Ojciec chce przepisać dom tylko na brata -Nic mi się nie należy? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Ojciec chce przepisać dom tylko na brata -Nic mi się nie należy?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 35 ]

1 Ostatnio edytowany przez Olinka (2018-09-23 23:22:10)

Temat: Ojciec chce przepisać dom tylko na brata -Nic mi się nie należy?

Mieszkamy we trójkę w domu jednorodzinnym, ojciec postanowił że dom przepisze na brata.. Jako że nie mam dobrych kontaktów z bratem to jest mu to na rękę powiedział że jak dom będzie na niego to mnie "[wulgaryzm]". A w przyszłości nie będę mogła tu mieszkać tylko pójdę pod most. Zastanawia mnie czy jest to zgodne z prawem ? Bo w końcu wychowalam się tu od narodzin, i tak na pstryknięcie ręki brat może mnie wyrzucić? Nie spłacając mnie? Dostawiając z niczym? On jest świecie przekonany, że mi się nic nie należy..Co prawda teraz brat remontuje cały dom i koszty on pokrywa.. Twierdzi,że skoro sie nie dokładam do remontu to całość należy do niego jedynie mój pokój został.. Ale jak to wygląda w rzeczywistości? Proszę o odpowiedzi?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ojciec chce przepisać dom tylko na brata -Nic mi się nie należy?

przykre, ale wydaje się, że tak.

Twój ojciec jako właściciel może dysponować dowolnie majątkiem, może przepisać dom nawet na bezdomnego. I tak jak nie masz żadnych praw do domu sąsiada, tak samo do własności brata, o ile nie będziesz miała aktu notarialnego, nie będziesz wpisana w księgę wieczystą. Możesz rozmawiać z ojcem, by zabezpieczył cię, by np. w umowie darowizny wpisał, że brat musi spłacić cię, albo przepisał jako współwłasność was obojgu. To że wychowałaś się w tym miejscu nie daje ci jakiś specjalnych praw (czasem są jakieś wyjątki w stylu, że nie można chyba wywalić matki z małymi dziećmi)

3

Technicznie powinien Cię spłacić. Tylko nie wiem czy to nie działa bardziej przy testamentach. Jeżeli nie byłabyś ujęta w testamencie, można ten testament podważyć.

Ja bym na Twoim miejscu rozmawiała z ojcem, nie z bratem.
Bo skoro brat dom sam remontuje, to ja się wcale nie dziwię, że Cię tam nie chce. Nie dokładasz tylko mieszkasz.
Natomiast ojciec powinien pomóc Ci w zakupie mieszkania dla siebie.

4

Kropka0 napisał/a:

Mieszkamy we trójkę w domu jednorodzinnym, ojciec postanowił że dom przepisze na brata.. Jako że nie mam dobrych kontaktów z bratem to jest mu to na rękę powiedział że jak dom będzie na niego to mnie "[wulgaryzm]". A w przyszłości nie będę mogła tu mieszkać tylko pójdę pod most. Zastanawia mnie czy jest to zgodne z prawem ? Bo w końcu wychowalam się tu od narodzin, i tak na pstryknięcie ręki brat może mnie wyrzucić? Nie spłacając mnie? Dostawiając z niczym? On jest świecie przekonany, że mi się nic nie należy..Co prawda teraz brat remontuje cały dom i koszty on pokrywa.. Twierdzi,że skoro sie nie dokładam do remontu to całość należy do niego jedynie mój pokój został.. Ale jak to wygląda w rzeczywistości? Proszę o odpowiedzi?

Nawet jesli ojciec przepisze dom na brata, będziesz miała prawo do tzw; "zachowku".  Przysługuje wówczas, gdy osoba uprawniona nie otrzymała należnej jej części majątku spadkowego czy to w drodze dziedziczenia, czy to w postaci zapisu, czy też poprzez uczynioną przez spadkodawcę i zaliczaną do spadku darowiznę.

Możesz starcić prawo do zachowku w sytuacji gdy ojciec w testamencie cię wydziedziczy, podając ważny powód, np. podając że nie jestes godna dziedziczenia po nim. Jednak są to wyjątkowo rzadkie przypadki, bo wtedy jakby w ogóle się ciebie wyrzeka jako córki.

Na twoim miejscu zasięgnęłabym porady prawnika  specjalizującego się w tym temacie.

