Od niedawna poszukuję pracy, a wiadomo że szperanie w samych ogłoszeniach, których jest i tak na lekarstwo nie za dużo daje. Postanowiłam się więc odważyć i spróbować powysyłać cv do lokalnych firm,oczywiście z odpowiednią treścią maila, nawet kiedy nie mają na swoich stronach ogłoszeń, że kogoś poszukują. Problem w tym, że nie wiem za bardzo na jakie stanowisko mam aplikować. Na początku chciałam zacząć od jakiejś prostej pracy biurowej (sporządzanie dokumentów, wysyłanie maili itd.). Moje jedyne doświadczenia to nauczanie języka obcego i bycie sprzedawczynią. Moim atutem jest właśnie język obcy (nie angielski), ale przy bardzo dobrej znajomości języka najczęściej poszukiwane są osoby z jakimś doświadczeniem, czy dodatkowym wykształceniem, związanym z ekonomią czy administracją. Zdarzają się też takie oferty, że trzeba mieć umiejętności negocjacyjne, przysłowiowo "dobić z kimś targu", a ja nie za bardzo je posiadam. Dlatego chciałabym zapytać jak sformułować takiego maila i czy wysyłać kiedy właściwie moim jedynym atutem jest język?
Poza jakimiś dużymi firmami myślałam również o spróbowaniu w jakimś sklepie internetowym. Problem w tym, iż nie zawsze mają one maila czy jakiś kontakt do swojej siedziby, z którego można by było skorzystać. Zdarza się, że mają tylko maila związanego ściśle z obsługą klienta. I tu moje drugie pytanie, jak się skontaktować z takim sklepem?
Z góry dziękuję za pomoc.