Ciążowy brzuch a odczucia estetyczne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Ciążowy brzuch a odczucia estetyczne

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

1

Temat: Ciążowy brzuch a odczucia estetyczne

Źródło co prawda jest dla mnie mało wiarygodne, bo informacja pochodzi z serwisu demotywatory.pl, ale uznałam, że to może być całkiem ciekawy temat do dyskusji smile

Charisha Gobin została wyproszona z restauracji z powodu przepisu, który mówi, że jeśli klient nie ma koszulki albo butów, to nie zostanie obsłużony. Kobieta była w siódmym miesiącu ciąży, kiedy w krótkiej koszulce i luźnej spódnicy wybrała się na kolację z rodziną. Odzież odsłaniała jej pokaźnych rozmiarów brzuch, co było powodem uznania przez obsługę restauracji, że nie jest ubrana odpowiednio do wymogów, więc nie zostanie obsłużona. Charisha uważa, że zupełnie niesłusznie została wyproszona z restauracji, poczuła się upokorzona i zdyskryminowana, bo (jak twierdzi) nie pokazała zgrabnego, płaskiego brzucha, ale ciążowy. Potem umieściła w Internecie zdjęcie, na którym uwieczniła jak wyglądała tamtego wieczora, twierdząc, że wszystko było w porządku. Ostatecznie restauracja oficjalnie ją przeprosiła, ale internauci są podzieleni w swoich opiniach. Część osób twierdzi, że kobieta w tak zaawansowanej ciąży nie powinna zakładać ubrań tak bardzo pokazujących jej brzuch, uznając to za niesmaczne, a nawet porównując do otyłych mężczyzn, którzy wyhodowali sobie pokaźnych rozmiarów brzuch piwny - w ich odczuciu jedno i drugie jest na tyle nieestetyczne, że zakłóca przyjemność spożywania posiłku, inni jednak podzielają pogląd przyszłej matki, nie widząc w jej wizerunku nic niestosownego.

Jak Wy oceniacie zaistniałą sytuację? Do którego zdania bardziej się przychylacie?

A oto i sama bohaterka oraz umieszczone przez nią zdjęcie:

http://puu.sh/xvsNO/1fba4252e3.jpg

(źródło: demotywatory.pl)

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez CatLady (2017-09-09 17:18:58)

Odp: Ciążowy brzuch a odczucia estetyczne
Olinka napisał/a:

poczuła się upokorzona i zdyskryminowana, bo (jak twierdzi) nie pokazała zgrabnego, płaskiego brzucha, ale ciążowy. Potem umieściła w Internecie zdjęcie, na którym uwieczniła jak wyglądała tamtego wieczora, twierdząc, że wszystko było w porządku. Ostatecznie restauracja oficjalnie ją przeprosiła, ale internauci są podzieleni w swoich opiniach. Część osób twierdzi, że kobieta w tak zaawansowanej ciąży nie powinna zakładać ubrań tak bardzo pokazujących jej brzuch, uznając to za niesmaczne, a nawet porównując do otyłych mężczyzn, którzy wyhodowali sobie pokaźnych rozmiarów brzuch piwny -

Moim zdaniem wygląda okropnie.

Ale pomijając moją osobistą opinię - restauracja jest miejscem publicznym, obowiązują pewne standardy. To nie jest plaża. Brzuch płaski i umięśniony, ciążowy, piwny - powinien być zakryty. Co za głupie tłumaczenie,że to niby dyskryminacja brzucha ciążowego? Równie dobrze mogła przyjść z gołym tyłkiem i się czepiać, że nie wpuścili jej dlatego, że za gruby. Albo przyjsć tak do pracy w biurze i oskarżać o dyskryminację. To jest podobne tłumaczenie do kobiet karmiących piersią publicznie, w pełnym widoku i bez żadnej chusty itp - że niby ludzi to bulwersuje, bo to jest pierś karmiąca a nie pierś pokazana w kontekście erotycznym i że w reklamach nagie kobiety nie bulwersują. Tylko zapominają, że co do treści erotycznych i reklam ja mam jako odbiorca wybór - mogę ich nie oglądać, poza tym w reklamach też są pewne standardy i nagość całkowita nie jest pokazywana. A jak się taka mamuśka rozsiądzie np w restauracji (albo w autobusie - osobiście widziałam) i karmi dziecko z cyckiem na wierzchu, to jaki ja mam wybór? Niektórym ciężarnym/młodym matkom w głowach się przewraca - czy ja rozumiem, że dziecko chce jeść, że ono nie poczeka, ale czy one naprawdę muszą robić to półgołe w miejscach publicznych? To samo dotyczy mamusi z ww historii - czy ona musi iść do restauracji półgoła? Niektórym sie wydaje, że wszystko im wolno.