5 Ostatnio edytowany przez Olinka (2018-09-23 23:24:22)

Nie mogą ją "[wulgaryzm]" o ile jest tam zameldowana.

6 Ostatnio edytowany przez Olinka (2018-09-23 23:24:10)

Sheisbad napisał/a:

Nie mogą ją "[wulgaryzm]" o ile jest tam zameldowana.

Pewnie, że nie mogą "[wulgaryzm]", ale mogą uprzykrzyć życie, a w momencie gdy nie będzie miała prawa do mieszkania w tym domu, naliczyć np. czynsz.

Poza tym, istnieje sporo sposobów  aby się jej z tego domu pozbyć mimo posiadanego przez nią meldunku, dlatego już dziś, nie czekajac na dalszy ciąg wypadków autorka powinna zasięgnąć porady prawnika.

Swoją drogą, zaczęłabym od rozmowy z ojcem, aby dowiedzieć się, dlaczego podjął takie ustalenia, niesprawiedliwe dla jedynej w końcu córki. Może warto popracować nad powodami jego decyzji, czasem tak niewiele trzeba.

7

Meldunek niczego nie zmienia w wywalaniu niechcianych lokatorów.
Meldunek to fikcja wink

8

Salomonka napisał/a:
Kropka0 napisał/a:

Nawet jesli ojciec przepisze dom na brata, będziesz miała prawo do tzw; "zachowku".  Przysługuje wówczas, gdy osoba uprawniona nie otrzymała należnej jej części majątku spadkowego czy to w drodze dziedziczenia, czy to w postaci zapisu, czy też poprzez uczynioną przez spadkodawcę i zaliczaną do spadku darowiznę.

Możesz starcić prawo do zachowku w sytuacji gdy ojciec w testamencie cię wydziedziczy, podając ważny powód, np. podając że nie jestes godna dziedziczenia po nim. Jednak są to wyjątkowo rzadkie przypadki, bo wtedy jakby w ogóle się ciebie wyrzeka jako córki.

Na twoim miejscu zasięgnęłabym porady prawnika  specjalizującego się w tym temacie.

Zachowek jest w przypadku śmierci ojca i dziedziczenia testamentowego, a nie darowizny za życia.

9

Jacenty89 napisał/a:
Salomonka napisał/a:
Kropka0 napisał/a:

Zachowek jest w przypadku śmierci ojca i dziedziczenia testamentowego, a nie darowizny za życia.

Mylisz się Jacenty.

10

Prawda jest taka, że dom należy do ojca, Tobie nie należy się nic, a fakt meldunku niczego nie zmienia.

11 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2018-09-24 11:01:29)

Cyngli napisał/a:

Prawda jest taka, że dom należy do ojca, Tobie nie należy się nic, a fakt meldunku niczego nie zmienia.

Cyngli, pobożne życzenia zazwyczaj nie zmieniają rzeczywistości, a tym bardziej prawa. Fakt jest taki, że ojciec może przepisac dom komu chce, ale żeby po jego smierci obdarowany nie płacił zachowku, ojciec musi wydziedziczyć córkę sądownie, bądź  pisząc testament notarialny.

O meldunku było już wyżej napisane, że niczego nie zmienia, choć może sporo "namieszać". Nie chce mi sie teraz "wywlekac" wszystkich szczegółow, ale kłaniają się tutaj sprzeczności i niedopowiedzenia w polskim prawie. Gdyby tak łatwo można było każdego i  z każdego miejsca "wywalić" na bruk, to nie byłoby dziś wielu sytuacji, w których zwyczajny wynajmujący mieszkanie, nie może się pozbyć lokatora.

Wracajac do tematu; Jeśli ojciec autorki dom przepisze w testamencie lub w umowie darowizny tylko synowi, to po jego śmierci należy się jej zachowek. Chyba, że ojciec ją wydziedziczy, jako niegodną dziedziczenia po nim.
W tym wypadku należaloby się zastanowić, co takiego się dzieje, że ojciec ma taki "pomysł" i być może pewne sprawy z nim wyjaśnić i uregulować jeszcze za jego życia, a tym bardziej przed podjęciem przez niego takich kroków. Czasem niewiele trzeba, żeby rodzina się pogodziła, nawet jesli nieporozumienia i waśnie narosły latami.

