Praca w Niemczech.Pomoc. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Praca w Niemczech.Pomoc.

Witam mam pytanie i prosilbym o pomoc kogos kto ma o tym pojecie.Pracuje w Niemczech na budowie poprzez Polska firme ktora nas tutaj wyslala.Moje pytanie jest takie.Gdzie moglbym sie zgloscic na wypadek braku wyplaty z firmy dla ktorej obecnie pracuje bo sa malo wiarygodni i nie widzimy wraz z kolegami tego w rozowych kolorach.Caly czas sa tylko obiecanki cacanki i zaliczki po 50 euro co tydzien chyba by zamknac nam geby.Za tydzien konczymy zlecenie i powinni wyplacic nam za skonczona prace.Gdzie moge ich zglosic by moc odzyskac pieniadze.Czy tutaj na miejscu jest jakas firma do ktorej moge sie zglosic z tym problemem.Bede wdzieczny za pomoc.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Praca w Niemczech.Pomoc.

Myślę, że jeżeli firma jest polska to można zgłosić to do Państwowej Inspekcji Pracy lub do sądu pracy. W Polsce. Do sądu pracy składasz w miejscu gdzie firma ma swoją siedzibę. Do PIP możesz zgłosić on line.
Szczegóły jak zgłosić, co powinno zawierać pismo itp. znajdziesz w internecie.

3

bbasia napisał/a:

Myślę, że jeżeli firma jest polska to można zgłosić to do Państwowej Inspekcji Pracy lub do sądu pracy. W Polsce. Do sądu pracy składasz w miejscu gdzie firma ma swoją siedzibę. Do PIP możesz zgłosić on line.

A czy tutaj w Niemczech moge zadzwonic po Zoll ?

4

Szary80 napisał/a:
bbasia napisał/a:

Zoll, czy Zollamt to jest inna dziedzina. Pierwszym miejscem gdzie bym sie udal jest Arbeitsamt. Pytalem u nas w firmie co sie robi w takiej sytuacji- nikt tego nie wie na pewno, ale tez sugestia byla zeby zadzwonic do Arbeitsamtu. Podobno gdzies w internecie, ale tego dokladnie u nas w firmie nie potrafila powiedziec nawet kadrowa, jest poradnictwo prawne gdzie za 50€ dostaniesz wiazaca porade prawna w tej kwestii.

5

troll napisał/a:
Szary80 napisał/a:
bbasia napisał/a:

Zoll, czy Zollamt to jest inna dziedzina. Pierwszym miejscem gdzie bym sie udal jest Arbeitsamt. Pytalem u nas w firmie co sie robi w takiej sytuacji- nikt tego nie wie na pewno, ale tez sugestia byla zeby zadzwonic do Arbeitsamtu. Podobno gdzies w internecie, ale tego dokladnie u nas w firmie nie potrafila powiedziec nawet kadrowa, jest poradnictwo prawne gdzie za 50€ dostaniesz wiazaca porade prawna w tej kwestii.

Dzieki za pomoc i mam nadzieje ze nie bede musial z nich korzystac.

6

Szary80 napisał/a:
troll napisał/a:
Szary80 napisał/a:

Ja tez mam taka nadzieje.
W Niemczech generalnie jest lepiej niz u nas. Ale trzeba na poczatku pilnowac zeby pracodawca dal wszystkie papiery. Jak to masz, to pracodawcy boja sie oszukiwac bo kary za to sa dosc wysokie. I dobrze jest jak w grupie jest choc jedna osoba dobrze mowiaca po niemiecku, bo wtedy wiedza ze pracownicy upomna sie o swoje.

7

troll napisał/a:
Szary80 napisał/a:
troll napisał/a:

Ja tez mam taka nadzieje.
W Niemczech generalnie jest lepiej niz u nas. Ale trzeba na poczatku pilnowac zeby pracodawca dal wszystkie papiery. Jak to masz, to pracodawcy boja sie oszukiwac bo kary za to sa dosc wysokie. I dobrze jest jak w grupie jest choc jedna osoba dobrze mowiaca po niemiecku, bo wtedy wiedza ze pracownicy upomna sie o swoje.

Ja to tylko biegle po angielsku ale mam kumpla w pracy co po niemiecku nawija takze spoko.Jestesmy tutaj za posrednictwem firmy z Polski ale cos tutaj kreca i za tydzien powinnismy dostac zaleglosci wraz z aktualna wyplata.Co tydzien tylko zaliczki i zaliczki a wyplat nic tylko obiecanki.Umowe niby mamy ale to taka jak papier toaletowy.Boimy sie ze nas  wykiwaja a wtedy bedzie nerw i to gruby.Zapytalem tutaj poprostu czy dalo by ich rade na miejscu jakos postraszyc.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024