Jak powinien dbać facet o kobietę? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak powinien dbać facet o kobietę?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 25 ]

1

Temat: Jak powinien dbać facet o kobietę?

Witajcie. Jestem w związku od ponad 3 lat. Na początku było wszystko ok. Niestety od ponad roku mój facet przychodzi z pracy, posiedzi że mną z godzinę I resztę czasu spędza przy komputerze. Jedynie jak idzie już spać to jeszcze wtedy spędzamy czas. W domu nic mi nie pomaga, wszystko prawie na mojej głowie. Zawsze wymówka że On pracuje,albo jutro... Oczywiście tego nie zrobi...a ja też pracuje i mam czas. Najlepiej żebym kasy w ogóle nie wydawała, a jakbym chciała wyjść na miasto to wielka awantura. Nigdzie prawie nie wychodzimy, bo On kiedyś powiedział że On bez celu nie będzie wychodził nawet do głupiego parku. Namiętności brak, a słowo Kocham Cię, tak jakby nie istniało. Inni faceci próbują mnie poderwać, nie powiem podoba mi się to, bo jakoś się starają lecz wiem że mam chłopaka i nic z tego nie wyjdzie. Nie wiem co robić, czy to już takie przyzwyczajenie jest czy miłość. Macie jakieś porady

Zobacz podobne tematy :
Odp: Jak powinien dbać facet o kobietę?

Od momentu poznania kobiety powinien dbac i wspierac szanowac nie oczerniac. Nie bic i nie zdradzac nie dobjiac psychicznie. Ale tak nie jest

3

znam ten typ ale spokojnie gdyby on mial potrzebę wyjść to by nie patrzył czy ma kasę czy nie .. męczysz się i czekasz aż coś się zmieni.. nie zmieni się bo on nie widzi w tym nic złego.

Annav napisał/a:

Witajcie. Jestem w związku od ponad 3 lat. Na początku było wszystko ok. Niestety od ponad roku mój facet przychodzi z pracy, posiedzi że mną z godzinę I resztę czasu spędza przy komputerze. Jedynie jak idzie już spać to jeszcze wtedy spędzamy czas. W domu nic mi nie pomaga, wszystko prawie na mojej głowie. Zawsze wymówka że On pracuje,albo jutro... Oczywiście tego nie zrobi...a ja też pracuje i mam czas. Najlepiej żebym kasy w ogóle nie wydawała, a jakbym chciała wyjść na miasto to wielka awantura. Nigdzie prawie nie wychodzimy, bo On kiedyś powiedział że On bez celu nie będzie wychodził nawet do głupiego parku. Namiętności brak, a słowo Kocham Cię, tak jakby nie istniało. Inni faceci próbują mnie poderwać, nie powiem podoba mi się to, bo jakoś się starają lecz wiem że mam chłopaka i nic z tego nie wyjdzie. Nie wiem co robić, czy to już takie przyzwyczajenie jest czy miłość. Macie jakieś porady

Dlaczego z nim jesteś?

5

Bo liczy, że w końcu ja pokocha tak jak na to zasługuje..

6

"Jak powinien dbać facet o kobietę?"

Tak, jak ona dba o samą siebie.

7

Będziesz niewolnicą. Jak nie było ślubu to tylko czekać aż kratki się na zawsze zatrzasną.

8 Ostatnio edytowany przez summerka88 (2018-05-11 13:01:45)

Iceni napisał/a:

Albo tak, jak on dba o samego siebie wink

9

raczej bardziej zasadne byłoby tu pytanie jak Ty masz zadbać o siebie. Bo na razie nie dbasz zupełnie,  pozwalając innym na bylejakosc względem siebie. Twój chłopak ma dokładnie takie podejście do Ciebie - byle jakie. A Ty rozmyslasz czy tak wygląda milosc czy przyzwyczajenie.  Nie mysl  za dlugo bo wiesz, czas leci, mozesz przegapic na tych rozkminach, kiedy beda dzieci i wspolny kredyt... a wtedy będzie trudniej.

10

Iceni napisał/a:

Trafne.

11 Ostatnio edytowany przez Iceni (2018-05-11 13:49:08)

summerka88 napisał/a:
Iceni napisał/a:

Właśnie, wiesz, wydaje mi się, że nie. Zastanawiałam się nad tą opcją, kiedy napisałam to zdanie, ale sądzę, że odwrócenie tego prowadzi do bierności na zasadzie: On powinien o mnie dbać, nawet jesli ja nie dbam o siebie, albo: skoro o siebie nie dba, to o mnie też nie musi.
W obu przypadkach będzie to hamowalo rozwój lub jakiekolwiek zmiany- no bo ktoś i tak o ciebie zadba lepiej, albo wcale, czyli coś na zasadzie "wszyscy dookoła są biedni wiec ja swojej biedy nie widze".