Jest jeszcze kwestia tutaj nieporuszona; Matka autorki. Jeżeli nie żyje, a była z ojcem we wsólności majatkowej, to chociażby z tego powodu już autorka ma prawo do części domu.

12

Wyrzucić jej nie mogą, dopóki jest zameldowana.
Ale eksmisję załatwić mogą, zacząć zaliczać opłaty, mają duże pole do działania.

To, że jesteś zameldowana pod danym adresem nie oznacza, że masz jakiekolwiek prawa do budynku.

O zachówku się nie wypowiadam, bo nie wiem, jak to funkcjonuje, ale coś mi się wydaje, że jak ojciec zapisze dom na syna, to Autorce się żaden zachówek nie będzie należał.

13

Cyngli napisał/a:

Wyrzucić jej nie mogą, dopóki jest zameldowana.
Ale eksmisję załatwić mogą, zacząć zaliczać opłaty, mają duże pole do działania.

To, że jesteś zameldowana pod danym adresem nie oznacza, że masz jakiekolwiek prawa do budynku.

O zachówku się nie wypowiadam, bo nie wiem, jak to funkcjonuje, ale coś mi się wydaje, że jak ojciec zapisze dom na syna, to Autorce się żaden zachówek nie będzie należał.

O oplatach i czynszu pisałam wcześniej. Reszty nie będę powtarzać.

14

Salomonka napisał/a:

Fakt jest taki, że ojciec może przepisac dom komu chce, ale żeby po jego smierci obdarowany nie płacił zachowku, ojciec musi wydziedziczyć córkę sądownie, bądź  pisząc testament notarialny.

Ale z czego jest ten zachówek? z nie istniejącego majątku? A jeśli ojciec dom formalnie odda bezdomnemu, to kto będzie płacił ten zachówek, bezdomny, brat, czy może jeszcze ktoś?

Jeśli ojciec przepisze formalnie dom na brata, to dom będzie prywatnym majątkiem brata, a ojciec w chwili śmierci będzie miał drobny majątek osobisty i ten jego "majątek" jeśli przejmie go brat, będzie stanowił bazę do wypłaty zachówku. Mylę się?

15

Averyl napisał/a:
Salomonka napisał/a:

Fakt jest taki, że ojciec może przepisac dom komu chce, ale żeby po jego smierci obdarowany nie płacił zachowku, ojciec musi wydziedziczyć córkę sądownie, bądź  pisząc testament notarialny.

Ale z czego jest ten zachówek? z nie istniejącego majątku? A jeśli ojciec dom formalnie odda bezdomnemu, to kto będzie płacił ten zachówek, bezdomny, brat, czy może jeszcze ktoś?

Jeśli ojciec przepisze formalnie dom na brata, to dom będzie prywatnym majątkiem brata, a ojciec w chwili śmierci będzie miał drobny majątek osobisty i ten jego "majątek" jeśli przejmie go brat, będzie stanowił bazę do wypłaty zachówku. Mylę się?

Tak, mylisz się. Najbliższej rodzinie spadkodawcy należy się zachowek, jeżeli zostali pominięci w testamencie lub w darowiznach zrealizowanych przed jego śmiercią. Spory sądowe dotyczące zachowku zdarzają się niezwykle często, własnie z powodu nieznajomości prawa i branie wszystkiego "na chłopski rozum".

16

zachowek się należy, nawet gdy ojciec przepisal dom na brata.
"Instytucja zachowku ma na celu ochronę interesów osób najbliższych dla spadkodawcy. Zachowek ma chronić członków najbliższej rodziny spadkodawcy przed niekorzystnymi rozporządzeniami majątkiem dokonanymi przez spadkodawcę w testamencie bądź też w formie poczynionych za życia darowizn"

17

Nie wiedziałem że darowizny też. Dzięki za info smile smile

18 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2018-09-24 12:41:58)

Ale wystarczy, że ojciec formalnie sprzeda pełnoletniemu synowi dom, bo ma takie prawo - i już mowy o zachowku nie będzie.

Z tym, że faktycznie nie wiadomo, jak wygląda sprawa własności tutaj. Co się stało z matką, czy to była też jej własność itd.

A tak na marginesie, droga Autorko - może chociaż pomogłabyś fizycznie przy tym remoncie, który finansuje brat, jeśli na wsparcie finansowe Cię nie stać, a mieszkasz i korzystasz? Może wtedy nie trzeba by było w ogóle tego tematu na forum zakładać... nie jest to jakoś szczególnie dziwne, że ojciec chce dać dom komuś, kto o niego dba...

