Jak radzicie sobie z bolesnymi rozstaniami i ile takie "leczenie się" z ex u was trwa? Chciałabym poczytać wasze historie, bo ja już sama nie wiem. Nie radzę sobie i boję się, że będzie to trwało bardzo długo. Zwłaszcza, że on był moją pierwszą miłością i byliśmy razem długo, a nasz związek to najlepsze lata mojego życia. Kocham go mocno, ale widocznie pojawił się ktoś inny, a mi tak ciężko się wyleczyć, a to już miesiąc od rozstania. A i jeszcze jak z kontaktem z byłymi? Odzywają się do was? Ja szczerze chyba bym tego chciała, bo byliśmy dobrymi przyjaciółmi, gadaliśmy ze sobą o wszystkim, zastępował mi moje przyjaciółki, więc tym bardziej ubolewam, że to koniec.
2 2017-11-01 23:46:16 Ostatnio edytowany przez josz (2017-11-01 23:48:16)
toohardtoforget, nie ma skutecznego lekarstwa po rozstaniu, gdy jest się stroną opuszczoną, czy porzuconą.
Tylko czas może uleczyć Twój ból. Można jednak próbować sobie pomóc.
Z pewnością nie szukaj z nim kontaktu, mimo, że tęsknisz. Jakikolwiek kontakt przedłuży Twoje cierpienie, zwłaszcza, jeśli on do tego kontaktu nie dąży. Za jakiś czas będziesz żalowała i czuła sie upokorzona.
Nie śledź też jego aktualnego życia, nie wypytuj znajomych, nie rozmawiaj na jego temat. Postaraj sie także wykreslić go z głowy i z życia.
Nie idealizuj go też, to nie pomaga, z pewnością nie był idealny. Był Twoim przyjacielem? Najwyraźniej potrafi i pragnie żyć bez Ciebie i Twojej przyjażni, musisz się z tym pogodzić.
Odśwież znajomości, nie rezygnuj z kontaktu z ludźmi, poszukaj dodatkowych zajęć. Wiem, że to tylko marna namistka nowego życia, bo myśli i tęsknota oraz poczucie straty cały czas powracają, ale to jedyny sposób, żeby się ratować.
Z czasem będzie lepiej.
Dziękuję za odpowiedź. Masz rację. Próbuję się od niego odciąć, ale czasami zobaczę go gdzieś przez przypadek i od razu wszystko wraca. Dlaczego to nie może być dla mnie takie proste jak dla niego
Co pomoże ukoić Twój ból?
1. Czas
Miesiąc po rozstaniu to dość krótki czas. Poczekaj jeszcze ze dwa, zajmij się swoimi sprawami, a wszystko powinno wrócić do normy
2. Nie zamykaj się na ludzi
Jeśli będziesz samotnie spędzała czas, bardzo prawdopodobnym jest, że cały proces potrwa dłużej. Zamiast tego ciesz się życiem i dziel szczęście z najbliższymi znajomymi
3. Znajdź coś, co Cię interesuje i poświęć się temu
To może być sport/fajne książki/uczenie się nowej umiejętności jak taniec i język - znalezienie czegoś, co Cię pasjonuje. Im bardziej się temu poświęcisz, tym mniej będziesz myśleć o ty, że się rozstałaś.
4. Zacznij rozglądać się za chłopakami
To normalne, że związki się kończą, natomiast zamiast przeżywać, możesz dopomóc szczęściu i rozejrzeć się za fajnymi facetami w Twojej okolicy. Nie zrozum mnie źle - nie chodzi oto, byś rękami i nogami pchała się jak najszbyciej w kolejny związek, ale możesz po prostu zobaczyć, jacy są, spędzić miło czas, randkując
Wybierz sobie 2 które podałem i działaj