BTW. To jest prawdziwa historia - pisali o tym w Metro.co.uk, The Sun, Independent... Np Independent wyraźnie pisze, że restauracja ma polisę co do ubioru: Nie ma koszuli, nie obsługują: However, upon arriving, the server denied the expecting mother service, claiming that she has violated the “no shoes, no shirt, no service” health code policy by wearing a crop top. Nie wiem, na jakiej podstawie ta kobieta twierdzi, że gdyby to był ktoś inny, to zostałby obsłużony. Gdybym miała zgadywać, powiedziałabym, że chce cos ugrać. NAwet w UK ludzie są tak nauczeni, że robią awantury w restauracji o byle co, bo wtedy się ich przeprasza i dostają gratisy. Pracowałam, więc mówię z doswiadczenia. Potrafią się awanturować o nic.

3 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-09-09 17:24:19)

ja serio nie rozumiem motywów działań takich ludzi. Chodzą ostentacyjnie półnago i oczekują, że wszyscy będą ich akceptować w każdym możliwym miejscu. Są lokale gdzie nie wpuszczają bez marynarki i krawata, ale zawsze znajdzie się ktoś, kto przyjdzie w dresie i będzie domagał się wejścia a jak nie to oglosi w internecie, że dresiarze są dyskryminowani.
W przypadku tej pani odnoszę wrażenie, że lubi po prostu prowokować i robić zamieszanie. Nie byłaby w ciąży to przyszłaby w stringach udając, że to szorty.

4 Ostatnio edytowany przez Iceni (2017-09-09 17:19:09)

Zdecydowanie jestem po stronie zniesmaczonych tongue

Ciążowy brzuch nie wyglada estetycznie - napięta skora, widoczne żyły pod rozciagnieta skórą - czulabym się niezbyt komfortowo nawet gdyby to był brzuch mojej przyjaciółki gdybym musiala patrzec na taki brzuch podczas posilku.

Naprawdę w dzisiejszych czasach, przy powszechnym dostępie do wygodnych i estetycznych ubran ciazowych nie trzeba chodzic w worku by wygladac ok. Szczegolnie w restauracji gdzie sa jakies wymogi co do stroju. Mogla sobie isc do McDonalda tongue

Porownanie z brzuchatym facetem w rozpietej koszuli jest calkiem trafne.

5

Pomijając już to, że to fake to jest to zwykłe nie potrafienie ubrania się do sytuacji. Skoro obowiązuje "dress code" w restauracji to należy (a raczej wypada) jego przestrzeganie.

Trochę to całe macierzyństwo i karmienie piersią na instagramach, facebookach i innych mediach społecznościowych (np. przez Lewandowską i żonę Sołtysika) zaczyna wyglądać jak prowadzenie jakiejś krucjaty przez młode "mamuśki".

Jak dla mnie jest to zwyczajnie niesmaczne.

6

Harvey napisał/a:

Pomijając już to, że to fake to jest to zwykłe nie potrafienie ubrania się do sytuacji. Skoro obowiązuje "dress code" w restauracji to należy (a raczej wypada) jego przestrzeganie.

Trochę to całe macierzyństwo i karmienie piersią na instagramach, facebookach i innych mediach społecznościowych (np. przez Lewandowską i żonę Sołtysika) zaczyna wyglądać jak prowadzenie jakiejś krucjaty przez młode "mamuśki".

Jak dla mnie jest to zwyczajnie niesmaczne.

To nie jest fake - różne gazety o tym pisały, The Sun, Independent, Metro... Poza tym, jak obserwuje teraz zachowanie mamusiek, to taka sytuacja mnie nie dziwi...

7

smile Zdecydowanie zakrywamy brzuszki w miejscach publicznych nie predestynujacych do ich pokazywania.

8

Gazetom wierzysz? wink

Mniejsza o to. Byłem na wiosne na wakacjach w egipcie gdzie jak wół była tabliczka przed restauracją mniej więcej treści "na kolacje ubierz się ciamajdo w spodnie i koszulę byś nie był gamoniem w sandałach w skarpetkach"... Fakt faktem, jak ktoś przyszedł w tych "sandałach skarpetkowych" to mu podali żarcie... no ale litości. To, że jesteś na wakacjach nie oznacza byś zachowywał się jak ostatnia ciapa... hmm A było sporo ludzi, którzy ubraniem mogliby iść na sylwestra wink I to mi się podobało!

