dlaczego czuje się gorsza? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » dlaczego czuje się gorsza?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: dlaczego czuje się gorsza?

Cześć,
Od dłuższego czasu zanosiłam się z zamiarem założenia konta aż do dziś..mam potrzebę wyrzucenia z siebie tego co mnie tak boli. Liczę że znajdzie się ktoś kto zechce przeczytać i napisać mi kilka słów.
Mój problem polega na tym iż pochodzę ze wsi, mąż z bogatej rodziny z miasta. I to chyba też mój duży kompleks.
Moj brat mowi do mnie tak współczuje ci takiej rodzinny"wielkie państwo".
Wyszłam z milości nie dla pieniędzy.Mąż jest zupelnie inny, chociaz na poczatku uważałam, że do siebie nie pasujemy, nie ten status.
Relacje w rodzinie męża dla mnie są chore np dwie siostry konkurują ze sobą która lepiej wygląda, o cycki, dzieci pieniadzę. Ich kontakt jest tylko podczas imprez rodzinnych. Podczas mojego ślubu jedna z nich specjalnie się spóżniła wchodząc do kościoła i po powrocie do pracy słyszę "przycmiła cie" Pannę Młodą. Przebierały się po trzy razy. Ja nie mam o czym z nimi rozmawiać.
Nie dawno była sytuacja ze córka jednej z sióstr wychodzi za mąż. Zaproszenie dała mojemu mężowi pod drzwiami, nie wchodząć. Jak ja mam to rozumieć?

Kolejny problem dotyczy tego iż od kilku miesięcy jestem na chorobowym (ciążą).  W pracy dusza towarzystwa, chciało mi się żyć.  Byłam pełnia życia, nie którzy nawet się mnie bali.
Pierwsze miesiące były koszmarem w domu. Teraz zauważyłam ze z nie którymi ludzmi ( tymi bogatszymi) nie umiem rozmawiać, czuję sie w ich towarzystwie gorsza.. jak sobie pomóc?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: dlaczego czuje się gorsza?

Przecież obiektywnie nie masz powodów do tego, żeby czuć się gorsza. Nie Twoja bajka, moja też. Ja bym się starała po prostu utrzymywać poprawne relacje bez wielkiego zabiegania o nie, bo po prostu osoby, dla których na pierwszym miejscu jest wygląd i możliwość pokazania się są poza moim zakresem zainteresowania.

3

Moim zdaniem trochę sobie wkręciłaś film, że ze wsi i biedna więc gorsza wink . Chcesz być miastowa, to się na taką wykreuj... tylko czy to coś pomoże? Wątpię, ponieważ to nie o to chodzi lecz o niskie poczucie wartości. Wydaje Ci się, że jesteś gorsza więc tak się czujesz i tak Cie inni widzą. Mieszkańcy wsi też są wartościowymi ludźmi.  Nawet powiem więcej: w mieście jest więcej wieśniaków niż na wsi tongue .
Wiesz ilu sławnych ludzi pochodzi ze wsi (?) i nie mam na myśli np. Martyniuka wink . Np. Stenka.
Jeśli czujesz się źle w domu to wyjdź z niego. Domniemam, ze mieszkasz w mieście więc masz wiele możliwości. Zapisz się do szkoły rodzenia, zawarte tam znajomości są na wiele lat. Ja nadal koleguję się z osobą tam poznaną, a nasze dzieci są już prawie dorosłe. Zapisz się do klubu książki, na wolontariat, jakieś zajęcia w centrum kultury (coś podobnego na pewno jest w mieście). 
A przede wszystkim nie myśl o innych, a zacznij o sobie. Dziecku to tez dobrze zrobi big_smile .
To są początki małżeństwa więc macie prawo nie mieć wspólnych tematów. U mnie też tak było, ale się nie przejmowałam. Teraz jest już inaczej.

