Mój narzeczony jest z pochodzenia Rosjaninem od kilkunastu lat mieszka w Polsce. Za tydzień bierzemy ślub cywilny. Za jakis czas moze wezmiemy slub w kosciele albo w cerkwi. Czy ktos z Was wie jak taka uroczystosc wyglada?
Bardzo malowniczo. Są korony, które trzymają świadkowie. Generalnie o wiele bardziej podoba mi się ślub prawosławny niż katolicki. Np. moja siostra ma chłopaka prawosławnego ona katoliczka i mają impas. Bo ona nie che katolickiego, a on cerkiewnego. Na razie stoją na poziomi USC.
Byłas na takim slubie? My jeszcze nie rozmawialismy jaki po cywilnym bysmy wzieli ale ja jestem gotowa na slub prawoslawny.
Nie nie byłam. Ale na yt jest nagranie ze ślubu w cerkwi. Warto popytać na forach dla prawosławnych. Zresztą ślub to je wszystko musicie jeszcze zdecydować w jakim wyznaniu wychowywać przyszłe dzieci.
Zresztą ślub to je wszystko musicie jeszcze zdecydować w jakim wyznaniu wychowywać przyszłe dzieci.
To biorąc ślub w cerkwi nie trzeba się zobowiązywać do wychowania przyszłych dzieci po prawosławnemu?
czekoladazfigami napisał/a:Zresztą ślub to je wszystko musicie jeszcze zdecydować w jakim wyznaniu wychowywać przyszłe dzieci.
To biorąc ślub w cerkwi nie trzeba się zobowiązywać do wychowania przyszłych dzieci po prawosławnemu?
Wręcz przeciwnie katolik żeby uzyskać dyspense będzie pewnie musiał zobowiązać się do wychowania dzieci w wierze katolickiej.
My juz mamy dwoje dzieci oboje maja chrzest w katolickim kosciele
My juz mamy dwoje dzieci oboje maja chrzest w katolickim kosciele
To w jakim celu ślub w cerkwi? Na pewno ładniejszy pod kątem obrzędowości, na YT można obejrzeć, ale czy to nie za mało? Nie lepszy porządek?
Myślę że taką decyzję trzeba przemyśleć I dobrze było by gdyby decyzję zapadły w pełnej zgodzie .Chodzi mi o to by żadna strona póżniej nie mówiła że to ona ustąpiła.