Orientujecie sie moze czy w Polsce mozna wykonan zabieg owariektomi (usuniecie jajnikow) na zyczenie. Nie jest to w sumie tak do konca na zyczenie poniewaz mam endometrioze i wraz z nia odkad pamietam szereg okropnych dolegliwosci. Przez to od lat chodze do ginekologow, urologow i gastrologow. Caly czas mam uporczywe zaparcia i wzdecia, wzdecia mam za kazdym razem gdy zjem normalny obiad np. schabowy z ziemniakami purre i buraczki, ktory nikomu by nie zaszkodzil.Jedynie gdy jem gotowane lub na parze to calkowicie eliminuje mi sie ten problem. Podczas kazdej miesiaczki mam tak okropne bole jelit i podbrzusza ze doslownie robi mi sie slabo. Z tego powodu wyrzucili mnie juz w zyciu z 3 prac bo przez 2 dni nie jestem w stanie normalnie funkcjonowac i isc do pracy. Mam zaswiadczenie od ginekologa u mojego lekarza rodzinnego, a wiec gdy dostane miesiaczke moge isc po L4. Aczkolwiek czesto czuje sie tak zle ze nie jestem w stanie po prostu chodzic po mieszkaniu a co dopiero dojsc do lekarza. Leczylam sie kiedys zapobiegawczo i bralam tabletki Visanne. Przez pare miesiecy nie mialam miesiaczki, lecz po odtawieniu tego leku dostalam krwawienie ktore trwalo ponad 2 tygodnie i musialam przyjmowac cyklonamine na zatrzymanie tego. Po kuracji Visane moje zmiany wywolane endometrioza rzeczywiscie zmalaly, lecz jak wiadomo z tej choroby nie da sie wyleczyc. Bylam ostatnio u nowej ginekolog i okazalo sie ze cysty mi odrosly. Pytalam sie o skierowanie na laparoskopowe usuniecie tego, lecz powiedziala ze takich ''malych'' zmian czesto nie chca operowac i ze mam poczekac jeszcze troche. Usuniecie tych zmian jednak nie wyeliminuje pozostalych objawow ktore nie daja mi zyc, takich jak:wzdecia, zaparcia i koszmarnie bolesne miesiaczki. Chcialabym uzyskac skierowanie na Owarektomie czyli usuniecie jajnikow. Wtedy w ogole nie bede miesiaczkowac i moje problemy ustapia. Chcialabym lekarza ktory potraktuje mnie powaznie, a nie tylko stwierdzi ze nie jestem jedyna dotknieta ta choroba i ze trzeba z tym jakos zyc. Mozna w Polsce w ogole to zrobic legalnie czy trzeba wyjechac? Dodam jeszcze ze calkowicie jestem swiadoma tego ze powoduje to bezplodnosc, jednak w moim zyciu raczej nie ma miejsca na dzieci. Wyciecie jajnikow powoduje przedwczesna menopauze, jednak mozna temu zaradzic biorac odpowiednie hormony.
Jest legalna, ale nierefundowana. Refundowana będzie być może od przyszłego roku (?), a kryterium kwalifikującym będzie rozpoznanie mutacji genów BRCA1/BRCA2. Endometrioza nie uprawnia do refundacji i w przeciągu najbliższych lat raczej się to nie zmieni.
Witam,
Czy udało się Pani ten zabieg załatwić? Mam skierowanie na taki zabieg lecz lekarz nie chce wykonać bo nie mam mutacji genu. Czy w prywatnej klinice załatwię to bez problemu?
Wyciecie jajnikow powoduje przedwczesna menopauze, jednak mozna temu zaradzic biorac odpowiednie hormony.
Mam w rodzinie osobę po usunięciu jajników (choroba onkologiczna) i co prawda jej jakość życia dosyć znacząco się zmieniła, ale samodyscyplina, dbałość o siebie i dobra opieka lekarska w połączeniu z właściwie dobranymi lekami istotnie zmniejszają skutki okaleczenia.