owariektomia na zyczenie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » owariektomia na zyczenie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: owariektomia na zyczenie

Orientujecie sie moze czy w Polsce mozna wykonan zabieg owariektomi (usuniecie jajnikow) na zyczenie. Nie jest to w sumie tak do konca na zyczenie poniewaz mam endometrioze i wraz z nia odkad pamietam szereg okropnych dolegliwosci. Przez to od lat chodze do ginekologow, urologow i gastrologow. Caly czas mam uporczywe zaparcia i wzdecia, wzdecia mam za kazdym razem gdy zjem normalny obiad np. schabowy z ziemniakami purre i buraczki, ktory nikomu by nie zaszkodzil.Jedynie gdy jem gotowane lub na parze to calkowicie eliminuje mi sie ten problem. Podczas kazdej miesiaczki mam tak okropne bole jelit i podbrzusza ze doslownie robi mi sie slabo. Z tego powodu wyrzucili mnie juz w zyciu z 3 prac bo przez 2 dni nie jestem w stanie normalnie funkcjonowac i isc do pracy. Mam zaswiadczenie od ginekologa u mojego lekarza rodzinnego, a wiec gdy dostane miesiaczke moge isc po L4. Aczkolwiek czesto czuje sie tak zle ze nie jestem w stanie po prostu chodzic po mieszkaniu a co dopiero dojsc do lekarza. Leczylam sie kiedys zapobiegawczo i bralam tabletki Visanne. Przez pare miesiecy nie mialam miesiaczki, lecz po odtawieniu tego leku dostalam krwawienie ktore trwalo ponad 2 tygodnie i musialam przyjmowac cyklonamine na zatrzymanie tego. Po kuracji Visane moje zmiany wywolane endometrioza rzeczywiscie zmalaly, lecz jak wiadomo z tej choroby nie da sie wyleczyc. Bylam ostatnio u nowej ginekolog i okazalo sie ze cysty mi odrosly. Pytalam sie o skierowanie na laparoskopowe usuniecie tego, lecz powiedziala ze takich ''malych'' zmian czesto nie chca operowac i ze mam poczekac jeszcze troche. Usuniecie tych zmian jednak nie wyeliminuje pozostalych objawow ktore nie daja mi zyc, takich jak:wzdecia, zaparcia i koszmarnie bolesne miesiaczki. Chcialabym uzyskac skierowanie na Owarektomie czyli usuniecie jajnikow. Wtedy w ogole nie bede miesiaczkowac i moje problemy ustapia. Chcialabym lekarza ktory potraktuje mnie powaznie, a nie tylko stwierdzi ze nie jestem jedyna dotknieta ta choroba i ze trzeba z tym jakos zyc. Mozna w Polsce w ogole to zrobic  legalnie czy trzeba wyjechac? Dodam jeszcze ze calkowicie jestem swiadoma tego ze powoduje to bezplodnosc, jednak w moim zyciu raczej nie ma miejsca na dzieci. Wyciecie jajnikow powoduje przedwczesna menopauze, jednak mozna temu zaradzic biorac odpowiednie hormony.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: owariektomia na zyczenie

Jest legalna, ale nierefundowana. Refundowana będzie być może od przyszłego roku (?), a kryterium kwalifikującym będzie rozpoznanie mutacji genów BRCA1/BRCA2. Endometrioza nie uprawnia do refundacji i w przeciągu najbliższych lat raczej się to nie zmieni.

3

Witam,
Czy udało się Pani ten zabieg załatwić? Mam skierowanie na taki zabieg lecz lekarz nie chce wykonać bo nie mam mutacji genu. Czy w prywatnej klinice załatwię to bez problemu?

4

Nela1993 napisał/a:

Wyciecie jajnikow powoduje przedwczesna menopauze, jednak mozna temu zaradzic biorac odpowiednie hormony.

Mam w rodzinie osobę po usunięciu jajników (choroba onkologiczna) i co prawda jej jakość życia dosyć znacząco się zmieniła, ale samodyscyplina, dbałość o siebie i dobra opieka lekarska w połączeniu z właściwie dobranymi lekami istotnie zmniejszają skutki okaleczenia.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » owariektomia na zyczenie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024