuszczania grzechów, nie wynika z wielkości, czy małości księdza.

Artur@1
To co mi odpisałeś to tylko i wyłącznie Twoja własna subiektywna opinia,
Podaj mi jakieś cytaty z Biblii na poparcie tego co piszesz, bo tak to ja sobie mogę napisać książkę pt. ,,Przemyślenia Rumuńskiego" smile

1) Gdzie w Piśmie Świętym jest podział grzechów na: lekkie i ciężkie? - Proszę mi dokładnie pokazać gdzie jest podzielenie na grzechy lekkie/ciężkie. Własne teorie o upuszczaniu telefonu w sklepie i przeklinanie mnie nie interesują, opieram się tylko na Biblii, proszę mi to pokazać.
2) Gdzie w Biblii jest wzmianka o czyśćcu? - Dokładna księga, rozdział itp. Własne subiektywne opinie mnie nie interesują bo jest ich 7 mld na tym świecie.

balin, Czyli po prostu trzeba sobie zostać Księdzem by móc spowiadać? Gdzie jest dokładnie napisane w Biblii, że wiara Katolicka jest kontynuacją działalności Apostołów i samego Jezusa? Gdzie w Biblii jest napisane, że Św. Piotr (głowa Kościoła) został mianowany na Papieża? Gdzie to dokładnie jest?
Dlaczego Ksiądz dopuszczający się grzechu (np. pedofilia) ma prawo do spowiadania ludzi a np. Pizzerman (który mniej grzeszy i jest wierzący) już nie?

14 Ostatnio edytowany przez balin (2019-12-27 19:49:54)

balin, Czyli po prostu trzeba sobie zostać Księdzem by móc spowiadać? Gdzie jest dokładnie napisane w Biblii, że wiara Katolicka jest kontynuacją działalności Apostołów i samego Jezusa? Gdzie w Biblii jest napisane, że Św. Piotr (głowa Kościoła) został mianowany na Papieża? Gdzie to dokładnie jest?
Dlaczego Ksiądz dopuszczający się grzechu (np. pedofilia) ma prawo do spowiadania ludzi a np. Pizzerman (który mniej grzeszy i jest wierzący) już nie?

Nie da się tłumaczyć katolicyzmu przez protestanckie myślenie. Biblia jest wytworem Tradycji Apostolskiej, a nie na odwrót. Przecież, gdy jeszcze nie było Biblii, odprawiano msze, były chrzty - na jakiej podstawie?
Ksiądz spowiada z mocy Tradycji, nie z mocy swoich zasług.

balin napisał/a:

Ksiądz spowiada z mocy Tradycji, nie z mocy swoich zasług.

Dosyć ciekawe
Spowiadać z mocy tradycji... Dawać odpuszczenie grzechów z mocy tradycji...

Podtrzymuję swoje pytania:

1) Gdzie w Piśmie Świętym jest podział grzechów na: lekkie i ciężkie? - Proszę mi dokładnie pokazać gdzie jest podzielenie na grzechy lekkie/ciężkie. Własne teorie o upuszczaniu telefonu w sklepie i przeklinanie mnie nie interesują, opieram się tylko na Biblii, proszę mi to pokazać.
2) Gdzie w Biblii jest wzmianka o czyśćcu? - Dokładna księga, rozdział itp. Własne subiektywne opinie mnie nie interesują bo jest ich 7 mld na tym świecie.

16 Ostatnio edytowany przez balin (2019-12-28 19:19:51)

opieram się tylko na Biblii

Dlatego tak trudno ci zrozumieć podstawy katolicyzmu.
Do tego podchodzisz wyrywkowo do Tradycji. To jest nielogiczne. Przyjmujesz za pewnik, to co kościół wybrał do Biblii, ale już nie przyjmujesz zasad, które kościół przyjął co do odpuszczania grzechów.

