Posłowie Parlamentu Europejskiego zdecydowali, że od 2021r wejdzie w życie zakaz produkcji plastiku jednorazowego użytku.
Których rzeczy, tak dziś popularnych i często używanych będzie Wam najbardziej brakować?
Posłowie Parlamentu Europejskiego zdecydowali, że od 2021r wejdzie w życie zakaz produkcji plastiku jednorazowego użytku.
Których rzeczy, tak dziś popularnych i często używanych będzie Wam najbardziej brakować?
Na terenie UE produkcja będzie zabroniona i co z tego?? Wszystko to będzie importowane, np. z Chin chyba że również tu będzie zakaz.
Nie widzę tego zupełnie.
Z czego będą słomki do napojów w kawiarniach? Z czego będą jednorazowe kubki na zimne napoje? Z czego będą przykrywki na ciepłe napoje? A kubki do dystrybutorów wody w miejscach publicznych? Przecież w centrum medycznym nie położą szklanek obok czegoś takiego. Bo po pierwsze połowa się potłucze, a po drugie zapewne drugą połowę pozbierają pacjenci.
Nie widzę tego zupełnie.
Z czego będą słomki do napojów w kawiarniach? Z czego będą jednorazowe kubki na zimne napoje? Z czego będą przykrywki na ciepłe napoje? A kubki do dystrybutorów wody w miejscach publicznych? Przecież w centrum medycznym nie położą szklanek obok czegoś takiego. Bo po pierwsze połowa się potłucze, a po drugie zapewne drugą połowę pozbierają pacjenci.
Kubki przecież są też papierowe np. do kawy.
Nie widzę tego zupełnie.
Biodegradowalne jednorazówki z tektury i celulozy. Kubki które się rozłoża po uplywie 6-12 miesiecy.
Lady Loka napisał/a:Nie widzę tego zupełnie.
Z czego będą słomki do napojów w kawiarniach? Z czego będą jednorazowe kubki na zimne napoje? Z czego będą przykrywki na ciepłe napoje? A kubki do dystrybutorów wody w miejscach publicznych? Przecież w centrum medycznym nie położą szklanek obok czegoś takiego. Bo po pierwsze połowa się potłucze, a po drugie zapewne drugą połowę pozbierają pacjenci.Kubki przecież są też papierowe np. do kawy.
zimne napoje zwykle dostaje się w plastiku z półokrągłym wieczkiem i wielkim otworem na słomkę:D
assassin napisał/a:Lady Loka napisał/a:Nie widzę tego zupełnie.
Z czego będą słomki do napojów w kawiarniach? Z czego będą jednorazowe kubki na zimne napoje? Z czego będą przykrywki na ciepłe napoje? A kubki do dystrybutorów wody w miejscach publicznych? Przecież w centrum medycznym nie położą szklanek obok czegoś takiego. Bo po pierwsze połowa się potłucze, a po drugie zapewne drugą połowę pozbierają pacjenci.Kubki przecież są też papierowe np. do kawy.
zimne napoje zwykle dostaje się w plastiku
z półokrągłym wieczkiem i wielkim otworem na słomkę:D
Cóż zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądało. Też tego nie widzę, ale z innych powodów.
Skoro ciepłe napoje można dostać w biodegradowalnym kubku, to pewnie da się z nich pić i zimne napoje.
Mam nadzieję, że z takich materiałów da się również stworzyć słomki do picia i że nie trzeba będzie w tym celu wycinać hektarów bambusów
Ochrona środowiska, naprawa dotychczasowych zniszczeń są dla mnie osobiście bardzo ważne i nawet jeśli będzie mi brakować jednorazowych sztućców, to przyzwyczaję się do życia bez nich
Skoro ciepłe napoje można dostać w biodegradowalnym kubku, to pewnie da się z nich pić i zimne napoje.
Mam nadzieję, że z takich materiałów da się również stworzyć słomki do picia i że nie trzeba będzie w tym celu wycinać hektarów bambusów
Ochrona środowiska, naprawa dotychczasowych zniszczeń są dla mnie osobiście bardzo ważne i nawet jeśli będzie mi brakować jednorazowych sztućców, to przyzwyczaję się do życia bez nich
Ja się zastanawiam co będzie np. właśnie zamiast sztućców plastikowych w foodtruckach
U mnie w pracy jest zniżka jak w bistro na wynos bierze się do własnego pojemnika i dużo ludzi tak robi. Ale nie wyobrażam sobie nosić sztućców w torebce.
Ja się zastanawiam co będzie np. właśnie zamiast sztućców plastikowych w foodtruckach
U mnie w pracy jest zniżka jak w bistro na wynos bierze się do własnego pojemnikai dużo ludzi tak robi. Ale nie wyobrażam sobie nosić sztućców w torebce.