19

jest prostszy sposób niż sprzedaż -  umowa dozywocia smile

20

@Adiaphora -- na czym to polega?   Coś w stylu "Syn płaci ojcu co miesiąc 2 tys zł, a po śmierci dom staje się własnośćią syna" -- coś jakby ten syn na raty kupił dom?

21

Gary napisał/a:

@Adiaphora -- na czym to polega?   Coś w stylu "Syn płaci ojcu co miesiąc 2 tys zł, a po śmierci dom staje się własnośćią syna" -- coś jakby ten syn na raty kupił dom?

Syn dostaje dom, a za to opiekuje się dożywotnio mieszkającym tam ojcem. Gdyby ojcu brakło np. pieniędzy na leki, to syn powinien mu pomóc finansowo.

Ale nie są to raty, bo nikt nikomu nic za to nie płaci.

22

santapietruszka napisał/a:

A tak na marginesie, droga Autorko - może chociaż pomogłabyś fizycznie przy tym remoncie, który finansuje brat, jeśli na wsparcie finansowe Cię nie stać, a mieszkasz i korzystasz? Może wtedy nie trzeba by było w ogóle tego tematu na forum zakładać... nie jest to jakoś szczególnie dziwne, że ojciec chce dać dom komuś, kto o niego dba...

Nie wiadomo co było pierwsze; Konflikt z bratem i pewnie i z ojcem, czy niepartycypowanie autorki w wydatkach na remont domu. Ja w sumie też nie łożyłabym na dom z którego chce się mnie pozbyć w każdy możliwy sposób.
Co się takiego stało, że ojciec podjął taką w sumie krzywdzącą dla autorki decyzję? Może być, że jest zmanipulowany przez syna a brata autorki, a może być że u zarzewia konfliktu tkwi gdzieś faktyczna wina autorki. Czasami wystarczy wyciągnąć rękę na zgodę i zapomnieć o urazach, w końcu to najbliższa rodzina.

Jeśli jednak ojciec będzie nieprzejednany i zrobi wszystko, aby autorka w żaden sposób nie odniosła korzyści z tego domu, łącznie z wydziedziczeniem jej w testamencie (co automatycznie pozbawia ją prawa do zachowku i sprawa załatwiona), to chyba pozostaje tylko pogodzić się z decyzją ojca i zadumać nad sobą.

23

Przerabiałam ten temat. Mój prawnik twierdzi, że umowa na dożywocie nie gwarantuje w 100% ochrony przed zachowkiem. Jego kolega po fachu miał przypadek gdy sąd nakazał spłacić druga stronę, mimo umowy o dożywcie. Podobno w ustawie nie jest nigdzie napisane, że to zwalnia od zachowku, choć krążą takie nieoficjalne pogłoski. Skoro ustawa jasno tego nie precyzuje, można to podważyć.

24

A wydziedziczenie? Można zrobić bo ojciec ma takie widzi-mi-się?

25

Zgodnie z Kodeksem cywilnym spadkodawca może pozbawić dziecko, wnuka, prawnuka, małżonka i rodziców zachowku. Dziecko można wydziedziczyć, gdy:

1. umyślnie popełniło przestępstwo przeciwko życiu, zdrowiu albo wolności spadkodawcy lub jednej z najbliższych spadkodawcy osób;
2.  dopuściło się rażącej obrazy czci spadkodawcy lub jednej z najbliższych spadkodawcy osób;
3. nie dopełnia obowiązków rodzinnych wobec spadkodawcy, przy czym nie dopełnienie ich musi mieć charakter uporczywy;
4. postępuje w sposób sprzeczny z zasadami współżycia społecznego wbrew spadkodawcy (także musi mieć to charakter uporczywy).

Spadkodawca, aby skutecznie wydziedziczyć dziecko powinien w testamencie zapisać przyczynę wydziedziczenia.

Jesli ojciec ma powody, by wydziedziczyc autorkę, to "pozamiatane". Jesli jednak będzie to jego "widzi mi się" nie mające poparcia w faktach, to oczywiście sąd zasądzi zapłatę zachowku.

Dlatego tak ważne jest, co jest przyczyną nieporozumień autorki z ojcem. Jednak autorka się chyba wycofała z tematu i sprawa pozostaje niejasna.