17

Witam
Pewnie zlinczuje niektóre wypowiedzi ale uważam ze dla katolika nie ma problemu z interpletacją czy to grzech lekki czy ciężki .Jeśli opieramy się tylko na bibli musimy analizować testament i doszukiwać się odpowiedzi.Natomiast kościół katolicki przetłumacza to na bardziej przyswajalną wersję .
W skrucie nikt nie chodzi ubrany jak w1wne tylko współcześnie .świat się zmienia i przesłenie  Boga i Jezusa jest jedno .Uważam ze nie powinieneś się katować psychicznie w ten sposób ,nie robisz krzywdy innym cierpisz sam i widzisz istotę problemu.Źle się ztym czujesz ok.tz.że masz świadomośc tego co robisz ,A jak określić lidzi którzy piją objadają sie i zdradzają bo nie mogą sobie poradzic ze swoją seksualnością.

18

Rumuński żołnierzu.

Po pierwsze- wyznawajcie sobie grzechu. Jest jasne aby grzech był odpuszczony trzeba go wyznać słowo ''sobie'' oznacza innym osobom, rozumiem że wolisz wyznać swój grzech publicznie podczas spotkania swojej wspólnoty to znaczy przed matka ojcem córka synem i pozostałymi. Jest tak to gratuluję odwagi.

Jezus powiedział że nie przyszedł znieść proroków i prawa, a obalić obrzędowośc, taka obrzędowośc są dziś choćby przykazania kościelne jak post w wyznaczone dni nakaz modlitwy rano i wieczorem i etc.

Grzechy ciężkie i lekkie- Jezus nie zniósł starego testamentu a tam jest napisane chocby- gdy podczas nocy poślubnej maz nie znajdzie oznak dziewictwa to wyprowadzi ją do starszy h miasta i ha ukamieniuja za puszczslsteo, ale gdy dwoje wolnych dopuszcza się seksu mają wziąć ślub czyli naprawić swój blad-blaf seksu bez ślubu. Kolejny przykład gdy u mężczyzny dochodzi do wycieku nasienia dobrowolnie na złożyć ofiarę w kościele za swój grzech. Kiedyś w postaci zwierzęcia dziś przeprosić podczas spowiedzi.

Są grzechy wołające o pomstę do nieba a są grzechy z których można się wyspowiadać i przeprosić Pana Boga.

Teoretycznie za zwalenie konia każdy ksiądz może odpuścić w konfesjonalie ale za aborcję czy morderstwo już nie , tylko ktoś wyżej postawiony , biskup? I też nie musi , zależy od okoliczność i.

A na koniec ciekawostka, Bóg jest jeden ale różne drogi prowadzą do Boga, jeśli ktoś nie wie że dany czyn jest grzechem , to grzechu nie ma. obowiązkiem człowieka wierzącego jest zawarcie przymierza z Bogiem poprzez chrzest lub obrzezanie. Chrztu nie da się wykazać , jeśli kogoś ochrzczono w katolicyzmie zostanie rozliczony z grzechów katolicyzmu- co zwiazecie na Ziemi będzie związane w niebie. Chrzest jest nie zmywalny. Jak komuś się nie podoba to niech podziękuję rodzicom, ale u tak będzie sądzony z własnego kościoła. Nie ma własnowierstwa.

Bóg jest jeden ale różne drogi prowadzą do Boga?
Czy przypadkiem w Biblii nie było wspomniane, że tylko i wyłącznie Jezus jest jedyną drogą do Pana Boga? smile

Ja pozwolę sobie opuścić dyskusję, po prostu nie rozumiem pewnych rzeczy w religii Katolickiej, ponieważ są one dla mnie kompletnie nielogiczne, dlatego dziękuję za konwersację.

20

Bóg jest jeden ale różne drogi prowadzą do Boga?
Czy przypadkiem w Biblii nie było wspomniane, że tylko i wyłącznie Jezus jest jedyną drogą do Pana Boga? smile

Ja pozwolę sobie opuścić dyskusję, po prostu nie rozumiem pewnych rzeczy w religii Katolickiej, ponieważ są one dla mnie kompletnie nielogiczne, dlatego dziękuję za konwersację.