A jezeli ta druga osoba  ma o ciebie dbać, tak jak Ty sama o siebie to raz - dbanie o swoje dobro spoczywa przede wszystkim na Tobie samej, dwa - sama wyznaczasz optymalny poziom, trzy jezeli ten poziom nie bedzie osiagniety to w ramach dbania o siebie bedziesz szukac rozwiazania, bo to "ty sobie" a nie "on tobie", cztery - jeżeli tobie samej nie chce się o siebie dbac, to trudno oczekiwac, że ktoś ma cię uszczesliwiać na siłę i brac odpowiedzialnosc z twoje szczescie.

12 Ostatnio edytowany przez mytewa (2018-05-11 14:01:30)

Byłam w ostatnim związku w identycznej sytuacji. Tak ponoć mają kobiety które kochają za bardzo. Proponowałam mu bysmy coś robili razem i to z korzyścią dla jego zdrowia. Zawsze było nie i do tego jeszcze takie tłumaczenie że przestało mi się chcieć mu proponować. Jak chce być obtluszczony i nieatrakcyjny i mu nie wstyd to nie znaczy że ja też mam taką być. Zaczęłam wszystko robić sama. Wtedy on miał pretensje. Komputer po ileś godzin dziennie. Był uzależniony. Do tego inne nałogi. To nie jest partner dla Ciebie. Tacy ludzie się nie rozwijają tylko cofają. Nie idą na przód. Sprzątanie to samo. Gdyby nie ja to by zarósł. Śmieci zostawiał. Jeśli ktoś nie będzie za niego tego robił to brudem by zarósł. Poszukaj kogoś podobnego sobie na wyższym poziomie świadomości. Dopiero po zerwaniu zrozumiałam jak byłam traktowana. Teraz jestem w szczęśliwym związku z mężczyzną ktoremu na mnie zależy i który od razu precyzuje co myśli i to robi. Nie jest leniwy i egoistyczny. A tamten odszedł w sina dal hi hi co nie znaczy że źle o nim myślę. Odkąd nie zatruwa mi przestrzeni myślę o nim jak najlepiej, a że pozytywne emocje zawsze wracają to stał się moim przyjacielem od sytuacji kryzysowych. Dzięki temu nie muszę obciążać związku czasochłonnymi problemami a on ma tyle obowiązków ile zdoła udźwignąć i chętnie je wykonuje. Mój nowy partner stwierdził że jestem najbardziej zaradna kobieta jaka spotkał bo od wszystkiego mam ludzi i ze mnie podziwia. To wcale nie mój urok osobisty hi hi. Po prostu niektórzy są stworzeni do określonych czynności a inni nie i trzeba wiedzieć jak to wykorzystywać w praktyce by wszyscy byli szczęśliwi. Życie może być naprawdę mile i przyjemne.

13

summerka88 napisał/a:
Iceni napisał/a:

A ja bym nie chciała ani jednego ani drugiego. Według mnie powinno być tak jak ona dba o niego.
Nie potrzebuję, żeby facet dbał o mnie tak jak ja dbam o siebie lub on o siebie, bo jesteśmy dorosłymi ludźmi i po to dbamy o siebie, żeby zapewnić sobie wszystkie potrzeby i osób trzecich do tego nie potrzebujemy. Ja dbam o mojego partnera, a on o mnie, ja przytulam jego, a on później przyjdzie i przytuli mnie jak coś robię. Ja siedzę przy nim całą noc jak jest chory (tak, taką panikarą jestem, jeśli ma problemy z oddychaniem), on po pracy mimo zmęczenia pomaga mi zrobić obiad. I tak się to kręci, mogłabym wymieniać w nieskończoność. Dla mnie jeżeli chodzi o dbanie o siebie to powinno się wymieniać tymi małymi i większymi gestami.

14 Ostatnio edytowany przez summerka88 (2018-05-11 14:02:41)

Iceni napisał/a:
summerka88 napisał/a:
Iceni napisał/a:

Właśnie, wiesz, wydaje mi się, że nie. Zastanawiałam się nad tą opcją, kiedy napisałam to zdanie, ale sądzę, że odwrócenie tego prowadzi do bierności na zasadzie: On powinien o mnie dbać, nawet jesli ja nie dbam o siebie, albo: skoro o siebie nie dba, to o mnie też nie musi.
W obu przypadkach będzie to hamowalo rozwój lub jakiekolwiek zmiany- no bo ktoś i tak o ciebie zadba lepiej, albo wcale, czyli coś na zasadzie "wszyscy dookoła są biedni wiec ja swojej biedy nie widze".

