Czy cierpisz na FOMO? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1

Temat: Czy cierpisz na FOMO?

Angielski skrótowiec FOMO oznacza zjawisko właściwe współczesnemu społeczeństwu informacyjnemu. FOMO oznacza: fear of missing out, w wolnym tłumaczeniu: "strach przed tym, że mnie coś ominie". Pomyślałaś / eś, że Ciebie to nie dotyczy, prawda? A wyobrażasz sobie przeżycie kilku dni zupełnie bez dostępu do mediów społecznościowych? Nigdy nie zdarzyło Ci się sprawdzać co chwila, czy nie dostałaś nowego maila? Potrafisz rozstać się z telefonem, czy też słysząc jego dzwonek, odbierzesz w dosłownie każdej sytuacji?

Świadome wyłączenie się z tego zamkniętego, czasem szkodliwego kręgu, wymaga wysiłku. A życie w sieci bywa złudną projekcją rzeczywistości.

Kto nie jest na bieżąco wypada z obiegu?

Jak jest u Was?

Ja próbuję od jakiegoś czasu wdrożyć u siebie JOMO, a więc joy of missing out - "radość przegapiania". W dużej mierze polega ona na stopniowym ograniczaniu i odcinaniu się od bodźców informacyjnych. Z forum miałam do tej pory największy problem. wink

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez rossanka (2017-09-10 12:26:32)

Odp: Czy cierpisz na FOMO?

Czy liczą się też kontekty z rodziną i znajomymi? Bo do końca nie zrozumiałam, czy to cvhodzi tylko o odcięcie się np od forum , twittera , FB, Instagrama, e-maila, dzienników, wiadomości z kraju i ze świata, kozaczków, pudelków itd., czy też o nieodbieranie telefonów, nie dzwonienie do nikogo?
Jeśli chodzi o kontakty z rodziną i koleżankami - nie wyobrażam sobie np wyłączyć na 3 dni telefon, jest to dla mnie niewykonale.
Jeśli chodzi o ten drugi punkt z mediami społecznościowymi - dla mnie żaden problem. Najciężej jednak z FB , bo tam mam znajomych z zagranicy i to jedyny kontakt.

3

Myślę, że chodzi o szeroko pojęty "detoks informacyjny" dotyczący w/w przez Ciebie serwisów.

Kontakty z rodziną czy znajomymi to dla mnie podstawa.
Jeśli mam zamiar być niedostępna przez jakiś czas, mówię o tym.

Z niektórymi rozmawiam w tej chwili tylko przez FB i Messenger, bo oni taką formę kontaktu preferują.

4

Myślę,  że to kwestia wyboru,  chcesz to bywasz, piszesz, czytasz, nie chcesz to nie wchodzisz.
Uświadomiłam sobie, że wiadomości czerpie z internetu, informacji w TV praktycznie nie oglądam a gazet nie kupuje.

5

Jakiś czas temu uświadomiłam sobie, że kiedy mam możliwość, to sprawdzam wiadomości, czytam serwisy, w wolnej chwili zerkam co nowego na FB (profili w innych serwisach społecznościowych dotąd nie posiadam i póki co posiadać nie zamierzam), kiedy jednak mam kilka wolnych dni, które przeznaczam na wyjazd, bez żalu zostawiam w domu laptop, wyciszam komórkę i... po prostu od tego wszystkiego odpoczywam.

Przyznam szczerze, że jakiś czas temu przebiegła mi przez głowę myśl czy przypadkiem nie jestem uzależniona od sieci (w ciągu dnia dużo czasu spędzam przy komputerze, także w związku z pracą, a pracując co jakiś czas odrywam się i zerkam co w trawie piszczy), ale na pewno nie jestem uzależniona od serwisów społecznościowych, bo nawet FB traktuję bardziej jak kanał informacyjny o tym, co dzieje się w świecie niż o tym, co dzieje się u znajomych. Netkobiety to zupełnie inna bajka big_smile.

Zresztą odinstalowałam już GG, Skype, Mesengera używam sporadycznie, w smartfonie nie mam żadnych komunikatorów poza WhatsApp-em, dzięki któremu bez dodatkowych kosztów rozmawiam z zagranicą (tylko tyle), bo nie odczuwam takiej potrzeby. Nie wspominając, że w ogóle z siecią przez komórkę łączę się tylko wtedy, kiedy potrzebuję coś sprawdzić czy wykonać przelew. W zasadzie wyłącznie poczta mailowa i telefon jest u mnie w stałym użyciu.

I jak brzmi diagnoza - mam czy nie mam FOMO? smile

6

Mnie to kompletnie nie dotyczy, potrafię mieć kilka dni wyłączony telefon, a facebooka to nawet nie mam i nigdy nie miałam.

7

Olinka napisał/a:

I jak brzmi diagnoza - mam czy nie mam FOMO? smile

Na moje forumowe "fachowe" oko, Olinko , jesteś zdrowa. smile

8

podejrzewam ze ten problem chyba dotyczy głównie młodzieży.  Ja juz jestem za stara na takie jazdy wink

9

Małpa69 zazdroszczę Ci, że Ciebie nie dotyczy, bo ja nie umiem nie skrolować fejsa co chwilę sad

10

nie cierpię na FOMO, bliżej mi do JOMO smile celowo układam sobie życie tak by ograniczyć ilość tego typu bodźców, gdyż zauważyłam że ich nadmiar wpływa na mnie depresyjnie.

11

FOMO to raczej strach przed nieposiadaniem tego czym chwala sie twoi znajomi na social media

12

W pewnym stopniu mnie to na pewno dotyczy. Na Facebooka potrafie nie wyjsc pare dni lub dluzej (choc teraz wchodze czesciej), wiadomosci w telewizji ogladam mniej wiecej, ale nie zawsze. Rzadko wchodze na onet i inne by poczytac nawet te wiadomosci, bo tam poziom podania tych informacji jest chyba jeszcze nizszy. Bez netkobiet za to dlugo nie wytrzymuje ani ogolnie bez spojrzenia w Internet to prawda chyba ze na wyjezdzie z facetem wtedy moge nie zagladac lub rzadko, koncentrujemy sie na sobie :-) Przydalby mi sie detoks, kiedys sprobuje :-)

13

Hej, ostatnio zaczęłam się właśnie zastanawiać czy przypadkiem mnie też nie zaczyna dotyczyć ten problem. Pierwszą rzeczą po obudzeniu jest standardowo sprawdzenie fb, insta, maili. W ciągu dnia sprawdzam je mnie więcej co pół h neutral boje się, że przegapię jakieś ważne wiadomości od kogoś, z drugiej strony gdyby to było coś ważnego to ktoś zawsze może do mnie zadzwonić ale to mnie i tak nie powstrzymuje przed sprawdzaniem tego wszystkiego, czy macie podobnie sad?

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024