Wspólne rozliczenie małżonków a ulga na dziecko - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Wspólne rozliczenie małżonków a ulga na dziecko

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1 Ostatnio edytowany przez sympatyczna22 (2018-03-09 21:12:24)

Temat: Wspólne rozliczenie małżonków a ulga na dziecko

Witam,
mam pytanie, rozliczamy się z mężem wspólnie na PIT-37, mąż pracuje na etacie, ja nie pracuję i nie osiągnęłam żadnych dochodów. Jak mamy rozliczyć ulgę na dziecko? Czy mąż jako że ma dochód może odliczyć całą ulgę (za cały rok) na siebie, czy musimy się tą ulgą podzielić, np. że 6 mcy ja odlicze, a 6 m-cy mój mąż?
Z góry dziękuję.

Zobacz podobne tematy :
Odp: Wspólne rozliczenie małżonków a ulga na dziecko

Ulgę na dziecko odlicza się już od obliczonego wspólnie podatku, więc pewnie pytasz o to, co zaznaczyć w załączniku PIT-O... zaznacz, że dziecko było cały rok na utrzymaniu męża i już big_smile
Jeśli rozliczacie się wspólnie, nie ma to najmniejszego znaczenia.

3

czyli jeżeli się wspólnie rozliczamy to nie musimy rozdzielać ulgi po połowie, tylko może mąż jako podatnik rozliczyć całość na siebie?
Hmm czyli na PIT/0 jak wymieniamy dane dziecka i są wyszczególnione miesiące to tylko u mężą zaznaczamy że "cały rok?, czy zaznaczamy u nas obu że "cały rok", ale potem tylko po stronie podatnika (męża) wpisujemy kwotę 1112,04?

4 Ostatnio edytowany przez santapietruszka (2018-03-09 14:44:30)

sympatyczna22 napisał/a:

czyli jeżeli się wspólnie rozliczamy to nie musimy rozdzielać ulgi po połowie, tylko może mąż jako podatnik rozliczyć całość na siebie?
Hmm czyli na PIT/0 jak wymieniamy dane dziecka i są wyszczególnione miesiące to tylko u mężą zaznaczamy że "cały rok?, czy zaznaczamy u nas obu że "cały rok", ale potem tylko po stronie podatnika (męża) wpisujemy kwotę 1112,04?

Wystarczy po stronie męża.

Ogólnie małżonkowie wychowujący dziecko wspólnie nie muszą rozdzielać ulgi, nawet jeśli rozliczają się oddzielnie. To jest ważne jedynie w przypadku, kiedy rodzice nie są małżeństwem.

5 Ostatnio edytowany przez sympatyczna22 (2018-03-09 21:14:07)

Dziękuję bardzo za odpowiedź smile

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Wspólne rozliczenie małżonków a ulga na dziecko

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024