Unieważnienie ślubu kościelnego - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Unieważnienie ślubu kościelnego

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Unieważnienie ślubu kościelnego

Witam jestem tutaj nowa.... Nie wiem gdzie mogę znaleźć odpowiedź na temat dość trudny no i nie przyjemny.... Jestem po rozwodzie cywilnym już od 2 lat z mężem nie mieliśmy dzieci rozstalismy się w sumie w porozumieniu rozwód odbył się bez orzekania o winie... Sprawa druga o unieważnienie małżeństwa kościelnego jest w toku dostałam ostatnio zawiadomienie o przesłuchaniu ok. Ale mam jedno pytanie może ktoś akurat miał taką sytuację mój były mąż ma drugi ślub cywilny z inną kobieta czy taki argument może pomóc w dostaniu rozwodu kościelnego? Bądź przynajmniej sprawa potoczy się w krótszym czasie? Bo przecież on ma nową żonę żyje z nią mieszka itd nie ma szans abyśmy do siebie wrócili... Czy Księża którzy udzielają tych unieważnien nie biorą tego pod uwagę?
Pozdrawiam i czekam na jakąś poradę

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Unieważnienie ślubu kościelnego

Po pierwsze to nie unieważnienie, a stwierdzenie nieważności zawarcia małżeństwa (czyli w momencie zawarcia)  czyli aktualne sprawy nie mają większego znaczenia. Po drugie to nie księża tylko sąd biskupi. Po trzecie ślub cywilny dla Kościoła nie istnieje.

3

Nie ma czegoś takiego jak rozwód kościelny.
Żeby unieważnić małżrństwo musisz wykazać, że w momencie jego zawarcia występowały poważne przeszkody. To, w jakim związku Twój były mąż jest teraz niczego nie zmienia.

4 Ostatnio edytowany przez Secondo1 (2018-09-19 17:46:47)

Jak przedmówcy pisali dla sądu biskupiego jest istotne to co było w trakcie ślubowania, a może wskazywać na nieważnie zawarte małżeństwo .
Nieważne bo ślubowanie było wymuszone - siła , wpływem innych osób , oszustwem lub wypowiedziane przez kogoś kto nie rozumiał znaczenia słów  ślubowania lub nie zamierzał go wypełnić.

Jeżeli np. maz zamieszkał , wziął slub cywilny z kobieta z która miał romans w czasie kiedy mieliście slub - to będzie to istotne.
Jeżeli poznała ta kobietę po ślubie -  niezależnie przed czy po rozwodzie, to dla sądu biskupiego nie będzie to miało znaczenia.

5

Wątpię, żeby dla biskupów romans w czasie ślubu coś zmieniał.
Fakt, jest to oznaka braku dojrzałości, ale mogła się pojawić już po ślubie, a nie przed jego zawarciem. A chodzi tylko o to, co było przed i przy przysiędze. Jeżeli masz dobry kontakt z byłym mężem, to może dacie radę się dogadać? W praktyce podobno przy wspólnej wersji małżonków ciężko jest dojść do tego, czy jest ona prawdziwa czy nie. Możecie powiedzieć, że on był niedojrzały do małżeństwa, albo coś w tym stylu.

6

Lady Loka napisał/a:

Jeżeli masz dobry kontakt z byłym mężem, to może dacie radę się dogadać? W praktyce podobno przy wspólnej wersji małżonków ciężko jest dojść do tego, czy jest ona prawdziwa czy nie

Bardzo ładne. A kłamstwo, w dodatku takiego kalibru, oraz namawianie do kłamstwa to przypadkiem nie jest ciężki grzech?

7 Ostatnio edytowany przez Lady Loka (2018-09-19 18:32:55)

Adria napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Jeżeli masz dobry kontakt z byłym mężem, to może dacie radę się dogadać? W praktyce podobno przy wspólnej wersji małżonków ciężko jest dojść do tego, czy jest ona prawdziwa czy nie

Bardzo ładne. A kłamstwo, w dodatku takiego kalibru, oraz namawianie do kłamstwa to przypadkiem nie jest ciężki grzech?

Nie wiem i generalnie mało mnie to interesuje.
Nie mam pojęcia nawet czy taki sposób zadziała, ale ktoś tu kiedyś o tym pisał w innym temacie. Osobiście nie uznałabym tego jako namawianie do kłamstwa. Zresztą przy rozwodzie cywilnym też najlepiej się dogadać zamiast obrzucać błotem i przeciągać w nieskończoność procedury.

