Witam, mam pytanie dotyczące kosztów związanych z przeniesieniem udziałów w nieruchomości na mojego byłego partnera, w związku z odłączeniem od kredytu hipotecznego.
Jesteśmy wspolwlascicielami nieruchomości kupionej w kredycie hipotecznym. Złożyliśmy wniosek o odłączenie od kredytu i nieodpłatne przeniesienie moich udziałów. Bank wydał decyzję pozytywną. Pozostaje podisanie aktu notarialnego. Ex jednak nagle nie zgadza się na nieodpłatne przeniesienie udziałów ze względu na koszty przekraczające możliwości. O jakie koszty chodzi? Nie mieszkamy razem od kilku lat, on pozostał w mieszkaniu.
Taksa notarialna, wpis do ksiąg wieczystych, podatek od darowizny - wysokość kwoty będzie zależała od wartości mieszkania. Jeśli umowa darowizny ma formę aktu notarialnego, wtedy to notariusz przekazuje fiskusowi wszelkie potrzebne informacje i pobiera podatek.
Taksa notarialna, wpis do ksiąg wieczystych, podatek od darowizny - wysokość kwoty będzie zależała od wartości mieszkania. Jeśli umowa darowizny ma formę aktu notarialnego, wtedy to notariusz przekazuje fiskusowi wszelkie potrzebne informacje i pobiera podatek.
ósemka, dzięki. Tutaj kluczowy jest podatek od darowizny, o którym obydwoje nie wiedzieliśmy. Czy są jakieś alternatywne możliwości? Tańsze?
100 różnych możliwości ...
100 różnych możliwości ...
Podzielisz się tą wiedzą? Mój ex chce, żeby propozycja wyszła ode mnie. W jednej kancelarii notarialnej powiedzieli, ze muszą się zastanowić i być może skieruja nas po indywidualną interpretację skarbową. Drugi notariusz powiedział, że zastanowi się nad znalezieniem innej podstawy prawnej niż darowizna.
być może skieruja nas po indywidualną interpretację skarbową. Drugi notariusz powiedział, że zastanowi się nad znalezieniem innej podstawy prawnej niż darowizna.
Zwróciłabym się do IS o interpretację indywidualną - istnieje bowiem możliwość nieodpłatnego zniesienia współwłasności, tak aby były partner zapłacił podatek od spadku i darowizn od czystej wartości darowanej rzeczy, a ponieważ na mieszkaniu jest hipoteka, można ją przypisać do obciążenia i tym samym nie płacić podatku (obciążenie przewyższa wartość), bądź znacząco zmniejszyć jego kwotę.