Dlaczego chrześcijanizm jest zły - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Dlaczego chrześcijanizm jest zły

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: Dlaczego chrześcijanizm jest zły

Treść odnosi się do każdej religii. Ale skupiam się na chrześcijaństwie, bo żyjemy w Europie.

Według mnie robimy krzywdę narzucając z góry ludziom, jakąś religię, dlatego, ze odbieramy im możliwość tego, żeby w naturalny sposób samemu zacząć szukać Boga, albo sie nad tym zastanawiać. Być może w fazie rozwoju człowieka, powiedzmy w wieku nie wiem 20 -25 może później samoczynnie włączyło by sie pragnienie poszukiwania stwórcy tego świata. Być może przez to, ze od górnie narzucamy religie , zabijamy w młodym czwłoieku prawdziwą chęć poszukiwania Boga. Jeśli wszyscy jesteśmy dziećmi Boga, to znaczy, ze w każdym z nas drzemie możliwość nawiazania kontaktu z Bogiem, nie tylko z księdzem. Nie rozumiem dlaczego ksiądz miałby mieć większe prawo do kontaktu z Bogiem niż przeciętny człwoiek.
Wydaje mi się , że kontakt z czymś wyższym prowadzi przez głębię nas samych, więc jeśli takowy jest możliwy rozwinąłby się naturalnie w każdym człowieku.  A tak to zamiast prawdziwie połączyć się z Bogiem wierzymy w dogmaty kościoła. Teraz nawet jak przezyjemy doświadczenie mistyczne nie wiemy czy było to złudzenie spowodowane wiarą przez lata w chrześcijaństwo, czy rzeczywisty kontakt z czymś wyższym.

Moim zdaniem jednak największym minusem tego, ze istnieje chrześcijaństwo jest to, że rodzimy się w świecie w którym grupa ludzi, mówi każdemu z nas że coś z nami nie tak i potrzebujemy zbawienia.  Tak jakby zakładali, ze człowiek jest zły i samemu zbłądzi. wydją się nie wierzyć we wrodzoną dobroć istoty ludzkiej, nie wierzą w to, ze sami bedziemy dobrymi ludźmi, tylko potępiają nas (grzech pierworodny) i potem każą chodzić całe życie do koscioła i modlić się o zbawienie. To jest bez sensu. Jeśli Bóg istnieje, otacza nas wszędzie i nie trzeba nigdzie chodzić ani mieć żadnych pośredników do kontaktu z nim

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Lagrange (2019-07-09 23:27:57)

Odp: Dlaczego chrześcijanizm jest zły

Wywód długi, a już na początku go spaliłeś tym chrześcijanizmem. Wybacz, ale ktoś kto nie potrafi pisać po polsku nie powinien się silić na filozofię.

3

Lagrange napisał/a:

Wywód długi, a już na początku go spaliłeś tym chrześcijanizmem. Wybacz, ale ktoś kto nie potrafi pisać po polsku nie powinien się silić na filozofię.

Dokładnie. Nasus,trochę za dużo błędów we wszystkich Twoich wypowiedziach(bez urazy).
Uważam tez że temat bez sensu.
Zmusza Cię ktoś do jakiejkolwiek wiary?
Zmusza Cię ktoś do chodzenia do kościoła?
Zostałeś pewnie ochrzczony ale jako człowiek dorosły możesz sobie wybrać dowolną religię i rozmawiać z wybranymi duchownymi.

4

Chrześcijanizm nie jest z gruntu zły. Idea miłości bliźniego jest piękna. Są ludzie którzy robili w ramach tej idei piękne czyny. Problem w tym, że idea ta jest raczej utopijna jeśli chodzi o naturę ludzką. Zresztą nawet nie tylko o naturę ludzką, ale w ogóle o naturę. W przyrodzie coś takiego jak "miłość bliźniego" nie istnieje. Rządzą nią inne, brutalne prawa. My ludzie też tym prawom podlegamy, choć w swoim mniemaniu mamy się za nie wiadomo kogo. I ta nasza ludzka natura powoduje, że prawdziwy Chrześcijanizm funkcjonuje już tylko w teorii, a praktyka robi swoje. Ludzie są Chrześcijanami głównie wtedy, kiedy jest im to na rękę. A nie o to w tym chodziło pierwotnie.

5 Ostatnio edytowany przez balin (2019-07-10 11:25:04)

Jak dla mnie, to po pierwsze warto by cokolwiek wiedzieć o materii, w której się wypowiadasz. Po drugie ilość błędów ortograficznych poraża, a do tego niektóre są zabawne. smile I to ratuje ten wątek, bo można się pośmiać. smile
A jeśli interesuje Cie temat tej religii, to zacznij od ogarnięcia tematu Tradycji Apostolskiej. oraz jak powstał i co to jest Kościół (zwłaszcza ten niewidzialny).