8

Lady Loka napisał/a:

W praktyce podobno przy wspólnej wersji małżonków ciężko jest dojść do tego, czy jest ona prawdziwa czy nie. Możecie powiedzieć, że on był niedojrzały do małżeństwa, albo coś w tym stylu.

Niby można i tak, ale gubi mi się tu cała idea występowania o unieważnienie małżeństwa, które zawierało się przed Bogiem. Moim zdaniem wszystko co związane jest z wiarą zahacza o wewnętrzne przekonania i rozgrywa się we własnym sumieniu. Zatem jaki sens ma staranie się o unieważnienie sakramentu, a w przyszłości składanie nowej przysięgi, jeśli na dobrą sprawę oparte byłoby to na kłamstwie?

9

Olinka napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

W praktyce podobno przy wspólnej wersji małżonków ciężko jest dojść do tego, czy jest ona prawdziwa czy nie. Możecie powiedzieć, że on był niedojrzały do małżeństwa, albo coś w tym stylu.

Niby można i tak, ale gubi mi się tu cała idea występowania o unieważnienie małżeństwa, które zawierało się przed Bogiem. Moim zdaniem wszystko co związane jest z wiarą zahacza o wewnętrzne przekonania i rozgrywa się we własnym sumieniu. Zatem jaki sens ma staranie się o unieważnienie sakramentu, a w przyszłości składanie nowej przysięgi, jeśli na dobrą sprawę oparte byłoby to na kłamstwie?

Olinko, ja nie wnikam, mnie to potrzebne nie jest. Natomiast nie chodziło mi o uzgadnianie jakiejś mega ukoloryzowanej. Chciałam przekazać to, że zawsze można się porozumieć z byłym małżonkiem. Nie wiemy, jaki był powód rozwodu Autorki. Jeżeli był to romans, inna kobieta, odejście męża, to jak najbardziej jest to tylko pokazanie jego niedojrzałości w momencie, kiedy w ten związek wstępował.

10 Ostatnio edytowany przez Secondo1 (2018-09-19 20:01:49)

Lady Loka napisał/a:

Fakt, jest to oznaka braku dojrzałości, ale mogła się pojawić już po ślubie, a nie przed jego zawarciem. A chodzi tylko o to, co było przed i przy przysiędze. Jeżeli masz dobry kontakt z byłym mężem, to może dacie radę się dogadać? W praktyce podobno przy wspólnej wersji małżonków ciężko jest dojść do tego, czy jest ona prawdziwa czy nie. Możecie powiedzieć, że on był niedojrzały do małżeństwa, albo coś w tym stylu.

Romans który trwał w czasie ślubu oznacza, że słowa przysięgi o miłości , wierności są krzywoprzysiestwem.
Ktoś kto je wypowiada, mając romans kłamie .
Poza tym, ukrywając ten romans, zataja przed druga strona istotna informacje o sobie, której znajomość mogłaby być podstawa do nieskładania przysięgi przez ta osobę .

Podobnie zatajenie nałogów - alkoholizmu, uzależnienia od hazardu.
Znalazłam informacje, że zatajone palenie papierosów było powodem do stwierdzenia nieważności zawarcia małżeństwa smile

Nie ma znaczenia, czy taki wniosek jest skierowany do sądu biskupiego rok, dwa czy dwadzieścia po ślubie .
Nie ma znaczenia czy pojawiły się dzieci czy ich nie ma sad

11

Secondo1 napisał/a:
Lady Loka napisał/a:

Romans który trwał w czasie ślubu oznacza, że słowa przysięgi o miłości , wierności są krzywoprzysiestwem.
Ktoś kto je wypowiada, mając romans kłamie .
Poza tym, ukrywając ten romans, zataja przed druga strona istotna informacje o sobie, której znajomość mogłaby być podstawa do nieskładania przysięgi przez ta osobę .

Podobnie zatajenie nałogów - alkoholizmu, uzależnienia od hazardu.
Znalazłam informacje, że zatajone palenie papierosów było powodem do stwierdzenia nieważności zawarcia małżeństwa smile

Nie ma znaczenia, czy taki wniosek jest skierowany do sądu biskupiego rok, dwa czy dwadzieścia po ślubie .
Nie ma znaczenia czy pojawiły się dzieci czy ich nie ma sad

są tacy "celebryci" .. którzy co rusz "mylą się"  w małżeństwach. tongue … a że wiary głębokiej to koniecznie potrzeba je wszystkie unieważniać . ;P

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Unieważnienie ślubu kościelnego

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024