Rozsyłanie CV do firm bez doświadczenia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Rozsyłanie CV do firm bez doświadczenia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Rozsyłanie CV do firm bez doświadczenia

Od niedawna poszukuję pracy, a wiadomo że szperanie w samych ogłoszeniach, których jest i tak na lekarstwo nie za dużo daje. Postanowiłam się więc odważyć i spróbować powysyłać cv do lokalnych firm,oczywiście z odpowiednią treścią maila, nawet kiedy nie mają na swoich stronach ogłoszeń, że kogoś poszukują. Problem w tym, że nie wiem za bardzo na jakie stanowisko mam aplikować. Na początku chciałam zacząć od jakiejś prostej pracy biurowej (sporządzanie dokumentów, wysyłanie maili itd.). Moje jedyne doświadczenia to nauczanie języka obcego i bycie sprzedawczynią. Moim atutem jest właśnie język obcy (nie angielski), ale przy bardzo dobrej znajomości języka najczęściej poszukiwane są osoby z jakimś doświadczeniem, czy dodatkowym wykształceniem, związanym z ekonomią czy administracją. Zdarzają się też takie oferty, że trzeba mieć umiejętności negocjacyjne, przysłowiowo "dobić z kimś targu", a ja nie za bardzo je posiadam. Dlatego chciałabym zapytać jak sformułować takiego maila i czy wysyłać kiedy właściwie moim jedynym atutem jest język?

Poza jakimiś dużymi firmami myślałam również o spróbowaniu w jakimś sklepie internetowym. Problem w tym, iż nie zawsze mają one maila czy jakiś kontakt do swojej siedziby, z którego można by było skorzystać. Zdarza się, że mają tylko maila związanego ściśle z obsługą klienta. I tu moje drugie pytanie, jak się skontaktować z takim sklepem?

Z góry dziękuję za pomoc.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Rozsyłanie CV do firm bez doświadczenia

Jeśli sama nie wiesz co chcesz robić a jesteś gotowa się uczyć to na pewno gdzieś przyjmą! Jeśli nie to może jakiś staż? smile

3

Wbrew pozorom masz bardzo duże możliwości normalnych zarobków znając dobrze język obcy inny niż angielski. Możesz pracować w dziale HR (Human Relations) po małym przeszkoleniu, jako analityk danych też po krótkim kursie lub stażu, przy obsłudze mediów społecznościowych i strony internetowej jakieś firmy lub uczelni - wbrew pozorom nie trzeba nawet znać języków programowania bo wszystkie zmiany dokonuje się z poziomu CMS (Content Management System), czyli wizualnego interfejsu do zarządzania treścią. Dużo firm potrzebuje ludzi ze znajomością języków obcych do kontaktów z klientem zagranicznym email/telefon, itp... itd...

Ważne żeby oprócz języka też nauczyć się pakietu biurowego Ms Office, szczególnie Word i Excel, ewentualnie Powerpoint do prezentacji. Można to zrobić samemu albo zapisać się na jakiś darmowy kurs z urzędu pracy, ale wtedy trzeba się zarejestrować jako bezrobotny/bezrobotna. Dobrze by było też mieć opanowane podstawy j. angielskiego. Oczywiście jesteś na straconej pozycji gdy nie masz wyższego wykształcenia.

4

Na jakim poziomie znasz ten inny obcy język?
Czasem pojawiają się ogłoszenia, że zatrudnią osobę ze znajomością danego języka, np. do kontaktów z klientem, bez jakichś większych wymagań poza tym, może poza pakietem Office.
Do firmy prowadzącej sklep internetowy możesz zadzwonić, nawet pod numer dla klientów, i zapytać o możliwość kontaktu z biurem. Powinni Ci podać inny telefon albo maila.

5

Jak najbardziej możesz spróbować. Ja właśnie w taki sposób znalazłam pracę i właśnie w lipcu mi stuknęło 20 lat smile

Zrobiłam dokładnie tak jak Ty. Z wykształcenia jestem filologiem, więc moim jedynym atutem był właśnie język obcy i parę lat pracy w szkole jako nauczyciel. Rozesłałam CV do firm, które moim zdaniem potrzebowały kogoś ze znajomością języka obcego. Większość aplikacji pozostała oczywiście bez odpowiedzi i z tym musisz się liczyć. Jedna z firm wezwała mnie na interview i udało się. Zaczynałam jako tłumacz, dzisiaj kieruję dwoma działami w sporej firmie. W międzyczasie oczywiście trzeba było nauczyć się sporo innych rzeczy, podciągnąć drugi język, ale to można zrobić już w trakcie pracy, można podjąć jakieś dodatkowe studia, zrobić kursy, nauczyć się innego języka. Pracodawcy chętnie takie inicjatywy finansują. Ja zawsze powtarzam, że znajomość języków to podstawa. Znając język lub lepiej dwa, trzy jesteś w stanie znaleźć dobrą pracę, bo wielu innych rzeczy, nawet księgowości, handlu itd. można nauczyć się poprzez codzienną praktykę, a z językiem już tak łatwo nie pójdzie.

