Żona zapragnęła dostać tablet pod choinkę
Na tym sprzęcie się kompletnie nie znam. Nie miałem nigdy tableta. Może ktoś coś poleci ? Ale takiego w budżetowej cenie Gdzieś do 500 zł. Żona będzie na nim głównie oglądać seriale, filmy.
Wpisz w google ranking tabletów - znajdziesz.
Wpisz w google ranking tabletów - znajdziesz.
Wierzysz w takie rankingi ?
Wolę się posiłkować radą od kogoś kto używa.
Ale nie mówię o płatnych artykułach.Są portale gdzie ludzie oceniają sprzęt .
5 2017-11-08 13:56:47 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-11-08 13:57:17)
Tablety nie są wygodne do ogladania filmow. Komfort nie wiele wiekszy od smartfona
Wilczysko - tablet to fajna zabawka, dobrze byłoby gdybyś wiedział, jak będzie się bawić twoja żona. Jak powyżej - jako komórka za duże, jako laptop - za małe.
Może służyć do zabawy w jakieś proste gierki w czasie podróży - wtedy duża bateria, do czytania książek - dobrze byłoby gdyby miał dobry wyświetlacz, by nie psuć oczu za bardzo, możesz kupić 10" - wtedy już coś od biedy można obejrzeć, ale może być już ciężkawy, jeśli ma nosić tablet w torbie to dodatkowe nawet 0,5 kg to sporo (chyba, że głównie jeździ samochodem, to waga może nie ma takiego znaczenia). Jeśli będzie przeglądać internet - to sprawdź czy tablet ma internet (i w jakich pasmach), czy tylko wi-fi.
Nie wiem jak twoja żona będzie obchodzić się z zabawką, ale mój syn zdemolował wyświetlacze - więc dobrze jest sprawdzić czy ma dragontrail /gozilla glass/ czy coś w tym stylu, albo czy łatwo jest dokupić do niego folię zabezpieczającą.
Wilczysko - tablet to fajna zabawka, dobrze byłoby gdybyś wiedział, jak będzie się bawić twoja żona. Jak powyżej - jako komórka za duże, jako laptop - za małe.
Może służyć do zabawy w jakieś proste gierki w czasie podróży - wtedy duża bateria, do czytania książek - dobrze byłoby gdyby miał dobry wyświetlacz, by nie psuć oczu za bardzo, możesz kupić 10" - wtedy już coś od biedy można obejrzeć, ale może być już ciężkawy, jeśli ma nosić tablet w torbie to dodatkowe nawet 0,5 kg to sporo (chyba, że głównie jeździ samochodem, to waga może nie ma takiego znaczenia). Jeśli będzie przeglądać internet - to sprawdź czy tablet ma internet (i w jakich pasmach), czy tylko wi-fi.
Nie wiem jak twoja żona będzie obchodzić się z zabawką, ale mój syn zdemolował wyświetlacze - więc dobrze jest sprawdzić czy ma dragontrail /gozilla glass/ czy coś w tym stylu, albo czy łatwo jest dokupić do niego folię zabezpieczającą.
To muszę się jeszcze faktycznie zastanowić nad sensem tego tableta. Ona nie gra. Oglądałaby tylko filmy.
Averyl napisał/a:Wilczysko - tablet to fajna zabawka, dobrze byłoby gdybyś wiedział, jak będzie się bawić twoja żona. Jak powyżej - jako komórka za duże, jako laptop - za małe.
Nie wiem jak twoja żona będzie obchodzić się z zabawką, ale mój syn zdemolował wyświetlacze - więc dobrze jest sprawdzić czy ma dragontrail /gozilla glass/ czy coś w tym stylu, albo czy łatwo jest dokupić do niego folię zabezpieczającą.To muszę się jeszcze faktycznie zastanowić nad sensem tego tableta. Ona nie gra. Oglądałaby tylko filmy.
Z racji zarzadzania IT w firmie, miewalem sprzet do testow. Testowalem trzy tablety ipada, jakiegos sony i cos tam jeszcze. Zaden nie nadawal sie do uzytku. Ekrany od 10“ do 12“ i filmy to porazka, internet slabo, ewentualnie gierki. Jak chce cos do filmow to ekran z 12“, ale wtedy to robi sie stacjonarne, bo ani do kieszeni, ani do torebki. Ja to nosilem w aktowce, albo plecaku. Znow na ekranie do 10“ (rozmiar na duza kieszen, albo torebke) to juz filmu nie obejrzysz. Znowu internet, to trzeba miec tablet z modemem, a wtedy to juz kosztuje.