Haha akuratnie Artur@1 sporo przemieszał i w jego wypowiedzi, było mało z katolicyzmu, a sporo jakby to powiedziano dawniej herezji. Nic nie dadzą ofiary, jeżeli zgodnie z tym co mówisz nie uwierzymy w słowa Jezusa i w niego samego.
Co do Twoich problemów ze zrozumieniem. To sprawa polega na tym, że z naszego ludzkiego (lokalnego) punktu widzenia. Bóg się ludziom objawił i tyle. Bez ludzi nic by z tego nie wyszło. Ktoś musiał i musi wykonywać całą robotę. Ktoś to musi poprowadzić. Oczywiście można to różnie oceniać. Ty uznałeś, że przy Biblii robota została wykonana perfekcyjnie. Ale już inne sprawy zostały skopane i nie możesz się do nich przekonać.
Ale dam ci przykład prosty. Większość chrześcijan wykonuje na sobie znak krzyża. Przecież tego nie ma w Biblii, Jezus takich znaków nie czynił, to już wprowadził kościół.

Niech któryś lekarz przepisze tobie leki z grupy SSRI, u mnie akurat skuteczność gwarantowana.

22

Wiem że oglądanie pornografii jest grzechem ale z powodu iż na pornografii jest seks czy występuje nagość? Czy ogólnie nagość jest grzechem?

O co mi chodzi? Zacząłem oglądać filmy na Netflixie różnych jest pełno ., Zwłaszcza seriale i dla młodych  scen seksu jako takich jak na pornografii nie ma, nie widać narządów płciowych ani męskich ani żeńskich,całe gołe plecy brzuch to niby ok,ale coraz więcej gołych pośladków  i całkiem nagich piersi dziewczyn. Czy to stają z łóżka czy biorą prysznic, nagie piersi  i pośladki tu już chyba standard. Czy tu już grzech?

23

Artur@1 napisał/a:

Wiem że oglądanie pornografii jest grzechem ale z powodu iż na pornografii jest seks czy występuje nagość? Czy ogólnie nagość jest grzechem?

O co mi chodzi? Zacząłem oglądać filmy na Netflixie różnych jest pełno ., Zwłaszcza seriale i dla młodych  scen seksu jako takich jak na pornografii nie ma, nie widać narządów płciowych ani męskich ani żeńskich,całe gołe plecy brzuch to niby ok,ale coraz więcej gołych pośladków  i całkiem nagich piersi dziewczyn. Czy to stają z łóżka czy biorą prysznic, nagie piersi  i pośladki tu już chyba standard. Czy tu już grzech?

nagość jest grzechem? Narządy płciowe są grzechem? A czoło też jest grzechem i policzek? Nagie są przecież :-)
Jeśli już operujemy ta terminologia, to grzechem są Twoje myśli, słowa i przekonania,  które krzywdzą innych i  Ciebie. Obłuda, zawiść, nienawisc, obwinianie siebie i innych. Mówiąc krótko,  wszystko, co jest zaprzeczeniem miłości.  Jeśli więc spojrzysz krzywo i z wyrzutem na bliźniego to grzeszysz  bardziej  niż wtedy, gdy zobaczysz goły pośladek na netflixie smile

24

Artur@1 napisał/a:

Musi się spowiadać. Chyba, że będziesz miał stałego spowiednika i on pozwoli Ci przystąpić do Komuni Świętej po tym grzechu.
Ale chciałbym Ci powiedzieć, że z tym grzechem da się wygrać. Ja robiłem to 15 lat, czasem nawet 8 razy dziennie, a od września 2017 już ani razu. Odmówiłem Nowennę Pompejańską i pół roku później byłem wolny. Więc Ty też możesz wygrać.

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Czy spowiadz konieczna?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024