Kuzynka w tragicznej sytuacji- nie wiem jak jej pomóc - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Kuzynka w tragicznej sytuacji- nie wiem jak jej pomóc

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Kuzynka w tragicznej sytuacji- nie wiem jak jej pomóc

Witam. Postaram się bardzo krótko i rzeczowo. Moja kuzynka (przed 40) ma męża i dwójkę dzieci (14 i 1,5 roku). Mieszka u teściowej. Jej matka (moja ciotka) jest osobą przypuszczam chorą psychicznie (znęca się psychicznie nad innymi, przezywa moją mamę, swoją matkę i właśnie córkę czyli moją kuzynkę). Nienawidzi jej wręcz chociaż zawsze była tą najlepszą córką. Jak była w ciąży z drugim dzieckiem przezywała ją, popychała, mówiła żeby zdechła przy porodzie. Żeby było "ciekawiej" jej mąż- pijak również się nad nią znęca (z tego co wiem to ma założoną już niebieską kartę i często bywa tam policja). Szantażuje, że się zabije, wrzeszczy na dzieci, swoją córkę starszą (która została skierowana na leczenie psychiatryczne z tego wszystkiego) ostatnio zmieszał z błotem i nazwał puszczalską!! Kuzynka mieszka u teściowej obecnie, która obstaje za synusiem ukochanym (który nawet ją pobił) a ie za kuzynką. Ostatnio ją wyrzucała z domu z dziećmi. Nie wiem co zorbić, jak jej pomóc. Nie ma prawka, mieszkania ani obecnie pracy bo ma małego chłopczyka którym się zajmuje (to fakt- słaby pomysł żeby mieć jeszcze drugie dziecko z takim typem bo to się dzieje już od wielu lat chociaż ostatnio przybrało na sile). Kuzynka nie ma wsparcia od nikogo. Matka- się znęca, teściowa to samo i mąż pijak to samo. Jej siostra (moja druga kuzynka) została przez moją ciotkę nabuntowana i cieszy się wręcz z jej krzywdy!! Co tu zrobić? Jak to rozwiązać? Rozwód? Powiedział że specjalnie się zwolni wtedy z pracy żeby nie płacić alimentów. Może Wy cos poradzicie. Dzięki z góry.

Marysia

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kuzynka w tragicznej sytuacji- nie wiem jak jej pomóc

Hej. To że gość się zwolni z pracy nic mu nie da.Alimenty będzie płaciło państwo a na nim siadzie komornik. Są takie instytucje jak MOPS, PCPR, domy samotnej matki. Przydałby się sądowy zakaz zbliżania , który na 100%zostanie wydany skoro są interwencje w związku z przemocą psychiczna i fizyczn. Powodzenia

3

Dzięki za odpowiedź. Mam wrażenie, że boi się tego co on sobie może zrobić i jest bardzo skołowana. Pomocy znikąd wręcz. Zostałam jej w sumie tylko ja i moja mama

4

marina8848 napisał/a:

Dzięki za odpowiedź. Mam wrażenie, że boi się tego co on sobie może zrobić i jest bardzo skołowana. Pomocy znikąd wręcz. Zostałam jej w sumie tylko ja i moja mama

To wielkie szczęście, że ma ciebie i twoją mamę, bo wiele kobiet w podobnej sytuacji nie ma naprawdę nikogo.

Myślę, że pomysł z domem samotnej matki jest wart przemyślenia. Może to żaden komfort, ale można tam w spokoju uzyskać pomoc prawną, socjalną i w końcu może nawet mieć szansę na mieszkanie socjalne. Starsza dziewczynka jest na tyle duża, że może mogłabyś ją wziąć do siebie na ten czas, gdy jej matka jakoś się nie ogarnie?
Co do niepłacenia alimentów przez ojca dzieci.. Z tego co wiem, teraz już nie ma na to dużych szans, bo grozi za to więzienie.

Tylko zacząc trzeba od decyzji, którą twoja kuzynka musi podjąć i się z niej nie wycofać.

5 Ostatnio edytowany przez Piegowata'76 (2018-09-20 20:48:58)

W czymś w rodzaju internatu (takie miałam skojarzenia) dla kobiet które po odejściu od mężów-drani nie miały się gdzie podziać byłam swego czasu, bo w tym samym lokalu znajdował się psycholog z PCPR, z którym kiedyś potrzebowałam porozmawiać o moim dziecku. Zrobił na mnie całkiem przyjazne wrażenie. Mieszka się w bliskości innych kobiet, można liczyć na wzajemne wsparcie, pomoc prawną i psychologiczną, a i z głodu zginąć nie dadzą.

6

Salomonka napisał/a:

Co do niepłacenia alimentów przez ojca dzieci.. Z tego co wiem, teraz już nie ma na to dużych szans, bo grozi za to więzienie.

Jedna z forumowiczek pisała, że ściągnięcie alimentów od ojca dziecka jest niewykonalne, gdyż stoczył się na społeczne dno. Tylko dlatego nie posłała go do więzienia, że w ten sposób wyświadczyłaby mu przysługę.

7

matka jest osobą współuzależnioną

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Kuzynka w tragicznej sytuacji- nie wiem jak jej pomóc

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024