Swoją drogą, jak byłem młody, to do dyskoteki nie wpuszczano facetów w białym, sportowym obuwiu lub z białą podeszwą (już nie pamiętam)... to jak wybierałem się do tejże dyskoteki to nie zakładałem "zakazanego" obuwia wink

Ciąża ciążą, gratuluję, że jest ktoś z tego powodu szczęśliwy... ale na litość boską, nie świeć mi "bebzolem twojego szczęcia" gdy chcę zjeść posiłek na mieście w spokoju.

9

Osobiście uważam, że wolność jednostki kończy się tam, gdzie zaczyna prawo drugiego człowieka, tu: prawo do spożycia posiłku w miłej atmosferze i miłym dla oka otoczeniu. Weźmy zresztą pod uwagę, że nasza wrażliwość estetyczna jest bardzo różna - jeden znajdując włos w zupie tylko go wyjmie i spokojnie dokończy danie big_smile, a drugi ma już po całym obiedzie. I pomijając zwykłe wyczucie, które pozwala oszacować co mieści się w dopuszczalnych granicach, a co je przekracza, to przecież są takie miejsca, które rządzą się własnymi prawami, tutaj na przykład był wyraźnie określony regulamin. On może nic nie mówił o odkrywaniu ciążowego brzucha, ale samo jego(regulaminu) istnienie powinno dać do myślenia, że nagość nie jest tu mile widziana.

Przychylam się do Waszego zdania, że cudzy, ciążowy brzuch dla osób postronnych zdecydowanie nie jest najbardziej estetycznym i podkręcającym apetyt widokiem.

Sama będąc w ciąży, nawet na basenie czy plaży zakładałam tak zwane tankini, czyli strój kąpielowy z górą wyglądającą jak koszulka, więc tym bardziej w innych miejscach ubierałam się stosownie do swojego stanu.

10

Apropos tematu... Dzisiaj mignął mi gdzieś na Facebooku artykuł z jakiegoś portalu o tytule "Pokazała jak naprawdę wygląda brzuch godzinę po urodzeniu". (niestety jako nowy użytkownik nie mogę dodać linka) W każdym razie weszłam i co? I przyszedł czas na refleksje...

Po pierwsze: Do czego doszło, że kobieta musi udowadniać, że urodziła. (patrz przykład Siwiec) Poza tym chce się chwalić tym swoim prywatnym stanem.
Po drugie: Pod artykułem był taki hejt w komentarzach, że aż mi w pięty poszło. Że wygląda jakby po niej traktor przejechał itd. Generalnie ludzie byli obrzydzeni. Obrzydzeni naturą. Bo wszyscy już się tak przyzwyczailiśmy do pięknych obrazków (patrz Lewandowska, Siwiec i inne gwiazdy).
I co, i nie wypada wyglądać prawdziwie?
Każdy ma swój czas. Swój czas z momentem, który wybiera, by zajść w ciąże i by wrócić do formy. Okropna presja jest na tym świecie. To naprawdę przykre.

11

Jesli ja mialbym oceniac estetyke brzucha ciazowego, to uwazam ze kobieta ciezarna jest najbardziej kobieca jak tylko moze byc. Dla mnie to uosobienie piekna.
Ale, jak to juz podnioslo kilka osob w tym watku, nalezy dostosowac stroj do miejsca i tak jak lubie kobiety w bikini, choc nie w restauracji, to tez uwazam ze taki brzuszek nalezy zostawic do ogladania jego sprawcy, bo reszta swiata niekoniecznie musi to lubic

12

Też należę do grona osób sprzeicwiajacych się. Sama będąc w ciąży w ogóle bym tak na ulice nie wyszła. Są takie ładne ciuchy ciążowe, piękne sukienki przewiewne... można się ubrać elegancko, sportowo i lajtowo. To co widzę na zdjęciu to półnagie ciało ciężarnej. Jeszcze ta koszulka krótka w miarę ok, ale spódnica wisi jej na miednicy, ledwie zakrywając łono- tak bym to grzecznie ujęła wink . Do krótkiej bluzki powinna być spódnica wysoko założona, aby brzuch nago nie wystawał. Tak ja to widzę.

