Cześć zastanawiam się nad żelem do mycia twarzy. Jestem 27 latkiem, który jak dotąd myje twarz rano i wieczorem wodą. Od tygodnia myślę nad żelem. Czy jest to skórze potrzebne, czy raczej zbędny wydatek?
Jeżeli nie masz problemów z cerą, to szczerze jest to zbędne.
Jeżeli nie masz problemów z cerą, to szczerze jest to zbędne.
Czyli lepiej czekać, aż problemy z cerą się zaczną i wtedy mieć problem, zamiast przy codziennej pielęgnacji o nią dbać.
Oczywiście, że warto sobie kupić taki żel, tym bardziej, że ich ceny są między 15-20 zł, a starczają na dość długo. Oczyszczają pory, odświeżają skórę. Konkretnej marki Ci nie podam, bo na męskich się nie znam, gdyż mój mąż jest anty do takich rzeczy ;( ;D. Ale w drogeriach jest taki wybór, że na pewno znajdziesz coś dla siebie, jak nie masz problemów z cerą, to wybieraj do skóry normalnej lub mieszanej, oczyszczający. Z firm polecam Nivea i AA.
4 2018-07-22 00:21:32 Ostatnio edytowany przez marakujka (2018-07-22 00:41:41)
innowacyjny Nie wiem, czy jest to zbędny wydatek. Jeśli nie masz problemów z cerą i mydło jest dla ciebie ok, to żel jest zbędny. Natomiast przy problemach skórnych lekarz może polecić jeszcze coś innego niż żel, wiec nie nadaje się on do każdej sytuacji.
No i przez całe wieki nie używano takich dobrodziejstw i ludzkość sobie radziła.
Smarowanie się takim żelem to smarowanie się również konkretnymi ilościami "chemii", podobnymi do tych, jakie masz w niektórych mydłach - więc po co przepłacać.
karolinaki112 napisał/a:Jeżeli nie masz problemów z cerą, to szczerze jest to zbędne.
Czyli lepiej czekać, aż problemy z cerą się zaczną i wtedy mieć problem, zamiast przy codziennej pielęgnacji o nią dbać.
Jeśli do tej pory nie byłoby problemów, to czemu zakładasz, że się one zaczną? Bo nie używa żelu?
Mój brat stosuje żel oczyszczający do twarzy. Tylko, że ten nawyk został mu jeszcze z okresu jak miał trądzik. W każdym razie uważam, że stosowanie żelu do twarzy jest w porządku, nawet jak nie ma się problematycznej cery. Wiadomo, że dobrze jest działać profilaktycznie. A akurat oczyszczanie jest najważniejsze w pielęgnacji, a sama woda nie wyczyści tak dokładnie cery, za to mydła mogą wysuszyć. Koszt żeli nie jest jakiś wygórowany, żeby z takiego zakupu rezygnować.
Polecam z ziaja, albo z be beauty z biedronki
Żel do mycia jako taki nie jest konieczny, wystarczy dobre mydełko. Ale po myciu warto zastosować krem nawilżający. Mój facet teraz korzysta z kremu Soraya Men Energy 30+, mówi że czuje różnice, skóra jest jędrniejsza, z rana działa bardzo ożywczo. Nie jest to drogie, on akurat kupił w spam za 23 zł, w rossmanie jest troszkę drożej. Plus tego żelu jeszcze jest taki że szybko się wchłania, nie klei.
Kupuje hypoalergiczny z apteki