26

tajemnicza75 napisał/a:

Przerabiałam ten temat. Mój prawnik twierdzi, że umowa na dożywocie nie gwarantuje w 100% ochrony przed zachowkiem. Jego kolega po fachu miał przypadek gdy sąd nakazał spłacić druga stronę, mimo umowy o dożywcie. Podobno w ustawie nie jest nigdzie napisane, że to zwalnia od zachowku, choć krążą takie nieoficjalne pogłoski. Skoro ustawa jasno tego nie precyzuje, można to podważyć.

rodzeństwo musi się zrzec zachowku nawet w przypadku "umowy na dożywocie", poza tym gdy jedno z dzieci dostaje dom/ majątek za opiekę nad rodzicem to musi pokrywać koszty leczenia, leków, jedzenia rodzica, oraz opłacać rachunki.

a co do wydziedziczenia to nie jest prosta sprawa można wydziedziczyć członka rodziny, który po nas dziedziczy "z urzędu" dziecko, mąż, żona, ale takie wydziedziczenie po pierwsze polega na tym, ze w testamencie wydziedziczający pisze dom przepisuję na córkę, syna wydziedziczam bo nie utrzymywał ze mną kontaktu, działał na moją niekorzyść itp. ogólnie wydziedziczyć można z konkretnego powodu np braku opieki, braku utrzymywaniu kontaktu od wielu lat, gdy przykładowo syn dopuścił się przestępstwa, w którym ojciec był pokrzywdzonym to też ojciec może go wydziedziczyć. Ale w wielu przypadkach powody wydziedziczenia sa podważane.

27

Nirvanko nie przesadzajmy. Starszy człowiek ma emeryturę
Nie trzeba mu płacić rachunków.
U mnie taka sytuacja jest z obiema babciami. Jedna mieszka z nami, rachunki sa osobno, jedzenie kupuje sobie sama, ale wiadomo, ze jak jedziemy na wielkie zakupy to pytamy, czy czegos nie potrzebuje. Gdyby jej brakowalo to bysmy dali bez pytania.
Do lekarza wozimy, do kosciola wozimy, dom jej ogarniamy jak sama nie da rady.

Ale na terenie przychodni mialam babke, ktora za dozywocie dala dziecku dom i uwazala, ze w takim razie moze cala swoja emeryture dac drugiemu dziecku, bo pierwsze musi ją utrzymywać. Otoz okazalo sie, ze wcale nie musi. Co wiecej, ani opieka spoleczna ani policja nie moze takiej opieki wymusic.

28 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2018-09-24 18:18:29)

Zgodnie z Kodeksem cywilnym, nabywca nieruchomości w zamian za przeniesienie na niego prawa własności powinien:

przyjąć dożywotnika jako domownika,
    dostarczać dożywotnikowi wyżywienia, ubrania, mieszkania, światła, opału,
    zapewnić dożywotnikowi pomoc i pielegnowanie w chorobie,
    sprawić dożywotnikowi własnym kosztem pogrzeb odpowiadający zwyczajom miejscowym.

Oczywiście zakres obowiązków nabywcy wobec dożywotnika może być rozszerzony lub zawężony. Decyduje tu treść umowy dożywocia.

Przy czym musi to być spisane w formie aktu notarialnego, a nie że ktoś sobie tylko powie, że "dał synowi dom za dożywocie".

29

Salomonka napisał/a:
Jacenty89 napisał/a:
Salomonka napisał/a:

Mylisz się Jacenty.

Ujalem to nieprycyzyjnie. Autorce będzie się należał zachowek ale dopiero po śmierci ojca, więc od momentu przepisania na brata do momentu śmierci ojca jest z niczym.

30

Lady Loka napisał/a:

Nirvanko nie przesadzajmy. Starszy człowiek ma emeryturę
Nie trzeba mu płacić rachunków.
U mnie taka sytuacja jest z obiema babciami. Jedna mieszka z nami, rachunki sa osobno, jedzenie kupuje sobie sama, ale wiadomo, ze jak jedziemy na wielkie zakupy to pytamy, czy czegos nie potrzebuje. Gdyby jej brakowalo to bysmy dali bez pytania.
Do lekarza wozimy, do kosciola wozimy, dom jej ogarniamy jak sama nie da rady.

