Witajcie.
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie strasznie kwestia tego, w czym powinno spać dziecko. Chodzi mi o "wyposażenie" łóżeczka.
Sama już nie wiem w czym najlepiej, żeby spało Maleństwo.
Jakaś pościel rozmiarowo tak jak ta do wózka? Zwykła duża pościel i jasiek? Kocyk nawleczony na poszewkę? Rożek? A może sam otulacz lub kocyk? Czy aktualnie modne śpiworki?
Czy kładziecie cieniutką poduszkę pod główkę?
Proszę napiszcie mi, w czym spało Wasze Maleństwo zaraz po przybyciu do domku
1 2018-08-23 18:51:03 Ostatnio edytowany przez Emiliaaa (2018-08-23 18:51:33)
w łóżeczku nie powinno być pościeli.
Dziecko może spać na samym obleczonym materacu. Przy czym materac powinien być raczej twardy i dobrze dopasowany do łóżeczka.
Zamiast kocyka/kołdry lepszy jest otulacz, śpiworek, rożek, byle zachować swobodę w ruszaniu nogami
To są najnowsze zalecenia w sprawie zapobiegania śmierci łóżeczkowej.
Twardawy materac, bez poduszki i my robiliśmy swaddling. Zawija sie dziecko chusta lub kocykiem i tak kładzie spać. Zawsze na pleckach.
Maluszkowi nie sa potrzebne posciele, jaski czy poduszki. Trzeba go ubrac w miękkie wygodne bawełniane ubranka i zawinąć.
Nasza mała zawsze musiała mieć jedna rączkę na wierzchu ale lubiła być zawijana..
my w nic nie zawijamy, chyba byśmy musieli go paskiem ściskać, żeby się nie rozkopał. Obecnie śpi na materacu, pod materacem ma czujnik oddechu, materac jest obleczony w prześcieradło bawełniane takie z gumkami, zeby się nie odwinęło. Na to mam zarzuconą pieluszkę tetrową złożoną na pół,w miejscu gdzie jest głowa, żeby sie wchłonęło mleko gdy uleje. Dodatkowo po karmieniu kładę go lekko na boku i pod kręgosłup, głowę wkładam zwinięty koc, tzn ten koc jest za plecami, za głową, zaginam go i wkładam między nogi, jak lezy na plecach to kocyk układam w literkę u i kładę na nim nogi dziecka, takie patenty dostaliśmy w szpitalu, mój syn od urodzenia jest bardzo ruchliwy i nawet jak któraś z pozycji mu nie pasuje to sam już potrafi się dobrze rozkopać i położyć całkowicie na plecach, kręci też już głową i wybiera sobie na którym policzku, albo na wprost chce leżeć. przykrywamy go bambusowym otulaczem, ot taka duża pielucha, zależnie od tego jak jest ciepło od 1 do 4 warstw złożenia, śpi w bawełnianych ubrankach, najczęściej w body, albo rampersie z krótkim rękawem, albo bez rękawków.
5 2019-10-30 12:30:36 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2019-10-30 13:18:11)
Ja swoje pociechy kładę spać w odpowiedniej dla nich pościeli z tkaniny velvet. Z całym sercem mogę Ci polecić! Jestem mega zadowolona, taki mięciutki materiał i na dodatek jest ekologiczny, więc mam pewność, że dzidzie nie śpią w byle czym
Możesz je kupić w sklepie internetowym SPAM, link w stopce.