Nie lubie wystąpień publicznych, czuję, że będe miała z tym spory problem na studiach. Czy na każdej uczelni wykładowcy zadają takie zadania?
Może zdarzyły się u was takie przypadki, że ktoś nie udzielał sie publicznie?
Zależy na jakich studiach, na jakim kierunku. Na jaki kierunek idziesz? Większość ludzi boi się wystąpień publicznych, ale pamiętajmy, że można się do nich bardzo dobrze przygotować.
My tam sie zawsze cieszylismy jak zamiast egzaminu mielismy przygotowac na zaliczenie krotka prezentacje.
Ja byłam na 3 kierunkach studiów i na każdych zdarzały się jakieś prezentacje i nie było opcji, żeby się z tego wymigać
Ale na pocieszenie powiem Ci, że oprócz wykładowcy zazwyczaj inni ludzie nie za bardzo interesowali się tym, co jest teraz prezentowane więc nie ma się czym stresować.
Raczej rzadko lub wcale. Jak już to najczęściej w grupkach. Jaki kierunek?
Prezentacje są good, wpisujesz mało na slajd, a resztę mówisz z główki. I już jesteś lepsza/lepszy niż 95% grupy .
Skończyłam studia wiele lat temu, teraz kończę kolejny kierunek, za każdym razem były prezentacje. Na pierwszych studiach przeważnie były prezentacje indywidualne, teraz przeważnie prezentuje się grupą, więc jedna osoba mówi, reszta przygotowuje materiały. Większość woli tą formę zaliczenia niż egzamin, to jest do przejścia, jedni denerwują się mniej inni bardziej i nikt nie robi afery jeśli komuś prezentacja idzie gorzej. Nie przejmuj się tym.