To muszę się jeszcze faktycznie zastanowić nad sensem tego tableta. Ona nie gra. Oglądałaby tylko filmy.
Zabawka - ale w dobrym znaczeniu. Kiedy mój laptop stał się stacjonarny, to tablet czasem mi zastępował kompa w podróżach. Często jest to wybór rozmiar/waga vs funkcjonalność. Jeżeli ona po pracy przyjdzie do domu... to raczej na dużym ekranie film, ale jeżeli jedzie do pracy 0,5h i ma przestrzeń i siłę, by trzymać tablet... coś niezbyt wymagającego... tak dla zabicia czasu, czemu nie.
Porozmawiaj z nią, mimo iż to prezent, może dobrze byłoby, gdyby trochę się zaangażowała w wybór... chociażby ze względów estetycznych
Jak mi się laptop zepsuł (a służył i do pracy) to miałem zagwostkę co kupić - znowu laptop gdzie komfort był mizerny czy stacja robocza i tablet. Wybrałem ścieżkę numer 2
Co do tabletu:
- mniej jak 10 cali - bez sensu. Wszystko małe, komfort niewiele większy niż na komórce (a miałem już dużą ) więc ja bym szukał okolice 10 cali.
- mój nie ma LTE - nie był mi potrzebny modem (dodatkowe koszta z kartą na internet) bo w domu mam wifi a jak jestem w trasie to mogę go "sparować" z telefonem gdzie internet już i tak mam.
- polecam szukać model z MHL - możliwość podłączenia go przewodem pod tv (chyba, że masz smart tv to już można poszaleć bezprzewodowo)
- za 500 kupisz zabawkę, dorzuć jeszcze 1000 i można się zastanawiać nad tabletem
- o 'japkach' nie ma co gdybać - nie ten budżet więc zostaje android a ten jak wiadomo z biegiem czasu łapie zmułę więc im lepszy i szybszy tym później odczujesz jego czkawki. Mój po 3 latach potrzebuje już 'odświeżenia'
Wygoogluj sobie forum androida i tam możesz sobie poczytać co ludzie polecają w odpowiednich budżetach.
Odkąd sama mam tablet - nie mam już komputera. Poprzedni padł i nie miałam w ogóle potrzeby, by szukać nowego. Tablet daje mi to, czego od urządzenia potrzebuję, tylko jak chcę normalnie pograć, to wtarabaniam się przed komputer mojego faceta Nie wydaje mi się jednak, aby było coś rozsądnego za 500zł. Jak pomagałam mamie wybrać tablet dla babci, to stanęło wtedy na chyba 600 ileś zł, a to w zasadzie słaby sprzęt - ot, babcia szuka sobie w internecie przepisów i ogląda youtube. Sama mam Samsunga Galaxy Tab S 10.5 z lte - już teraz jest nieco starszy, ale fajnie daje radę. Właśnie oglądam na nim film
Zdecydowanie wygodniej niż na telefonie i nie robię nocą takiego rabanu, jakbym miała używać telewizora
Harvey, Nana właśnie o takie opinie mi chodziło. Dzięki To już coś wiem.
Ja korzystam od roku i pół codziennie z tabletu Lenovo. Bardzo jestem zadowolona. Oglądam telewizję, filmy.
14 2017-11-09 11:14:20 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-11-09 11:22:25)
Jezeli chodzi o ogladanie filmow, a zona posiada w miare sobry smartfon, to moze lepiej zainwestowac w malutki przenosny monitor, ktory sobie mozna sparowac ze smartfonem albo z laptopem?
Tylko nie wiem jak jest z cenami takich zabawek.
Z tabletami jest jeszcze jeden problem - bardzo latwo psuja sie gniazdka do ladowania - tablety sa ciezsze od smartfonow, a gniazdeczka na usb takie same, wystarczy kablem kilka razy niechcacy szarpnac i trzeba naprawiac. A bywaja zaprojektowane w bardzo glupi sposob - np na zaokraglonych brzegach, gdzie polowe gniazdka moze byc na wierzchu.
U mnie leżą bezużytecznie dwa tablety Samsunga.Jakoś się nie sprawdziły ani u męża ani u córki więc ja sobie tablet odpuściłam
Ja mam Galaxy note 8.0 android i bardzo go sobie chwale praktycznie wszystko na nim robię. Miałam wcześniej della 11 z windowsem ale w ogólnym rozrachunku note wygrał bo mieści się do każdej mojej torebki (oprócz wieczorowej).