6

Nasus - dobrze napisał, fakt są jakieś błędy w pisowni ale z ogólnym sensem się zgadzam .

7

Nie patrz na Chrześcjanizm przez pryzmat religii katolickiej. Wiesz w ogóle ze chrzścjanizm <> katolicyzm. Są religie chrześcjanskie które nie są katolikami. Nie w kazdej religii chrześcjanskiej chrzest jest u malych dzieci.

8

Proste pytanie zawężone do jednej formy religii. Moim zdaniem pytanie powinno brzmieć:
Czy religie  są złe.
Moja odpowiedź brzmi, TAK. RELIGIE TO ZŁO.
Prawie każda religia to system represji służący malej grupie ludzi w celu zapewnienia sobie szacunku i wygodnego życia. W tym celu wykorzystują oni pojęcie tzw.boga, którego nie widział nikt po za wątpliwej prawdziwości sytuacjami opisanymi w biblii, tudzież innych tak zwanych świętych księgach.
W jednej z wypowiedzi pod tematem przeczytałam, że jeżeli ktoś nie potrafi pisac po polsku, to absolutnie nie ma prawa pisac o rzeczach Jego zdaniem wyższych lub może nawet świętych.
A ja pytam, co ma piernik do wiatraka w tej materii?
Moim zdaniem taka odpowiedź służy jedynie negacji adwersarza w celu uniknięcia podania odpowiedzi,
ustawienia oponenta na z góry straconej pozycji po to, aby samemu się dowartościować.

9

Gdybyś poznał islam, to szybko byś zmienił zdanie.Ja też kiedyś psioczyłam na chrześcijanstwo,ale w porownaniu z innymi religiami jest naprawdę ok i tak naprawdę nie narzuca niczego.Islam trzyma ludzi w ryzach do tego stopnia że decyduje za nich w nawet błahych sprawach,takich jak sposób krojenia owoców czy ubiór

10

bambo-nia napisał/a:

W jednej z wypowiedzi pod tematem przeczytałam, że jeżeli ktoś nie potrafi pisac po polsku, to absolutnie nie ma prawa pisac o rzeczach Jego zdaniem wyższych lub może nawet świętych.
A ja pytam, co ma piernik do wiatraka w tej materii?
Moim zdaniem taka odpowiedź służy jedynie negacji adwersarza w celu uniknięcia podania odpowiedzi,
ustawienia oponenta na z góry straconej pozycji po to, aby samemu się dowartościować.

Odpowiedź jest prosta. Ktoś jest na tyle ograniczony, że nie potrafi sformułować tytułu swojej wypowiedzi. I ta osoba sili się na wywody filozoficzne o wyższości negacji nad akceptacją. Notabene także te wywody są pisane polszczyzną, powiedziałbym, lekko kulawą. Wybacz, ale jej rzekomy ateizm, czy może antydeizm, nie upoważnia jej do występowania w roli autorytetu. Do tego trzeba paru głębszych przemyśleń i nieco wiedzy, także tej ogólnej.
Każdy ma prawo do własnych poglądów. Aby poglądy głosić i przekonywać innych do swoich racji, potrzebna jest odrobina elokwencji. Tym bardziej jeśli chce się polemizować z ideą obecna w życiu ludzkości od 2000 lat.

11

A co to za słowo "chrześcijanizm"? Od kiedy to słowo istnieje? Coś mnie ominęło?

12 Ostatnio edytowany przez Okonek56 (2019-11-25 12:53:13)

Nasus napisał/a:

Treść odnosi się do każdej religii. Ale skupiam się na chrześcijaństwie, bo żyjemy w Europie.

Według mnie robimy krzywdę narzucając z góry ludziom, jakąś religię, dlatego, ze odbieramy im możliwość tego, żeby w naturalny sposób samemu zacząć szukać Boga, albo sie nad tym zastanawiać. Być może w fazie rozwoju człowieka, powiedzmy w wieku nie wiem 20 -25 może później samoczynnie włączyło by sie pragnienie poszukiwania stwórcy tego świata. Być może przez to, ze od górnie narzucamy religie , zabijamy w młodym czwłoieku prawdziwą chęć poszukiwania Boga. Jeśli wszyscy jesteśmy dziećmi Boga, to znaczy, ze w każdym z nas drzemie możliwość nawiazania kontaktu z Bogiem, nie tylko z księdzem. Nie rozumiem dlaczego ksiądz miałby mieć większe prawo do kontaktu z Bogiem niż przeciętny człwoiek.
Wydaje mi się , że kontakt z czymś wyższym prowadzi przez głębię nas samych, więc jeśli takowy jest możliwy rozwinąłby się naturalnie w każdym człowieku.  A tak to zamiast prawdziwie połączyć się z Bogiem wierzymy w dogmaty kościoła. Teraz nawet jak przezyjemy doświadczenie mistyczne nie wiemy czy było to złudzenie spowodowane wiarą przez lata w chrześcijaństwo, czy rzeczywisty kontakt z czymś wyższym.

