Hej mam 21 lat i borykam się z okropnym problemem infekcji intymnych. Wiem że sporo osób pisało już tutaj na ten temat ale moja historia jest dosyć szczególna. Od 2 lat mam chłopaka, a tym samym pierwszego partnera. Od jakiegoś roku, może ponad zaczęłam stosować tabletki antykoncepcyjne ale po dwóch miesiącach stwierdziłam, że to nie dla mnie i przeszłam na plastry. Użwałam ich od roku i ciągle mam jakieś infekcje. Ginekolog próbował leczyć już mnie i mojego partnera, raz miałam nawet przepisane antybiotyki, 2 różne opakowania globulek i krem. Łącznie przepisała mi już chyba z 6 rożnych antybiotyków i nic nie pomaga. Tzn pomaga ale za jakiś czas znowu powraca. Cztery razy próbowałam zrobić cytologię ale za każdym razem infekcja. O higienę dbam, używam plynu do higieny intymnej Lactacyd i to raz dziennie, tak więc nie przesadzam z tym. Nie chodzę na basen ani nic tym podobnego. Po plastarch miałąm okropną suchość pochwy, która pojawiła się po jakiś 8 miesiącach ich stosowania. Pomyślałam, że to od nich mogą powstawać infekcję więc odstwiłam je ale nic się nie zmieniło. Czy ktoś miał podobny przypadek ? Możecie coś poradzić?
2 2018-03-18 23:50:19 Ostatnio edytowany przez Iceni (2018-03-18 23:52:22)
Przestan nosić dżinsy, zwlaszcza obcisłe, legginsy itp.. Uzywaj zawsze prezerwatyw podczas seksu. Nie nos majtek ze sztucznego tworzywa.
Zmien diete i ogranicz weglowodany proste, jedz duzo kiszonek i kefiru.
Kefir najlepiej rob w domu, ma wiecej kultur bakterii
P.S. czy mialas robione wymazy z pochwy? Czy lekarz leczyl cie "na oko"?
1. WYMAZ z pochwy u ginekologa. Trzeba zobaczyć, co to za infekcja i dobrać odpowiednie leki.
2. Zmiana diety. Ogranicz słodycze, węglowodany, gluten.
3. Bielizna. Wywal koronki, kup bawełniane majtki.
4. Podcieramy się zawsze od przodu do tyłu, czyli od strony pochwy zaczynając, w kierunku odbytu. Nigdy odwrotnie.
5. Seks w prezerwatywie koniecznie.
6. Jak już będziesz miała wyniki posiewu, niech Twój partner pójdzie do urologa, powie lekarzowi, co Tobie dolega i niech mu lekarz coś przepisze.
Przestan nosić dżinsy, zwlaszcza obcisłe, legginsy itp.. Uzywaj zawsze prezerwatyw podczas seksu. Nie nos majtek ze sztucznego tworzywa.
Zmien diete i ogranicz weglowodany proste, jedz duzo kiszonek i kefiru.
Kefir najlepiej rob w domu, ma wiecej kultur bakterii
P.S. czy mialas robione wymazy z pochwy? Czy lekarz leczyl cie "na oko"?
Na oko, nawet nic nie proponowali. Z tymi dżinsami to ciężko ale majtki mam tylko bawełniane a diete stosuje już od dawna
1. WYMAZ z pochwy u ginekologa. Trzeba zobaczyć, co to za infekcja i dobrać odpowiednie leki.
4. Podcieramy się zawsze od przodu do tyłu, czyli od strony pochwy zaczynając, w kierunku odbytu. Nigdy odwrotnie.
6. Jak już będziesz miała wyniki posiewu, niech Twój partner pójdzie do urologa, powie lekarzowi, co Tobie dolega i niech mu lekarz coś przepisze.
Nawet jeśli mieliśmy jakieś kuracje razem antybiotykami to ma iść do urologa? Nie chce go do tego zmuszać bo wiem że raczej tego nie lubi jak każdy facet
Cyngli napisał/a:1. WYMAZ z pochwy u ginekologa. Trzeba zobaczyć, co to za infekcja i dobrać odpowiednie leki.
6. Jak już będziesz miała wyniki posiewu, niech Twój partner pójdzie do urologa, powie lekarzowi, co Tobie dolega i niech mu lekarz coś przepisze.Nawet jeśli mieliśmy jakieś kuracje razem antybiotykami to ma iść do urologa? Nie chce go do tego zmuszać bo wiem że raczej tego nie lubi jak każdy facet
Tak, musi.
Nie wiadomo dokładnie, co TOBIE dolega. A jak już będziesz wiedziała, to on też musi przejść kurację.
Nawet jeśli mieliśmy jakieś kuracje razem antybiotykami to ma iść do urologa? Nie chce go do tego zmuszać bo wiem że raczej tego nie lubi jak każdy facet
Niech nie chodzi, ale wtedy będziecie się cały czas nawzajem zarażać.
8 2018-08-16 22:27:34 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-08-16 23:40:06)
Zrób cytologię i wymaz. Może okaże się co jest problemem. Dodatkowo mi lekarz przy takich problemach zalecił ( po wyleczeniu) używanie spam. Tak profilaktycznie, odbudowało właściwe PH, nawilżyło. Odpukać infekcje nie przyplątują m się teraz.
odnowię trochę temat.
Swego czasu też miałam nawroty infekcji, przeważnie miało to miejsce na wiosnę lub jesień, jak organizm jest osłabiony przesileniem.
Cały czas leczono mnie na grzybice, ewentualnie Macmiror, na grzyby i bakterie.
Na początku ciąży również dostałam jakiejś infekcji, musiałam się przemęczyć do II trymestru, bo lekarka nie chciała mi nic przepisać wcześniej, aż w końcu dostałam Macmiror. Objawy przeszły, ale w cytologii dalej jakieś zapelenie. Więc jeszcze jedna dawka Macmiror.
Ostatnio, gdyż jestem już w końcówce ciąży miałam zrobiony wymaz z pochwy w kierunku GBS, paciorkowca. Okazało się, że wynik jest dodatni. Mam teraz globulki właśnie na tą bakterię. Mam nadzieję, że to jest w końcu to i będę mieć spokój po tej kuracji.
Jestem trochę zła, że nikt wcześniej nie pobrał ode mnie wymazu, tylko leczyli mnie ślepo globulkami o niby szerokim działaniu.