A jezeli ta druga osoba  ma o ciebie dbać, tak jak Ty sama o siebie to raz - dbanie o swoje dobro spoczywa przede wszystkim na Tobie samej, dwa - sama wyznaczasz optymalny poziom, trzy jezeli ten poziom nie bedzie osiagniety to w ramach dbania o siebie bedziesz szukac rozwiazania, bo to "ty sobie" a nie "on tobie", cztery - jeżeli tobie samej nie chce się o siebie dbac, to trudno oczekiwac, że ktoś ma cię uszczesliwiać na siłę i brac odpowiedzialnosc z twoje szczescie.

Hahaha big_smile Zaczęłam się głośno śmiać czytając twojego posta, bo jak pisałam swoją odpowiedź, to miałam podobne rozkminy. Dlatego też na końcu wstawiłam buźkę, adekwatną do ówcześnie odczuwanej ambiwalencji. Chociaż mi bardziej chodziły po głowie KKZB, które kochają kogoś ZAMIAST siebie i dbają o kogoś ZAMIAST o siebie.

Niemniej, dbam o mojego męża jak o siebie i to nie jest jeden do jednego, bo przecież on jest inną osobą, ale dobrze mi znana, więc na codzień mam w swoim umyśle jego obraz stworzony na podstawie informacji od niego i własnych obserwacji. Nie mogę mieć wglądu w jego umysł, ale mogę być uważnym słuchaczem i obserwatorem, co pozwala mi l łączyć dane jak pasujące do siebie puzzle, uwzględniając oczywiście kontekst i sytuację. Jak mam taki obraz w swoim umyśle, to wiem jak dbać o drugą osobę, jak o siebie smile

15

adiaphora napisał/a:

raczej bardziej zasadne byłoby tu pytanie jak Ty masz zadbać o siebie. Bo na razie nie dbasz zupełnie,  pozwalając innym na bylejakosc względem siebie. Twój chłopak ma dokładnie takie podejście do Ciebie - byle jakie. A Ty rozmyslasz czy tak wygląda milosc czy przyzwyczajenie.  Nie mysl  za dlugo bo wiesz, czas leci, mozesz przegapic na tych rozkminach, kiedy beda dzieci i wspolny kredyt... a wtedy będzie trudniej.

Zgadzam się i dodam, że wymagać jak najwięcej. Sprecyzować wymagania już na samym początku żeby potem nie trzeba było wybuchać bo nagle okazuje się, że on nawet nie wiedział czego ty chcesz w życiu. Sprecyzować wymagania i konsekwentnie się tego trzymać. Jeśli nie zostaną one spełnione to decyzja należy do ciebie. Zapewne da się pójść na jakiś kompromis, ale główne założenia wizji związku powinny być nienaruszone. Ja bym np mógł znieść kobietę paląca papierosy, ale nigdy nadmiernie kłótliwą. Miłość polega nie na tym, co mężczyzna uważa że cię uszczęśliwia i daje ci to, tylko na tym co dla ciebie jest miłością i on tego powinien się dowiedzieć od ciebie. Albo ty powinnaś mu to wyartykułować albo on sam powinien dociekać co ci sprawia przyjemność i jest dla ciebie oznakami miłości, szacunku, troski.

16

Mężczyzna powinien dbać o kobietę tak żeby czuła się kochana, szanowana i doceniana. I z wzajemnością oczywiście. Jeśli chłopak naprawdę kocha to kobieta właśnie tak się przy nim czuje, ponieważ kochający się ludzie myślą o partnerze i zrobią wiele by go uszczęśliwić.
Wygląda na to, że niestety Ciebie chłopak wykorzystuje, co nie ma nic wspólnego z miłością. Długo jesteście razem?

17

Też uważam, że pytanie powinno brzmieć "jak ja powinnam zadbać o siebie?" i odpowiedzi też by ci się bardziej przydały, bo co ci przyjdzie z odpowiedzi typu "powinien bardziej, powinien mniej, powinien oddać się całkowicie, powinien tylko od czasu do czasu". Nic ci to nie da, bo jego zachowania nie zmienisz. Możesz i POWINNAŚ mu mówić, jak się czujesz  w tym związku i jakie masz oczekiwania i czego potrzebujesz, bo jak nie, to on po 1. się nie domyśli, bo mu się nie chce, a po 2. nie zrobi sam nic z siebie, bo widać wyraźnie, że mu nie zależy.
Jedyne, na co masz realny wpływ to twoje zachowanie. Sama zdecyduj, jak ty chcesz, żeby on o Ciebie dbał (w granicach rozsądku), a jak tego nie robi, to TY zadbaj o siebie przede wszystkim i się z nim pożegnaj. Co ci przyjdzie z takiego związku?

