Rozwód a dzieci - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Rozwód a dzieci

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Rozwód a dzieci

Zastanawiałam się czy tu napisać.
Od 11 lat jestem mężatką, mamy dwoje dzieci syn 9 lat i córka 8 lat. Niestety nasz małżeństwo legło w gruzach, ja po prostu już go nie kocham, gorzej stał się dla mnie obcym człowiekiem, bardzo zmieniły się nam charaktery (ja wykańczam się psychicznie trwając przy nim). Zdecydowaliśmy, że nie ma sensu ciągnąć tego na siłę i męczyć siebie wzajemnie. Pozostaje tylko kwestia dzieci. Mąż jest wspaniałym ojcem, to on w większej części zajmował się wychowaniem dzieci i domem - ze względu na system pracy więcej jest w domu niż w pracy. Ja w tym czasie za naszą obopólną zgodą robiłam karierę zawodową aby była większa kasa w domu.
Mąż powiedział, że rozwiedziemy się jak ludzie pod warunkiem, że dzieci będą mieszkały z nim w domu rodzinnym a ja będę miała nieograniczone kontakty. W odwrotnej sytuacji zapowiada mi ostrą wojnę.
Niestety ma wsparcie mojej mamy, która rozwodów nie toleruje, i która zapowiedziała, że w razie W będzie zeznawała przeciw mnie.
Jestem w potrzasku. Wiem, że jest dobrym ojcem i jest bardzo związany z dziećmi, ale z drugiej boję się, że jeśli się zgodzę aby dzieci mieszkały z nim to dzieci odbiorą to jako że ja je porzuciłam.
Z drugiej strony wiem, że jeśli wytoczę mu wojnę to mnie nie oszczędzi, zmiażdży psychicznie. Boję się też, że jeśli będzie walka to dzieci jeszcze gorzej zniosą nasze rozstanie. Będzie pranie brudów, awantury, ciąganie po psychologach. A tego chce im oszczędzić.
Jeśli, któraś w Was była w podobnej sytuacji to proszę pomóżcie.

P.S. Nastolatkom za hejt z góry dziękuję.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Mordimer (2018-09-19 13:02:57)

Odp: Rozwód a dzieci

Zróbcie tak aby dzieci nie cierpiały przez wasz rozwód. Dzieci potrzebują matki i ojca w takim samym zakresie czasu. Musicie się jakoś dogadać dla dobra dzieci.

3

Patrząc na dobro dzieci - potrzebują szczęśliwej mamy i szczęśliwego taty.
Nie tylko szczęśliwej mamy lub tylko szczęśliwego taty.

Skoro w Waszym małżeństwie istniał do tej pory podział ról w ktrorym ojciec w większym stopniu opiekował się dziećmi a Ty w większym stopniu realizowałaś swoje aspiracje zawodowe - dlaczego chcesz to zmieniać po rozwodzie ?

Zamierzasz zmienić prace, porzucić aspiracje zawodowe na rzecz dzieci ?

Skoro Ty chcesz rozwodu, to znaczy że Ty chcesz mieć wolną rękę również co do nowego partnera.
Jak zamierzasz wprowadzić go w życie dzieci.

Masz jakąś swoją kontr-propozycję która zaspokajałaby potrzeby dzieci równie dobrze jak propozycja ich ojca ?

4

Secondo1 dziękuję za trzeźwe i obiektywne spojrzenie.
Nadmienię jeszcze, że od dłuższego czasu też ze sobą nie sypiamy. W tej sprawie byłam u pani seksuolog, która po przedstawieniu jak wygląda nasze życie i opisie naszych zachowań i charakterów stwierdziła, że nastąpiła u nas psychologiczna zamiana ról. Mój mąż jest bardziej matką-kobietą w naszym związku niż ja. Ja mam twardy charakter a on bardzo emocjonalny. I wiem, że w walce o dzieci gral by na ich uczuciach.

5

Dlaczego zakładasz , że wciągałby dzieci do w rozgrywkę miedzy Wami ?

Może to tylko uprzedzenia które wynikają z problemów które są miedzy Wami.

6 Ostatnio edytowany przez Piotr Introwertyk (2018-09-19 14:06:13)

Tym bardziej wydaje się że będzie lepiej jak dzieci zostaną z ojcem.
PS. Ciesze się ze piszesz o tym z jednak jako takim spokojem a nie kategorycznie żądasz dzieci przy sobie bardziej dla udowodnienia swoich racji niż dobra dzieci

7

Witaj, czy Ty sobie poradzisz z tym, że 'przekażesz' opiekę ojcu ? Czy przekazaliście dzieciakom co się święci ? Czy córka i syn reagują podobnie i jak ? - chcą być z ojcem, Tobą, nie wyobrażają sobie rozbitej rodziny ?

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Rozwód a dzieci

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024