Witam. Niedawno poznałam przesympatycznego faceta, o 5 lat starszego. Ja mam 18, On 23 mimo że zachowuje się troszkę mniej poważnie niż faceci w tym wieku, co jest dodatkowym plusem bo czuje jakby był moim rówieśnikiem. Spotykamy się, i codziennie piszemy. Jednak boje się zaangażować i zakochać, jednak z drugiej strony chciałabym w pełni zaangażować się w tą relację. Czy w tym wieku różnica jest duża? Jak przełamać lęk po poprzednich niepowodzeniach?
W tę stronę to nawet trochę większa różnica wieku jest OK
...Ja mam 18, On 23 mimo że zachowuje się troszkę mniej poważnie niż faceci w tym wieku, co jest dodatkowym plusem bo czuje jakby był moim rówieśnikiem.....
Pięć lat to żadna prawie różnica w Waszym wieku. Od zawsze uważałam zresztą, ze dziewczyna powinna mieć starszego faceta zwłaszcza na początek.
Natomiast za bardziej niepokojący fakt uważam Twoją opinię, że "zachowuje się troszkę mniej poważnie niż faceci w tym wieku...".
Nie znam Twoich doświadczeń w kwestii jak powinni się zachowywać starsi od Ciebie faceci, ale wiem na pewno, że dojrzałość psychiczna i społeczna wielu młodych facetów nie idzie w parze z ich wiekiem metrykalnym.
5 lat to nic jakby różnica wynosiła 15 czy 20 to można by wtedy dyskutować.