13 Ostatnio edytowany przez Averyl (2017-09-14 18:37:01)

Trochę tak jak matki nie chcą, by psy spacerowały (i załatwiały się) na placu zabaw, albo by nie palić w miejscu, gdzie są małe dzieci, analogicznie powinny poczuwać, że skoro w danej restauracji gołe cyce, olbrzymie brzuchy nie są akceptowane, to tam się nie chodzi. Jest wiele miejsce, gdzie matki są mile widziane z małymi dziećmi , są dla niech/ich dzieci specjalne udogodnienia - przewijak, czy wysokie krzesełko, czy kącik z zabawkami.
Jeżeli idę do restauracji z psem, to się pytam, czy mogę, jak mi mówią nie, to nie, szukam innego miejsca akceptującego zwierzaki. Dlaczego niektórzy ludzie myślą, że coś co ich odznacza jest czymś najważniejszym? Nie ma w tym żadnego sensu.

14

Eksponowanie ciąży przechodzi chyba do historii.
Wraz z powrotem do spodni w pasie sięgającym do talii.
Może się mylę, ale jakoś z lansem "biodrówek" przez Britney Spears, rozpoczęło się pokazywanie zaawansowanej ciąży przez celebrytki? Ubrane jakoś, ale i nagie. Jak Monica Belucci lub równie przebrzmiała Demi Moore?

15 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-09-28 11:39:36)

Excop napisał/a:

Może się mylę, ale jakoś z lansem "biodrówek" przez Britney Spears, rozpoczęło się pokazywanie zaawansowanej ciąży przez celebrytki? Ubrane jakoś, ale i nagie. Jak Monica Belucci lub równie przebrzmiała Demi Moore?

nawiazujesz do sesji zdjęciowej Demi i Moniki? Sesje to co innego, niż swiecenie golym brzuchem na ulicy.

16

adiaphora napisał/a:
Excop napisał/a:

nawiazujesz do sesji zdjęciowej Demi i Moniki? Sesje to co innego, niż swiecenie golym brzuchem na ulicy.

Owszem, masz rację. smile
Wskazałem jednak jedynie jakiś trend, który wpłynął moim zdaniem, na modę wciskania brzuchów ciężarnych pań w trykoty i jednoczesny niemal, wysyp sesji zdjęciowych . Różnica jest wyraźna.  Nagie przyszłe matki  mniej mnie raziły od tych, we sflaczałych spodnich dresowych z gumką na wysokości szorstkiego odrostu po depilacji i koszulką z lat dzieciństwa powyżej. smile

17

Odsłonięty brzuch ciążowy kobiety i brzuch piwny u mężczyzny w restauracji - zakrywamy.

To tylko i wyłącznie przejaw dobrych manier.

Jeśli ktoś się czuje "dyskryminowany" w opisanej powyżej sytuacji, to po prostu nie odebrał PODSTAW dobrego wychowania i tyle.

18

Wiele w sumie zależy od tego, na ile restauracja jest konsekwentna. Jeśli tych krótkich koszulek za dostateczną odzież nie uznają - to wszystko jest na miejscu, jeśli nikogo w takim ubraniu nie wpuszczają. Inaczej, jeśli tyczy się to jedynie niektórych. No bo okej, każdy chce jeść w ładnym otoczeniu, ale tym tropem można by wypraszać z knajp również ludzi zwyczajnie brzydkich, bardzo grubych, bardzo chudych czy niepełnosprawnych.

19 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-10-13 17:09:42)

I_see_beyond napisał/a:

Odsłonięty brzuch ciążowy kobiety i brzuch piwny u mężczyzny w restauracji - zakrywamy.

To tylko i wyłącznie przejaw dobrych manier.

Jeśli ktoś się czuje "dyskryminowany" w opisanej powyżej sytuacji, to po prostu nie odebrał PODSTAW dobrego wychowania i tyle.

ja bym dodała, że każdy brzuch zakrywamy, płaski, wklęsły czy z kaloryferem. Restauracja to nie plaża, żeby chodzić z brzuchem na wierzchu.

20

jak dla mnie jedyne miejsca na odsłonięty brzuch to plaża, ogródek, ewentualne jakaś impreza w klubie. Poza tym jakoś sobie nie wyobrażam  chodzenia z gołym brzuchem.

21

Mysle ze dobrze zrobili. Nawet w restauracjach na plazy wedlug zasad dobrego wychowania nie powinno sie np siedziec w stroju tylko jakos sie zakryc. Wyglad tutaj nie ma znaczenia. No a w zwyklej restauracji tym bardziej.

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Ciążowy brzuch a odczucia estetyczne

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024