18

Ponieważ nie potrafię tego zrobić, myślę że będzie lepiej, a nie jest.

19

Annav napisał/a:

I nie będzie. Dlaczego nie potrafisz? Moze za dużo myślisz o nim, a za mało robisz dla siebie (nie dla niego)?

20

tajemnicza75 napisał/a:
Annav napisał/a:

I nie będzie. Dlaczego nie potrafisz? Moze za dużo myślisz o nim, a za mało robisz dla siebie (nie dla niego)?

Ciężkie to jest, myślę że nie dam rady sobie sama. Dziś była taka sytuacja ze ogarnął kuchnie, po czym przypomniało Mu się że musi zagrać. Mógł spędzić trochę czasu że mną, bo szykowalam się do pracy. Tak zawsze praktycznie jest. Czasami mi się wydaje że jednak są jakieś szanse, a potem to znika. Szkoda mi tego wszystkiego. Co wtedy Jego rodzina pomyśli o mnie

21

inay napisał/a:

Mężczyzna powinien dbać o kobietę tak żeby czuła się kochana, szanowana i doceniana. I z wzajemnością oczywiście. Jeśli chłopak naprawdę kocha to kobieta właśnie tak się przy nim czuje, ponieważ kochający się ludzie myślą o partnerze i zrobią wiele by go uszczęśliwić.
Wygląda na to, że niestety Ciebie chłopak wykorzystuje, co nie ma nic wspólnego z miłością. Długo jesteście razem?

Ponad 3 lata

22

A Ty jak dbasz o niego? To działa w obie strony, co?

23

Annav napisał/a:

Mógł spędzić trochę czasu że mną, bo szykowalam się do pracy.

Kobiece - spędź ze mną trochę czasu. Znaczy posiedź ze mną i coś tam, coś tam. Po mniej więcej minucie "spędź ze mną trochę czasu" przeciętny facet zaczyna spoglądać na zegarek. Po dwóch minutach zaczyna przegląd tych wszystkich rzeczy, które mógłby zrobić w tym czasie. Wczoraj oderwałem się od pewnych rzeczy i udałem się "spędzić z nią trochę czasu" - w końcu jestem już starym wyjadaczem i wiem, że kobiecie też się coś od życia należy. A ona się ze mnie dziś śmieje - przecież widziałam ten twój wzrok, niby jesteś ze mną, a myślisz o tych pewnych rzeczach...

24

Annav napisał/a:
tajemnicza75 napisał/a:
Annav napisał/a:

Ciężkie to jest, myślę że nie dam rady sobie sama. Dziś była taka sytuacja ze ogarnął kuchnie, po czym przypomniało Mu się że musi zagrać. Mógł spędzić trochę czasu że mną, bo szykowalam się do pracy. Tak zawsze praktycznie jest. Czasami mi się wydaje że jednak są jakieś szanse, a potem to znika. Szkoda mi tego wszystkiego. Co wtedy Jego rodzina pomyśli o mnie

Czyli już na wstępie widzę niskie poczucie wartości, bo boje się odejsc, nie poradzę sobie oraz niska samoocenę, bo co ludzie powiedzą.
Nie lubisz siebie, może nawet średnio szanujesz, a oczekujesz, że on będzie Cie bardziej lubił niż Ty sama siebie? Że będzie szanował Cie bardziej niż Ty sama siebie?
Nie ma takich cudów. Ludzie nas tak traktują jak im na to pozwalamy, a pozwalamy na tyle na ile się lubimy. A sama ze sobą nie umiesz spędzać czasu? Nie masz swojej pasji, zainteresowań tylko dla siebie?

25 Ostatnio edytowany przez Ela210 (2018-05-13 21:29:33)

Nie chciałabym żeby facet o mnie jakoś specjalnie dbał czy spędzał czas z założenia że trzeba odbębnić obowiązek. To powinna być przyjemność wspólny czas, coś co albo oboje lubimy i nikt się nie zmusza, albo każdy robi swoje i nie jest  skrępowany. Ktoś kto by skakal koło mnie 24 godziny  na dobę i był na każde zawołanie udusiłby mnie i znudził.. a zazdrośnik zirytował.

Posty [ 25 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Jak powinien dbać facet o kobietę?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024