Jaki to kwiat i co z nim jest? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jaki to kwiat i co z nim jest?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Jaki to kwiat i co z nim jest?

Witam Was serdecznie smile
Proszę o radę, otóż po pierwsze nie wiem co to za kwiat, a po drugie nie wiem co się z nim dzieje. Otóż liście/płatki kwiatu zaczynają żółknąć, suche są. Mam go już kilka miesięcy i dopiero niedawno coś się zaczęło z nim dziać. Czy to jest normalne, czy ja już panikuje? wink mam duży sentyment do niego, a naprawdę nie jestem pasjonatka roślin doniczkowych ale na nim mi zależy...
Proszę o rady, opinie smile

Pozdrawiam cieplutko smile

Załączam zdjęcia
http://pokazywarka.pl/k4m839/

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jaki to kwiat i co z nim jest?
Istotka6 napisał/a:

Witam Was serdecznie smile
Proszę o radę, otóż po pierwsze nie wiem co to za kwiat, a po drugie nie wiem co się z nim dzieje. Otóż liście/płatki kwiatu zaczynają żółknąć, suche są. Mam go już kilka miesięcy i dopiero niedawno coś się zaczęło z nim dziać. Czy to jest normalne, czy ja już panikuje? wink mam duży sentyment do niego, a naprawdę nie jestem pasjonatka roślin doniczkowych ale na nim mi zależy...
Proszę o rady, opinie smile

Załączam zdjęcia
http://pokazywarka.pl/k4m839/

Moim zdaniem to guzmania.To normalne że zasycha po przekwitnięciu bo z każdej rozetki jest jeden kwiat.Mozna spróbować zostawić,jeśli obok wyrosną młode rozetki jest szansa że zakwitną.Mnie się nie udało.

3

Faktycznie chyba jest to guzmania. Czytam o tym i wychodzi na to, że po prostu mi roślina już umiera śmiercią naturalną ech... Po przekwitnieciu ponoć mają pojawić się nowe guzmanki, trzeba będzie je przesadzić bo zginą wraz z "mamą". Hm czy to jest konieczne? Jak tego dokonać? Czy ktoś już to robil? Czy może jednak jakoś da się to obejść?

4

A skąd ta informacja, że zginą wraz z rosliną macierzystą? Normalnie jak u wszystkich ananasowatych pojawiają się odrosty boczne, roslina macierzysta stopniowo umiera, a młode roslinki rosna. Zginą tylko przy nadmiernym podlewaniu, kiedy roslina macierzysta zacznie gnic. Normalnie powinny ladnie mlode rosnac. Trzeba je rozsadzic na wiosne/lato bo jak sie rozrosna korzenie to bedzie ciezko porozdzielać. Mozna tez wszystkie razem do jednej doniczki wiekszej o jakies 2 cm srednicy.

5 Ostatnio edytowany przez Istotka6 (2017-11-02 17:21:57)

Generalnie boję się rozsadzac rośliny w ten sposób. Myślę,że lepiej po prostu będzie przesadzić do nieco większej doniczki. Poczytam jeszcze o parametrach gleby, torfu potrzebnego do tego. Rozumiem, że mogę tak zostawić a młode stopniowo przejmą miejsce rośliny macierzystej gdy ona będzie stopniowo obumierac?
Ktoś tak już robił?

Iceni, powiedz mi jeszcze jak podlewać roślinę by te młode nie zaczęły gnic. Póki co to nalewam przygotowaną wodę do tego hm kielichu z liści a ona pobiera tyle wody ile potrzebuje. Ten sposób powiedziano mi w kwiaciarni

6 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-11-02 20:42:23)

Tak sie mniej wiecej podlewa ananasy. Tylko wode raczej tam, gdzie sa liscie nizej, nie w sam kwiat, bo teraz jak bedzie zamieral to moze zgnic.

One w naturze dokladnie tak sie rozmnazaja - stara roslina usycha a jej miejsce zajmuja nowe (przeciez gdyby zamieraly wraz ze stara to by sie w naturze nie rozrastaly wink )

Nie znam akurat tej odmiany, mialam inna. Zamiast wlewac do lisci mozesz tez zraszac regularnie. Jak sie podlewa do lielichow lisciowch trzeba tez pamietac zeby takraz na jakis czas (moze raz na niesiac albo dwa wylac te wode, a jeszcze lepiej przeplukac prysznicem zeby sie w niej bakterie gnilne nie gromadzily (w naturze to zalatwia deszcz)

Wiecej nie pamietam ;P

A! Jeszcze - jak ci na wiosne te mlode wyskocza, to jak podrosna a stara uschnie to mozesz ja delikatnie wyciac z sirodka. Ale dopiero jak mlode odrosty beda mialy silne wlasne korzenie.

7

Tak, ja w liście leje, nie do kwiatu big_smile
Więc ok, później po prostu przesadze do większej nieco doniczki. Zasadniczo to ulzylo mi, że nie muszę się żegnac z moim jedynym kwiatkiem big_smile

Rady fajne z tym przeplukiwaniem, szczerze nie pomyślałabym o tyym.

Dzięki wielkie za pomoc smile

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jaki to kwiat i co z nim jest?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024