cslady napisał/a:Podkreśliłam słowo "konsekwentnie", ponieważ nie może być tak, że rano zrobi mi śniadanie do łóżka, a wieczorem strzeli jakiegoś głupiego focha, nazwie mnie wariatką albo zrobi mi scenę zazdrości.
No dokładnie... To jest niesłychanie męczące.
... że niektóre osoby regularnie postępują źle i sprawiają partnerowi jakieś drobne przykrości, a potem robią wspaniałomyślne gesty i sądzą, że to się zeruje. Nie zeruje się.
No własnie. To też jest trudne. Ciągle przyjmować drobne ukłucia, a potem "opatrunek" na obolałe ciało.
O miłości świadczy jego zachowanie wobec mnie, gdy ma kłopoty, chodzi chory i niewyspany, jest zestresowany albo zły. Jeśli wtedy traktuje mnie dobrze, z szacunkiem i miłością, a nie jak tampon emocjonalny lub kogoś, na kim można się wyładować, to chyba nie ma żadnych wątpliwości co do jego uczuć.
Hmm... są osoby, które się kochają, ale krzywdzą wzajemnie. A taki szacunek, to już kwestia moralności bardziej... Oosby mniej moralne sa w stanie spontanicznie krzywdzić innych, nawet tych których kochają. Potem tłumaczą się emocjami.
Olinka napisał/a:w sytuacjach kryzysowych. ... - jeśli w tych chwilach nadal czuje się szacunek, troskę i chęć bycia ze sobą blisko, to dopiero wówczas można mówić o szczerym, głębokim uczuciu.
A jeśli ktoś jest emocnonalny? I ulega złym uczuciom i wbija Wam szpilę, a potem przeprasza? Może kocha, prawda? Ale nie szanuje...
Girl_full_of_dreams napisał/a:Gary, piszesz, ze pozadanie... Pewnie masz racje. W moim przypadku zapewne tak bylo. Az dziwne, do czego sa zdolni niektorzy faceci.
Faceta dopiero poznasz po seksie. NIe przed seksem... Dopiero wtedy zobaczysz jaki on jest.
Jak to mistrz mawiał "chciałem mieć seks za sobą, abyśmy się mogli w końcu normalnie zachowywać".
Raczej sie obawiam czasem, ze w przyszlosci nie bede umiala rozpoznac, czy to jest wlasnie to. Bo jesli sie ostatnio az tak pomylilam, a wszystko wskazywalo na to, ze to jest wlasnie to...
Chyba nigdy nie ma sie pewnosci, co? Takiego naprawde mocnego dowodu, ze to naprawde jest gra warta swieczki.
Nie ma dowodu. Ale szczęściem jest mieć pewność. Wiele osób ma pewność. Czasami emocje uderzają w nas szybko i są z tego dobre małżeńśtwa (film "Madison County", "taką pewność ma się tylko raz w życiu"), a czasami trzeba dużo czasu, aby zauważyć, że ktoś jest dla nas ważny... może nawet nie byli w sobie zakochani. Miłość rośnie całymi latami jak drzewo. Nie ma czegoś takiego jak błyskawiczna miłość,... błyskawiczna może być róża -- która może za chwilę zwiędnąć choć była piękna.
Dawniej myślałem, że aby się z kimś związać, to trzeba trafić "na tę jedyną", albo "tego jedynego", swoją drugą połówkę.
Dzisiaj w to nie wierzę -- jest wiele, wiele osób, z którymi byśmy mogli żyć, przejść przez całe życie, kochać się i szanować... ale jest bardzo mało osób, które potrafią NIE krzywdzić, szanować drugą osobę tak, aby dbać o jej szczęście.