"Któregoś dnia zrozumiesz, że szukasz tego, co już posiadasz."
Anthony de Mello

6 Ostatnio edytowany przez allie_X (2019-08-14 12:22:58)

Dziękuję za rady, nie spodziewałam się, że ktoś doda odpowiedź.

Nie będę cytowała z każdej odpowiedzi tylko ogólnie wszystko podsumuję.

1. Co do stażu najczęściej są ogłoszenia darmowych staży. Chciałam skorzystać z jakichś szkoleń pod kątem pracy biurowej ale zawsze są dla osób powyżej 30 roku życia.
Wczoraj byłam na rozmowie w sprawie stażu z urzędu pracy do pewnego urzędu (może słabe pieniądze ale zawsze jakieś doświadczenie z papierami), niestety nie przyjęli mnie.
2. Kontakt z klientem zagranicznym. Byłam na jednej rozmowie w firmie X, w której szef/rekruter mi powiedział wprost że mnie w tym nie widzi (firma X wykonuje usługi dla ludzi, najczęściej prywatnych i trzeba ich pilnować, dowiadywać się, dzwonić, upewniać).
Nie wiem czy tu zaważył mój brak przebojowości, gadany. Generalnie jestem introwertyczką i nadmierne interakcje społeczne mnie wykańczają. Zdarza mi się jakaś werwa i power w działaniu ale nie non stop.
3. Co do wykształcenia jestem po nieudanej magisterce "tłumaczeniowo-biznesowej" z multum zajęć po polsku i raptem 4 zajęciami z tłumaczeń.
4. Co do języków pierwszy to tak B2/C1 głównie ze słownictwem z dydaktyki ale wystarczy po prostu nauczyć się nowego. Angielski, jeśli chodzi  rozumienie to tak C1, gorzej z produkcją, ale to też idzie podciągnąć.
5. Praca z mediami społecznościowymi, po części to moje marzenie, chociaż nie mam aktywnych kont na portalach, a to jest jakiś wymóg, żeby je znać. Jestem osobą kreatywną i gdzieś w tym kierunku chcę coś dalej pociągnąć ale najpierw trzeba to rozwinąć.
6. Cały czas problem to formuła maila. O ile mogę napisać jak bardzo chcę się rozwijać w ich firmie, to nie mogę napisać na jakim stanowisku/dziale. O ile przeczytam sobie na internecie, czy kogoś popytam o co chodzi w danym "zawodzie" nie przekonam się o ile tego nie doświadczę na własnej skórze.
Niedawno cały czas byłam przekonana że praca w spedycji to będzie coś dla mnie, bo język obcy i poza tym jedna znajoma sobie chwaliła tam pracę. Jednak po tygodniu próby odświeżania ogłoszeń i patrzenia cały dzień w komputer czy się dziś uda coś złapać stwierdziłam że to nie dla mnie.

Generalnie chcę iść na przód i się dalej rozwijać. Może po części to chęć utarcia nosa innym, którzy mówią, że się nie da i chcą żebym obniżyła swoje oczekiwania, a część że potrzebuję jakiegoś wyzwania.

7

Nie chce kolezabki msrtwic ale B2/C1 to taka "czwórka" z języka na maturze. Z angielskiego B2 to teraz 60% maturzystow ma. Jak excell i inne narzedzia microsoft office? Jak nie znasz tabel pzestawnych to naucz sie ich i z dwoma jezykami obcymi smigaj do korpo  - masz chyba jakies w okolicy.

8

W dzisiejszych czasach na portalach społecznościowych dedykowanych karierze szuka się dobrych pracowników. Można też opublikować swoje cv na prywatnej www, stworzyć własne www, nawet darmowe, jest szansa, że ktoś to dostrzeże.

9 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-11-14 21:43:34)

Oczywiście warto wysyłać CV bez rekrutacji, zwłaszcza jak dopiero zaczynasz przygodę na rynku pracy. Być może nie masz pomysłu na to, jakie stanowisko Cię interesuje, ale możesz wskazać to w liście motywacyjnym(zawsze je pisz, koniecznie). Wystarczy formułka, że jesteś młodą, energiczną osobą, która szybko się uczy i jest żądna wiedzy i interesowałaby Ciebie praca w zakresie pomocy biurowej, choćby staż, czy co tam sobie jeszcze wyobrazisz, że mogłabyś wykonać. Postaraj się stworzyć wartość dla potencjalnego pracodawcy, to podstawa. CV powinno być schludne, zdjęcie dobrze dobrane. Polecam Ci skorzystać z kreatora CV na stronie nieregulaminowy link, jest bardzo prosty w obsłudze. Pójdź też może do fotografa w Twojej okolicy, ubierz się w garnitur(jeśli masz) lub białą koszulę, czarne spodnie i wysokie buty - to też w zupełności wystarczy. Do zdjęcia możesz też wziąć jakiś rekwizyt jak np. laptop lub teczka na dokumenty smile Gwarantuję, że Twoje CV będzie widniało w bazie, jako atrakcyjne. Powodzenia i cierpliwości, bo wiem że może to wywoływać stres - nic strasznego smile

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRACA DLA KOBIET - POPULARNE ZAWODY, PRACA NA ETACIE, WŁASNA FIRMA » Rozsyłanie CV do firm bez doświadczenia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2021