4

Dziękuję za odpowiedź..
Niby macie rację, staram się tak żyć, by ich ignorować.
Tak naprawdę to chciałbym im "dopiec",tylko nie wiem jak..
Zapisałam się do szkoły rodzenia i czekam za tel w sprawie terminu. Mam nadzieję że otworzę się bardziej na ludzi.
Rozmowa z innymi ludźmi od jakiegoś czasu kończy sie tym że "oblana jestem zimnym potem".
Ludzi z mojej miejscowości staram się unikać, nie wiem czemu?
Jadąc gdzieś indziej jestem wygadana roześmiana a czasem umiem na kogos nie złe nakrzyczeć..  W Sąsiedztwie zamożni nie lubię koło nich przechodzić.Uwazaja się za nie wiadomo kogo...

5 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2019-05-24 18:27:11)

Tu nie chodzi o ignorowanie, gdyż to oznacza lekceważenie, a to widać i czuć i na 100% pogorszy sytuację. Chodzi o zajęcie się sobą, po prostu... bez myślenia o nich. Zauważ ile razy dziennie myślisz o tym, że się zachowała tak i siak, że była złośliwa, że nie odwiedziła, że coś tam zrobiła lub czegoś nie zrobiła? A ile razy dziennie cieszysz się z tego, ze jesteś szczęśliwą mężatką, że jesteś z dzieckiem zdrowa, że dziś piękna pogoda, że lubisz samą siebie? Tak szczerze... no ile wink ?

Pytanie zasadnicze czy na pewno zależy Ci, aby się mścić? To wywoła konflikty i powiększy przepaść między Wami. Poza tym najlepiej im dogryziesz gdy się właśnie przestaniesz przejmować i zajmiesz się swoim życiem. Gdy zobaczą, ze nie jesteś taka szara wiejska myszka, bo umiesz wyjść do ludzi, z kimś coś osiągać.
Skoro oblewasz się potem to chyba doprowadziłaś się do nerwicy. Chyba żyłaś całymi dniami tymi swoimi kompleksami, co? Czas podjąć techniki relaksacyjne jeszcze zanim zadzwonią do Ciebie. Jest ich sporo na yt. Musisz coś znaleźć by się wyciszyć i nauczyć skupiać na pozytywach.
Unikasz ludzi ze swojej miejscowości, bo się wstydzisz siebie więc i ich. To niskie poczucie wartości.
Koniecznie poczytaj jak sobie je podwyższyć i zacznij nad tym pracować każdego dnia. Masz teraz wiele wolnego czasu, wykorzystaj go dobrze.

6

Masz rację, kocham swojego męża i muszę mieć jakieś relacje z jego rodzina.
Tak dokładnie miałam nie lada zmartwienia ( z ciążą, podejrzenia choroby u dziecka). Zamknęłam się w domu i chyba stąd ta nerwica.Wczesniej tak nie miałam.
A z ludźmi z mojej miejscowości to poczucie niskiej wartości własnej osoby .
Problem od dziecka.Uporalam się z nim, wygląd dał mi tej pewności siebie. A teraz jestem w ciąży, przytyło mi się i znów to samo.
Staram się pilnować wagi..

Dziękuję za słowa otuchy i nie powiem dały mi do myślenia.

7

mandarynk4 napisał/a:

Uporalam się z nim, wygląd dał mi tej pewności siebie. A teraz jestem w ciąży, przytyło mi się i znów to samo.
Staram się pilnować wagi..

Dziękuję za słowa otuchy i nie powiem dały mi do myślenia.

Myślę, ze jednak się nie uporałaś... znaczy nie całkowicie wink . Gdyby tak było, to nie czułabyś się gorsza.
Ciężarna musi przytyć, bo dziecko w niej rośnie. Jak to sobie wyobrażasz... nie tyć i być w ciąży to tak jakby zjeść ciasto i mieć ciastko http://emotikona.pl/emotikony/pic/01icon_lol2.gif.
Nie chcesz za dużo przytyć to o siebie dbaj. Jeśli masz ochotę na słodkie sięgaj po owoce, dużo pij (soków 100% niesłodzonych i wody z cytryną).
Poza tym używaj kremów na rozstępy i w ogóle poczytaj jak dbać o siebie w ciąży, aby nie stracić na urodzie.
Po co wpadać w kompleksy na nowo, skoro można im zapobiegać big_smile .
Jestem przekonana, że jeśli zajmiesz się sobą w sensie w.w. oraz psychicznym (techniki relaksacyjne), a potem zaczniesz chodzić do szkoły rodzenia i poznasz inne matki, to zmienisz swoje nastawienie http://emotikona.pl/emotikony/pic/radosne-sloneczko.gif .
Tak więc do dzieła!