Dokładnie o tym myślałam pisząc to i jeszcze trochę o tym, że w przypadku jogurtów, albo przekąsek do szkoły mojej córki, obecnie mamy stan małych łyżeczek:
szkoła - jakieś 30
dom - 4
Lady Loka napisał/a:Nie widzę tego zupełnie.
No niekoniecznie... Papier jest powlekany cienką folią, aby nie przeciekał. Może być co prawda powlekany folią biodegradowalną i wówczas wszystko ok, np jak polska firma coffee-service , ważne jednak, aby taki odpad wyrzucić do odpadów bio
W Polsce są już producenci słomek produkujący z certyfikowanych materiałów biodegradowalnych.
Ale nie wyobrażam sobie nosić sztućców w torebce.
A wiesz, że są już plastikowe sztućce wielorazowego użytku? Sama czegoś takiego używam i dla mnie jest to bardzo wygodne. Tym bardziej, że te jednorazowe nie są zbyt dobrej jakości i często zdarza mi się je łamać.
Mam podobne podejście - nie widzę problemu, by zrezygnować z plastikowych jednorazowych sztućców, naczyń czy rurek do napojów. Prawdę mówiąc ja ich od dawna niemal nie używam.
A wiesz, że są już plastikowe sztućce wielorazowego użytku? Sama czegoś takiego używam i dla mnie jest to bardzo wygodne. Tym bardziej, że te jednorazowe nie są zbyt dobrej jakości i często zdarza mi się je łamać.
Mój syn już od jakiegoś czasu zabiera ze sobą na uczelnię lunchbox ze sztućcami znajdującymi się pod pokrywką. To bardzo wygodne, a przy okazji ekologiczne rozwiązanie.
Ostatnio byłam w hotelu we Włoszech i zaskoczyła mnie w pokoju "kupa" ręczników - do kąpieli, do rąk, do higieny intymnej, do nóg, itd, do tego oczywiście mega rozbudowany zestaw jednorazówek - mikro szamponik, mikro mydełko w płynie, w kostce, siateczka na głowę w pudełeczku, patyczki do uszu w pudełeczku, małą gąbeczka oczywiście opakowana, itp. W Polsce już nieco się to zmieniło, jest wiele hoteli, gdzie nie wymienia się codziennie ręczników, stosuje się dozowniki do mydła, zmienia się podejście, co nie zmniejsza jakość usług.
Podobnie było z torebkami plastikowymi - teraz coraz więcej osób nosi ze sobą torby na zakupy.
Z jednorazówkami w restauracjach będzie tak samo, pojawią się/rozwiną działalność firmy, które będą dostarczać alternatywne produkty.
Myślę, że jest to dobry kierunek.
16 2020-07-27 13:18:17 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2020-07-27 16:44:16)
ja nigdy nie uzywałem plastiku każdy produkt można zamienić ekologicznymi odpowiednikami np z strony pitu pitu.
Ostatnio stwierdziłam, że jednak słomki powinny być plastikowe. Ekologia w McDonaldzie: szejk w plastikowym kubku, z plastikową pokrywką, ale słomka papierowa. Która w połowie spożywania deseru staje się rozmiękła i picie przez nią wymaga sporego wysiłku.
Ostatnio stwierdziłam, że jednak słomki powinny być plastikowe. Ekologia w McDonaldzie: szejk w plastikowym kubku, z plastikową pokrywką, ale słomka papierowa. Która w połowie spożywania deseru staje się rozmiękła i picie przez nią wymaga sporego wysiłku.
Pytanie czy w ogóle słomki osobom bez schorzeń kwalifikujących do picia przez słomkę są potrzebne. Bo dla mnie słomka to po prostu w olbrzymim stopniu niepotrzebny gadżet, który ludzie bezmyślnie używają, bo tak, bez większej logiki
Jak bardzo mnie cieszy fakt, że zostanie to wprowadzone i w sumie nie ma czegoś czego będzie mi brakować
W mojej pracy używam jednorazowych aplikatorów do błyszczyków i pomadek w płynie, oraz jednorazówek do mascar. Muszę poszukać jak to ma być rozwiązane bo sobie nie wyobrażam wkładać szczoteczki do mascary po jednej klientce i aplikować tą samą szczoteczką kolejną porcję mascary na kolejnej klientce. O ile błyszczyki i pomadki w płynie mogę wyjąć na szpatułkę i użyć pędzelka, o tyle tusze do rzęs w ten sposób się nie sprawdzą.
Prawidłowa segregacja śmieci.
Odzyskiwanie odpadów " drugie życie".
Np: Można robić grubszy plastik z butelek. I ich segregacja. Maszyny segregujące przy sklepach spożywczych. W Czechach, Niemczech i pewnie wielu innych krajach to działa. A u nas nie. Szkoda.
Tych śmieci jest niestety coraz więcej.
Chiny zalewają nas tym plastikiem. Bo tańszy.
Wszystko takie jednorazowe teraz i do kosza.