Ale na terenie przychodni mialam babke, ktora za dozywocie dala dziecku dom i uwazala, ze w takim razie moze cala swoja emeryture dac drugiemu dziecku, bo pierwsze musi ją utrzymywać. Otoz okazalo sie, ze wcale nie musi. Co wiecej, ani opieka spoleczna ani policja nie moze takiej opieki wymusic.

nie będę powielać tego co napisała santa, ale własnie o ten zapis przez nią cytowany mi chodziło, wiem , ze tak jest bo u mnie w rodzinie była analogiczna sytuacja, dziadkowie przepisali dom na dwóch synów w zamian za dożywotnią opiekę i mieszkanie w w/w domu, jednocześnie pozostałe dzieci zrzekły się jakichkolwiek praw do domu, także zrezygnowały z zachowka. oczywiście tak, jak napisała santa, sporządzono akt notarialny

31

Nirvanka, a jak sytuacja majątkowa skończyła się u Ciebie?

32

sosenek napisał/a:

Nirvanka, a jak sytuacja majątkowa skończyła się u Ciebie?

u mnie w sensie u moich dziadków? syn który miał zostać i opiekować się swoją mamą- moją babcią, wypiął się na wszystkich i wyjechał ze swoją żoną i dziećmi do miasta rodzinnego żony, babcia mimo 80lat jest całkiem sprawna, a w razie potrzeby pomaga jej jej córka- kora mieszka można powiedzieć "przez ścianę" no i wnuki. rodzeństwo ma wąty, ze wujek się nie zajmuje babcią, ale absolutnie nie mają problemu z tym, że wszystko zostało przepisane na niego i część domu na drugiego z braci.

33

dzięki za odpowiedź, dziwię się, że w takiej sytuacji babcia nie chce dokonać zmian w testamencie smile

34

sosenek napisał/a:

dzięki za odpowiedź, dziwię się, że w takiej sytuacji babcia nie chce dokonać zmian w testamencie smile

wiesz moja rodzina jest specyficzna, na serio u mnie jest jeden za wszystkich, wszyscy za jednego. Jak nawet jeden się wypnie - uważamy, ze to kwestia jego żony (kiedyś o niej pisałam- leń permanentny) to kiedyś pewnie pójdzie po rozum do głowy. Jak jedna osoba ma problem to jest zjazd rodzinny i dyskusja jak sytuacji zaradzić. Obecnie stanęło na tym, że kto może ten pomaga, babcia ma 13 wnucząt przedział wiekowy 41-7 lat i 15 prawnucząt- przedział wiekowy 16 lat- 3 miesiące. no i 6 dzieci, poza tym opiekowała sie swoją siostrzenicą od jej urodzenia, ona teraz ma 40 lat i też razem z dziećmi swoimi pomaga babci.
No a kwestia "majątku" "pieniędzy" u nas w rodzinie jest drugoplanowa, w ogóle nie jesteśmy rodziną materialistycznie podchodzącą do życia, wiemy, że nikt nas jadących na wakacje z domu rodzinnego nie wyrzuci. Po prostu taka rodzina, nawet ów wujek pantoflarz i jego żona zawsze wszystkich zapraszali, chociaz zaproszenia w naszej rodzinie nie istnieja, jak ma się ochote to sie jedzie i już. Zaproszenia są po to by przyspieszyć przyjazd. Oczywiście w rodzinie jest jedna choleryczka- no ok dwie, moja chrzestna no i ja bo mam charakter po niej i w sumie od czasu do czasu ona podnosi temat, że jakto tak, że x powinien zostać wydziedziczony, ona może się mamą zajmować i nie chce nic dla siebie itp. w sumie jedyne osoby, które mogłyby zrobic z tym porządek to ona i ja- ale ona ma słomiany zapał jak to choleryczka, a ja nie chce się mieszać za bardzo bo nie utrzymuję ścisłych relacji z rodziną, nie chce wchodzić między ich ustalenia jako kolejne pokolenie. Po prostu każdy z nas ma swoje życie, żadnych majątków nie chce, a pomagać będziemy zawsze jak tylko będzie taka potrzeba.

35

Twój ojciec, musiałby Cię wydziedziczyć, wówczas nie będzie Ci należeć żadna część spadkowa.Jeśli jednak nie doszło do tego, należy Ci się zachowek.

Posty [ 35 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Ojciec chce przepisać dom tylko na brata -Nic mi się nie należy?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024