Taka ciekawostka mi jeszcze przyszła na myśl. Pisałaś, że pochodzisz ze wsi z biednej rodziny, a on z miasta i bogatej. Skoro za niego wyszłaś, nie macie rozdzielności majątkowej i mieszkasz teraz w mieście to przecież stałaś się bogatym (lub bogatszym niż przedtem) mieszczuchem. Przepraszam za to określenie, ale jest celowe, aby dogłębnie dotarło wink . No to heloł... ale kompleks biednej ze wsi nie ma podstaw, już nią nie jesteś http://emotikona.pl/emotikony/pic/niewiem.gif .

W razie czego pisz śmiało. Chętnie pomogę, bo kiedyś byłam w podobnej sytuacji i wiem jak się czujesz.

8

mandarynk4 napisał/a:

Relacje w rodzinie męża dla mnie są chore np dwie siostry konkurują ze sobą która lepiej wygląda, o cycki, dzieci pieniadzę. Ich kontakt jest tylko podczas imprez rodzinnych. Podczas mojego ślubu jedna z nich specjalnie się spóżniła wchodząc do kościoła i po powrocie do pracy słyszę "przycmiła cie" Pannę Młodą. Przebierały się po trzy razy. Ja nie mam o czym z nimi rozmawiać.
Nie dawno była sytuacja ze córka jednej z sióstr wychodzi za mąż. Zaproszenie dała mojemu mężowi pod drzwiami, nie wchodząć. Jak ja mam to rozumieć?

Z tego co piszesz, są to dwie płytkie osoby, które w dodatku nie potrafią się zachować, nie mają wyczucia jak ich zachowanie może być odebrane przez innych. Moim zdanie nie wygląda na to, żebyś miała czego żałować, że nie jesteś z nimi w super bliskich kontaktach.

Zajmij się czymś, poczytaj książki albo obejrzyj serial na Netflixie i nie myśl o tym.

One Ci dają jakoś odczuć, że jesteś gorsza od nich, bo pochodzisz ze wsi?

9

mandarynk4 napisał/a:

W pracy dusza towarzystwa, chciało mi się żyć.  Byłam pełnia życia, nie którzy nawet się mnie bali.
Pierwsze miesiące były koszmarem w domu. Teraz zauważyłam ze z nie którymi ludzmi ( tymi bogatszymi) nie umiem rozmawiać, czuję sie w ich towarzystwie gorsza.. jak sobie pomóc?

mandarynk4 napisał/a:

Tak naprawdę to chciałbym im "dopiec",tylko nie wiem jak..
Zapisałam się do szkoły rodzenia i czekam za tel w sprawie terminu. Mam nadzieję że otworzę się bardziej na ludzi.
Rozmowa z innymi ludźmi od jakiegoś czasu kończy sie tym że "oblana jestem zimnym potem".
Ludzi z mojej miejscowości staram się unikać, nie wiem czemu?
Jadąc gdzieś indziej jestem wygadana roześmiana a czasem umiem na kogos nie złe nakrzyczeć.. (...)

Po co chcesz im dopiec i dlaczego tak dużą przyjemność osiągasz z faktu, że ktoś się Ciebie boi lub potrafisz na kogoś nakrzyczeć? Nie uważasz, że to nie jest zdrowe nastawienie i podejście do drugiego człowieka?

Tak naprawdę Twoją główną bolączką nie jest rodzina męża, ale Twoja własna drastycznie niska samoocena, z kolei zachowania takie, jak powyższe, mają na celu odwrócenie od tego uwagi otoczenia. Tym niemniej w ten sposób problemu nie rozwiążesz, będziesz go jedynie maskować.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » dlaczego czuje się gorsza?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024