Moim zdaniem jednak największym minusem tego, ze istnieje chrześcijaństwo jest to, że rodzimy się w świecie w którym grupa ludzi, mówi każdemu z nas że coś z nami nie tak i potrzebujemy zbawienia.  Tak jakby zakładali, ze człowiek jest zły i samemu zbłądzi. wydją się nie wierzyć we wrodzoną dobroć istoty ludzkiej, nie wierzą w to, ze sami będziemy dobrymi ludźmi, tylko potępiają nas (grzech pierworodny) i potem każą chodzić całe życie do kościoła i modlić się o zbawienie. To jest bez sensu. Jeśli Bóg istnieje, otacza nas wszędzie i nie trzeba nigdzie chodzić ani mieć żadnych pośredników do kontaktu z nim

Raczej nie rozumiesz istoty chrześcijaństwa opartego na miłości do drugiej osoby i miłości do Boga. W samej nauce masz jak byk podane, że Bóg oczekuje czcicieli w duchu i w prawdzie, powiedział to sam Jezus. Co do chodzenia do Kościoła to są tego dwa ważne aspekty. Wspólna modlitwa oraz sakramenty. I tu powinieneś poszukać odpowiedzi, wśród ludzi, którzy doświadczyli co z tego wynika, a nie wśród tych co niedoświadczyli. Nie pytasz się przecież kogoś kto nie ma prawa jazdy o technikę jazdy samochodem (tak na marginesie ten właśnie będzie miał wiele do powiedzenia "na temat").

W PŚ masz czasy misji Jezusa, kiedy On sam nazywa postępowanie hierarchii duchowej jako groby pobielane. Ale jednocześnie nie mowi o odrzuceniu chodzenia do synagog (wtedy) czy Boga ale o oczyszczeniu (wyrzuca handlarzy ze swiątyni) przede wszystkim siebie samego.

Europa nie jest już chrześcijańska ale neoliberalna. Neoliberalizm to ideologia wroga chrześcijaństwu i walcząca z chrześcijaństwem. Jakoś trudno tego nie zauważyć. A co do samodzielnego poszukiwania. W chrześcijaństwie wszystko masz niejako podane na tacy, chodzi o zasady, bo ty sam wybierasz sposób postępowania, a zasady są trudne. Wyzbycie się egoizmu i miłość do bliźniego są trudniejsze niż przebiegnięcie 40 km dla osoby nieprzygotowanej.

Co do kwestii instytucjonalności Kościoła. Jest wiele objawień (to z Fatimy jest najbardziej znane) o tym, że dziś Kościół jest niszczony od zewnątrz i od środka. Już teraz wg. mnie dochodzi do negacji nauki o grzechu i zaprzeczenia faktowi konieczności poprawy i całkowitego odrzucenia grzechu. Podobno 3/4 Kościoła będzie zniszczone. To jest przewidziane ze względu na siły, które nas otaczają i naturę człowieka. Chrześcijan ostanie niewielu. Będą się jednak wyróżniać swoją postawą, brakiem akceptacji dla antyhumanizmu i praw niszczenia człowieka (dziś to aborcja, eutanazja, wszechobecne egoizm, oszustwo i kłamstwo), niszczenia moralnego (patrz wytyczne WHO ws. tzw. pseudoedukacji seksualnej małych dzieci).

Co do wiary to założenie że Bóg jest, jest tylko jakby tylko wstępem do życia, tak samo jak pierwsze kroki małego dziecka. Wiara to pewność i rzeczywiście dostrzegalny kontakt Z Ojcem. Zaufanie i nadzieja. Przede wszystkim serce a rozum tylko dla tych najbardziej świadomych, w tym sensie, że np. jak pytasz o naturę tzw. grzechu pierworodnego. Z sercem możesz przyjąć to w pokorze, że jesteś po prostu slaby i na tym dyskusja i wątpliwości się kończą. Dyskutując umysłem możesz to robić godzinami, podać kilka prawdopodobnych powodów z przemyśleń albo nawet konkretny wynikający z czego się to pojęcie wzięło czyli pism starożytnych kultur, dawniejszych historii.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Dlaczego chrześcijanizm jest zły

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024